Hold lidt igen med snepperne i oktober

Der er ikke noget forkert i at skyde en enkelt sneppe eller to her først på sæsonen, men det er sundere for bestanden og iøvrigt også mere udfordrende, at vente til snepperne for alvior kommer ind i Danmark østfra.

Der er ikke noget forkert i at skyde en enkelt sneppe eller to her først på sæsonen, men det er sundere for bestanden, og iøvrigt også mere udfordrende, at vente til snepperne for alvor kommer ind i Danmark østfra

 
De første meldinger om snepper på paraderne i oktober måned er begyndt at indløbe. Det er mest fugle, som er blevet skudt på fællesjagter rundt omkring, og det er ikke store tal, der er tale om.

Der kan være en god grund til at holde lidt igen med snepperne her først på sæsonen. Det kan være standfugle – altså snepper, som har ynglet her i landet og bliver her længere end normalt for træfuglene. Og da vi jo alle egrne vil have bestanden til at vokse her hos os, vil det være en god ide ikke at begynde den egentlige sneppejagt før senere på sæsonen.

Sneppejagt tiltrækker flere og flere – og med god grund. Det er en stille og krævende jagtform, som også kræver gode skydeegenskaber og ikke mindst en god hund. Det er muligt du kan finde en sneppe eller to på reviret lige nu, men det kan meget vel være en af “dine egne fugle”.

Vi er nogle der glæder os til sæsonen. Og husk at snepper bæres i benene og hænger i benene.

Vi er nogle, der glæder os til sæsonen. Og husk at snepper bæres i benene og hænger i benene. Det er nogle af de mange traditioner omkring sneppen.

Vi ved jo, at snepperne først ankommer for alvor længere hen på efteråret og vinteren. Det hele afhænger af hvornår vinteren sætter ind i landene øst for os. Der er frost i Sverige nu og selvfølgelig også længere østpå. Så inden længe begynder fuglene at flyve vestover.

Iøvrigt har man observeret, at snepperne tilsyneladende tilpasser sig til aktuelle klimaændringer og ankommer senere end for blot et par årtier siden på danske revirer. Der skal kulde til for at få snepperne på vingerne ovre østpå og lige så snart kulden bider sig fast kommer snepperne hertil.

Sidst sæson var der på sociale medier en mindre diskussion på baggrund af en sneppejæger, som havde skudt rigtig mange snepper en enkelt dag. Det kan man selvfølgelig have sine meninger om, men der er jo ikke nogen tegn på at sneppen er en truet fugl overhovedet så vi kan fortsætte i det omfang vi har haft de senere år med omkring 60.000 nedlagte snepper om året.

Penselfjeren på sneppens vinge er trofæet. Så udover at snepper smager rigtig godt er det også en trofæfugl. Det er med til at den bliver endnu mere spændende at jage for mange.

Penselfjeren på sneppens vinge er trofæet. Så udover at snepper smager rigtig godt er det også en trofæfugl. Det er med til, at den bliver endnu mere spændende at jage for mange.

I England, Skotland og Wales skyder de rigtig mange snepper og der er diskussionen nu, om det er ved at blive for mange. Der er fortalere i jægerkredse, som maner til en smule tilbageholdenhed – især først på sæsonen. Det diskuteres også, om den udbredte form for trækjagt på snepper er etisk forsvarlig. Der er steder, hvor man købe sig til nogle gode aften- og morgentræk, men det er oplagt, at her er det langsomme (trætte) fugle, som er forholdsvis nemme at ramme. Og netop den kendsgerning gør, at mange peger på trækjagten, som uetisk.

sneppeiha%cc%8andMen foran os her i Danmark venter endnu en sæson, hvor først og fremmest vejret østpå  har afgørende betydning for om det bliver  en god sneppesæson og hvornår den starter for alvor  – men også godt hundearbejde og god skydning. God fornøjelse.

 

 

 

 

Game and Wildlife Trust i England har et spændende projekt, hvor de følger snepperne og er kommet frem med mange nye opdagelser: woodcockwatch

Her på bloggen har jeg skrevet flere artikler om snepper. Se bl.a. om sneppemyterne

og mere om sattelit-tracking af snepper

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.