Vinterfodring – det starter nu

De første roer blev kørt ud den 24. oktober om eftermiddagen.

De første roer blev kørt ud den 24. oktober om eftermiddagen.

 

Det er ofte til diskussion, hvornår vinterfodringen skal starte. Ihvertfald, når vi snakker om hjortevildt. Optimalt set fodrer man hele året, men de fleste af os koncentrerer indsatsen i vinterhalvåret.

Mine erfaringer her i Stordal Plantage har været ret blandede. Nogle år er jeg startet i oktober, hvor roerne blot får lov til at ligge urørte. Andre år går de lige i roerne fra dag 1.

Sådan har det været i år, hvor jeg kørte de første roer den 24. oktober og allerede dagen efter var der bud efter dem på en af foderpladserne. Det var kronvildtet, som meldte sig først og det var sandsynligvis en del af den rudel hinder og kalve, som har stået i plantagen hele sommeren.

Der var to hinder og to kalve så vidt jeg kan vurdere ud fra morgenens optagelser på vildtkameraet.Så det er kun halvdelen af den faste rudel.

Hvis vinteren ikke bliver så slem med megen frost og sne vil roerne være et supplement for både krondyrene og råvildtet. Ihvertfald kronvildtet æder rigtig meget lyng og den har klaret sig fint de sidste par år og står frodig og stadig grøn i bladene.

Sætter vinteren ind skal der naturligvis hele tiden suppleres med roer. Det er altid spændende at følge, hvordan de ting man gør i plantagen påvirker vildtet, og det er en stor fornøjelse i at kunne se vildtet på foderpladserne. Derfor er der lagt ud to steder, hvor vi kan følge dem fra stuevinduerne.

Stordal Plantage er på 53 hektar typisk midtjysk plantage. Dog har vi de senere år skabt lysåbninger kombineret med meget tætte bevoksninger. Ideel for hjortevildtet. Du kan se mere på Stordal Plantage.

PICT0034 copy

Dette indlæg blev udgivet i Essays. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.