Tid til det årlige eftersyn af gevær og riffel

En af de ting du selv kan gøre er at rense gevindet på dine chokes. Det er en ret almindelig - og ind imellem - svær opgave for bøssemageren at få en chokes skruet ud af kløbet.

En af de ting du selv kan gøre er at rense gevindet på dine chokes. Det er en ret almindelig – og ind imellem – svær opgave for bøssemageren at få en chokes skruet ud af kløbet.

Uanset om du har skudt flere tusinde skud i sæsonen eller måske bare en enkelt kasse patroner er det en god ide at få dit gevær tjekket. Der er mange, som stiller geværet i våbenskabet når de kommer hjem fra sidste jagtdag og så tager det frem igen til efteråret.

Det er ikke nogen god ide. Selv helt nye og moderne haglvåben og rifler har behov for  tilsyn og eftersyn, hvis de skal fungere hver gang, der trykkes på aftrækkeren. Og ikke mindst hvis sikkerheden ikke skal blive reduceret.

Egentlig burde vi have en aftale med bøssemageren som med tandlægen og autoværkstedet om at få en besked om, at nu er det tid til eftersyn, olieskifte eller lignende.

Sådan ser det ud på arbejdsbordet når du skiller en over/under ad. Det er nok en proces, som man gør klogest i at overlade til den prifessionelle bøssemager.

Sådan ser det ud på arbejdsbordet når du skiller en over/under ad. Det er nok en proces, som man gør klogest i at overlade til den prifessionelle bøssemager.

Der kan ske meget inde i mekanikken, som man måske ikke lige opdager, men som kan få fatale konsekvenser ved næste skud. Sikringsdelene kan slides – og jo, de kan også slides eller knækkes på nye våben, der kan opstå revner eller små svagheder i stålet både i låsen og i løbsdelene, skæftetræet kan også få revner, som kan være fatale ved skud. Disse er alle ting, som en professionel bøssemager vil spotte ved et eftersyn, men som du måske ikke lige selv har det trænede blik til at se, når du renser geværet eller giver det den store tur med rensegrejet efter sæsonen.

Det kan gå rigtig galt. Her viser bøssemager N.P. Nielsen et sprængt løb fordi ejeren ikke lige havde tjekket, at et fremmedlegeme sad i vejen

Det kan gå rigtig galt. Her viser bøssemager N.P. Nielsen et sprængt løb fordi ejeren ikke lige havde tjekket, at et fremmedlegeme sad i vejen

Man kan selvfølgelig selv gøre meget ved en grundig rensning og den daglige rengøring efter brug betyder allermest for geværets “velbefindende”.  Med få remedier, lidt olie, en gammel tandbørste og en klud kan du selv klare den løbende vedligeholdelse. Det er faktisk ikke noget du kan, men noget du skal og bør gøre.

Men der er en grund til at bøssemagere tilbyder eftersyn. De fleste af os reparerer jo heller ikke bilen, hvis den er af nyere årgang ihvertfald.  Det samme med vores geværer og riffel. Et professionelt eftersyn er en garanti for at det virker, når vi har brug for det.

Udover at geværet bliver gjort rent og smurt er det i høj grad fokus på eventuelle svagheder, der er pengene værd hos bøssemageren. Det er muligt eftersynet kan laves for mellem 500 og 1.000 kroner, men vær forberedt på, at der kan komme en ekstra regning ved udskiftning af en fjeder eller lignende.

 

Og så lige en ting, som jeg ved bøssemageren vil være glad for, at jeg skriver: Det er lige nu det er en god ide at indlevere dit gevær til eftersyn. Når vi er henne i august-september har du en stor risiko for at komme til at stå i kø sammen med alle de andre, som tror, at det kan nok lige blive fikset her en uge før sæsonen starter…

Se denne video fra Fieldsports Magazine og Le Chameau

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.