Jagt i UK er over 18 milliarder kroner værd for samfundet

Mange har en opfattelse af, at al jagt i UK er dyre klapjagter på f.eks. agerhøns og fasaner. Men over halvdelen af de 600.000 jægere er aktive i lerdueskydning og duejagt.

Mange har en opfattelse af, at al jagt i UK er dyre klapjagter på f.eks. agerhøns og fasaner. Men over halvdelen af de 600.000 jægere er aktive i lerdueskydning og duejagt.

Den engelske landsdækkende organisation BASC (The British Association for Shooting & Conservation) har netop offentliggjort en hvidbog, som opregner og præsenterer hvad jagt og afledte aktiviteter betyder for det engelske samfund.

På bundlinjen tilføres over 18 milliarder kroner til samfundsøkonomien, når alt er medregnet. Det svarer til 10 procent af alle de penge, der bruges på friluftsaktiviteter i hele UK.

Dertil kan man så lægge 23 milliarder kroner, som jægerne bruger på grej og sercviceydelser. I den forbindelse skal man  være opmærksom på, at især serviceydelserne i UK tegner en stor del i forhold til f.eks. Danmark. Rigtig mange penge finder ind i  serviceydelser som arrangerer jagt, arrangerer udstillinger, Game Fairs og meget mere. Og selvfølgelig bruger UKs 600.000 akltive jægere også mange penge på grej, våben og udstyr. Efter min vurdering forholdsvis mere, end vi gør her i landet.

Det er også interessant, at se på fordelingen af jagtlige interesser hos de 600.000 aktive jægere i UK. I undersøgelsen er lerdueskydning også medregnet. Her er der 67 procent  aktive, mens 55 procent mest dyrker jagt på “driven game” – altså klapjagt i en eller anden form (ikke nødvendigvis den dyre og fine, men nok lige så meget gør-det-selv jagter i denne kategori). Endelig er der ifølge rapporten 54 procent, som primært er aktive i f.eks. dueskydning eller regulering, som det kaldes.

Jægerne flytter sig også meget i UK end vi gør herhjemme indenfor landets grænser. Lige med undtagelse af skotterne. Her siger 97 procent af de aktive jægere, at de også skyder i Skotland. Det forstår man godt med det udbud af natur og  jagt netop Skotland byder på.

På jagt med overnatning

Men ellers siger 50 procent, at deres jagtlige aktiviteter for det meste medfører, at de er hjemmefra og overnatter. Heraf kommer så den kendsgerning, at en meget stor del af økonomien i landdisktrikterne og udkants-England har stor nytte af jagtlige aktiviteter. Det betyder bl.a. indtægter og jobs for pubber, hoteller og B&B’s. På de store godser eller leasede jagtarealer er der ofte temmelig omfattende personale. Først og fremmest ser personalet typisk sådan ud: der er en shooting agent, som er “direktøren”, dertil kommer en eller flere headkeepere som så har op til mange underspeere – alt efter jagtens omfang og art. På selve kagtdagene kommer der så en gruppe beaters (klappere) som også en – omend meget beskedent – aflønnede og apportører, som også får en form for honorar. Altså nogle gode arbejdspladser i udkantsland. det skal bemærkes, at der på mange af disse store jagtsteder drives jagt hver dag, undtagen søndag.

Samentælling af alle involverede professionelt eller deltids i jagt giver totalt set 74.000 heltidsjobs i hele UK. Det er så alle, lige fra dem der driver godsernes jagter over skytter, hjælpere og hundefolk, samt ansatte i tilknyttede fag.

Conservation-arbejde – altså forbedring af biotoperne, naturpleje og. lign. – giver yderligere 16.000 fuldtidsjobs, og i den forbindelse nævnes også, at jagt forvalter ti gange så meget jordareal i hele UYK som der findes naturreservater.

Ny viden til de uvidende

BASC-rapporten kommer bl.a. på baggrund af den stigende modstand mod jagt, der er i UK og en bred mangel på reel viden om hvad den britiske jagt er for noget. Denne uvidenhed og modstand er for det mest funderet på misforståelser og fordomme. Derfor hilses det blandt jægere også meget velkommen, at myten om de velhavende klapjagts-skytter bliver en smule punkteret samt at overblikket over det samlede tilskud til britisk økonomi nu er helt klarlagt.

Det er en kendsgerning, at jagt og tilknyttede aktiviteter samt naturarbejde mange steder i UK har en meget stor økonomisk indflydelse og positiv betydning for  nationaløkonomien og især lokal økonomien. Mange steder er jagt og tilknyttede aktivteter en betydeligt større økonomisk spiller end både landbrug og fiskeri.

Det kunne være meget interessant at se en lignende undersøgelse her i Danmark. Min vurdering er, at jagt i samme kontekst som BASC-eapporten vil bidrage væsentligt til den danske økonomi, men næppe så meget – heller ikke forholdsm,æssigt – som i UK. Jeg har netop været på den årlige CLA Game Fair sammen med 147.000 andre. Det får altså danske jagtmesser og game fairs til at ligne lokale markeder. Og der bliver virkelig handlet. Omsætningen er enorm på de tre dage og der handles alt lige fra skjorter, hundesnore til teweed jagttøj og ikke mindst geværer i massevis. Oveni det kommer så de mange lokale, regionale og landsdels Game Fairs, som også trækker tusinder  af gæster hver eneste år.

På den årlige CLA Game Fair omsættes der alene for millioner i jagtgeværer, tøj og hundesnore og alt andet

På den årlige CLA Game Fair omsættes der alene for millioner i jagtgeværer, tøj og hundesnore og alt mulig andet

 

 

BASC-Rapporten kan downloades her  The-Value-of-Shooting2014

BASC præsenterer rapporten i kort form i denne video

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.