Geværtilpasning før og nu

Videoen her viser hvordan tilpasningen skete i 1956 hos en af de kendte producenter i London. Det specielle gevær er det man kalder en “trying gun”, som har en masse indstillingsmuligheder. Den bliver brugt nogle steder den dag i dag, men ellers tager de fleste mere moderne metoder i brug. Et godt eksempel på, at for år tilbage var det kun blandt de dyreste producenter at personlig tilpasning var en mulighed. (Kilde: British Pathé)

Langt de fleste jægere køber et gevær og synes at det passer egentlig meget godt. Men mange har fået øjnene op for, at det er vigtigt at geværet passer til kroppen, skydestilen og den jagtform man nu en gang driver.

For år tilbage var det kun de færreste, som fik et gevær tilpasset, når de købte nyt. Det var de dyreste geværer og sådan er det også langt hen ad vejen endnu. Får man geværet tilpasset fra fabrikken er det dyrt, men til gengæld med sikkerhed for at det passer. Man kan selvfølgelig også købe et gevær og så få bøssemageren til at tilpasse det.

Skal der "vrides" på skæftet har flere bøssemagere denne maskine til at klare jobbet. Varm olie og en langsom påvirkning kan ændre skæftet i den retning man øsnekr det. Her det Nystrøm & Krabbes maskine, som er i gang.

Skal der “vrides” på skæftet har flere bøssemagere en maskine som denne til at klare jobbet. Varm olie og en langsom påvirkning kan ændre skæftet i den retning man ønsker det. Her det Nystrøm & Krabbes maskine, som er i gang.

Når de fleste klarer sig fint med et gevær fra hylden er det selvfølgelig fordi producenterne i dag har nogle meget tydelige billeder af, hvordan gennemsnitskøberen ser ud og er bygget. Så i mange tilfælde klares det ved at vælge en model med lidt længere (eller kortere) skæfte og det er også et af de vigtigste elementer i tilpasningen.

Dernæst er det afgørende hvilket mesterøje man har. Er det højre eller venstre? Det kan der kompenseres for ved at “vride” skæftet i den rigtige retning. Nogle skal måske også have hævet eller sænket skæftet, hvilket heller ikke er et voldsomt stort problem for en dygtig bøssemager.

Har du problemer med geværet er en tur med en dygtig skydeinstruktør en god ide. Han eller hun kan ofte fange problemet og analysere årsagen. Derefter er det hen til bøssemageren og få geværet tilpasset.

Læs hvad skydeinstruktør Rasmus Bjergegaard har at sige om tilpasning og skydestil

I dag er man oppe i den dyre ende af skalaen, hvis man vil købe tilpassede geværer fra fabrikken. Naturligvis er det de helt dyre engelske og spanske geværer, som tilbyder personlig tilpasning som en del af pakken. Men f.eks. Perazzi har i mange år haft en ekstra service, hvor man kommer til fabrikken i Brescia og får taget mål til skæftet. Det samme gør også det mindre kendte mærke Zoli.

En tredje mulighed, som flere og flere benytter sig af er at få et speciallavet skæfte hvor man simpelthen smider det gamle skæfte ud og får et nyt.

Sportsskytter har i mange år haft øjnene åbne for at få det helt rigtige skæfte og mange modeller fås i dag med justerbare skæfter, hvor man selv kan skrue op eller ned og til højre og venstre. Det er min erfaring, at det kræver en del erfaring som skytte at skyde sådan et jusrerbart skæfte ind så det lige passer. Men det kan lade sig gøre.

Dette justerbare skæfte er populært blandt sportsskytter. Her er det en Beretta 692 Sporting, hvor du selv kan stille både sidelæns og i højden. En svær disciplin, men mange vælger denne løsning.

Dette justerbare skæfte er populært blandt sportsskytter. Her er det en Beretta 692 Sporting, hvor du selv kan stille både sidelæns og i højden. En svær disciplin, men mange vælger denne løsning.

 

 

 

 

 

Du kan læse mere om skæftetilpasning i denne artikel fra positivskydning.dk

 

 

 

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.