Tilbageblik på testskydninger i 2016

Med 14 tests af haglgeværer i JAGT Vildt & Våben i 2016 har jeg tænkt tilbage på, hvad det var, der gjorde mest indtryk på mig i årets løb. Både i gennemgangen af geværerne og ikke mindst mine erfaringer på skydebanen med de 14 geværer.

Det var året, hvor Blaser lancerede den nye model F16, som en “billigudgave” til de mange Blaser-fans med en pris på 25.000 kr. Altså noget billigere end Blasers hidtidige eneste haglgevær F3. Der var en del forventninger til F16’eren og jeg må sige, at de blev indfriet. Jeg var den første i Danmark, som havde modellen til en regulær test og jeg blev positivt overrasket.

BLA_F16_70839

Blasers F 16 – nyheden i 2016

Der er langt imellem, at testgeværer scorer i toppen af den karakterskala jeg bruger i JAGT Vildt & Våben, men denne Blaser var på toppen. Det er et gevær med en meget fornem balance og dermed let at håndtere. Der er egentlig ikke så mange nyheder på geværet, men Blaser har tænkt sig om, da de på basis af F3’eren lavede den nye model. Det var årets gode overraskelse og egentlig også den eneste reelle nyhed.

En anden nyhed i 2016 var Benellis over/under model 828U. En meget anderledes konstruktion i forhold til alle andre over/undere. Hele låsemekanismen er bygget op på erfaringerne fra Benellis meget stabile og meget solgte halvautomater. Men dog en over/under.

benelli_armi_6_10_14 028

Benelli 828U – en anderledes og nytænkt over/under

En letvægter, hvor konstruktionen af rekyldæmpende elementer i geværet virker. Mange forsøger sig med forskellige ting til at dæmpe rekylen, men sjældent med reelt mærkbart resultat. Det virker her til en pris på 26.000 kr. Jeg har mødt et enkelt af disse geværer på jagt i efteråret og ejeren var helt tilfreds med sit nye våben.

690-recever1

Beretta gik også i sort hele vejen igennem i 2016

Sort blev for alvor modefarven i 2016. Sorte baskyler på rigtig mange modeller hen over året. En af de mere spændende er Berettas 690 Sporter Black Edition, som også ligger omkring 26.000 kr. Det er virkelig næsten helt igennem en 690’er med ganske få ændringer – altså bortset fra, at den er sort – som i sort. Med orange navn på siden af baskylen. Ikke nogen stor nyhed og ikke anderledes at skyde med end de andre 690’ere.

Jeg havde 2xAYA i test: en spritny AYA no. 2 De Luxe side-by-side til knap 80.000 kr. og en gammel, men ret sjælden klassiker fra AYA: deres over/under Coral, som man skal lede lidt efter på brugthylderne. Testmodellen var i god stand og kunne købes for 8.000 kr.

AYA_blog

En spritny klassiker til 80.000 kr: AYA no 2 De Luxe

AYAs side-by-sides kender mange med forskellige navne som Sherwood, Ambassador og Goldpoint. De har alle en del år på bagen og veksler noget i kvalitet. De nye fra Eibar i Andalusien er virkelig topkvalitet til en “rimelig” pris. Det er sidelåsgeværer bygget på Holland & Hollands principper og det er et gevær, som har den samme balance og finish, som du skal give flere hundrede tusinde kroner for, hvis det var et engelsk gevær. Virkelig også et testgevær i toppen.

Coral’en fra AYA blev produceret frem til 1985. Den ligner en Merkel med det karakteristiske Kersten-lukke. Ret gedigen at kigge på, men med en holdbarhed og styrke, som jeg godt kan savne hos nye over/undere. Der er mange fine detaljer på denne 40-årige AYA og det er nemt at se, at den ER lavet i Spanien og at det ER håndarbejde langt hen ad vejen.

Guerinini_maxum_skinne_edited-1

Guerinis trapgevær Maxum med den høje skinne

Cæsar Guerini er ved at være et navn herhjemme. Testmodellen 2016 var deres nyeste trapgevær Maxum Trap. Et gevær for specialister – det er er trapskytterne jo langt hen ad vejen. Til knap 40.000 kr. i den sædvanlige fine Guerini-kvalitet er det en god handel efter min mening. Og endnu en gang er det eksempel på, at Guerini kan noget med finish og detalje, som andre godt kunne lære noget af. Jeg lod en erfaren trapskytte prøveskyde geværet og han sagde god for den.

browningb15_blog

Brownings B15 er dyr og meget flot. Flotte graveringer og flot skæftetræ. En dyr nyhed

I den helt dyre ende havde jeg en af  første Browning B15, som kom til Danmark i hænderne. Det er Brownings “billigudgave” af den håndbyggede B25. Med teknikken fra B725 (produceret i Japan) som grundlag bliver B15 lavet færdig i det hæderkronede bøssemagerværksted i Liege i Belgien. Det er et meget smukt og velskydende gevær til en pris på 160.000 kr for den udgave jeg prøvede. Der er kun 5 stk i Danmark og hvis man mangler de sidste 100.000 kr. til drømmegeværet B25 er B15 en fin erstatning.

Det blev også en runde med en Baikal Sporter til en helt anden pris, men med virkelig gode skydeegenskaber. Jeg havde også nogle af de billige tyrkiske og italienske modeller igennem mine tests. Dem er der bestemt ikke noget i vejen med, når budgettet ikke er til de dyrere geværer. Jeg bliver mere og mere overbevist om, at de tyrkiske geværer kommer til at blive synlige på danske jagter i de kommende år. Det er med god grund: flotte, velbyggede og som regel med en finish, som overgår de fleste italienere. Og så for det meste til meget rimelige priser.

De tyrkiske geværer er i en fase, som bilmærket Skoda også har været igennem. Fra at være nærmest til grin kører enhver dansk bilejer i dag i en Skoda uden at blinke med øjnene. Bare vent: de tyrkiske geværer opnår inden længe respekteret Skoda-status.

I specialafdelingen skal jeg nævne en Browning 525 i kaliber 28. Det er et overraskende velskydende gevær selv med kun 18 gram hagl i patronen. Til duerne eller snepperne vil en 28’er være ideel. I modsætning til kal. 410 er 28’er-patronerne mere slagkraftige og det kunne nemt være vanedannende, at gå ned i kaliber. Så havde jeg også en rigtig gammel håndbygget englænder i specialadelingen. Det var en Lincoln Jeffries til 23.000 kr. Ikke et af de mest kendte navne, men helt igennem en engelsk Anson & Deeley bokslås, hvor håndarbejdet er tydeligt hele vejen igennem og balancen er det der “springer i øjnene”, når man tager geværet i hånden.

jeffries_blog

Den klassiske englænder i en overkommelig prisklasse: Lincoln Jeffries til 23.000 kr

Altså ikke et 2016 med helt epokegørende nyheder hver eneste måned. Men det er jo et faktum, at den over/under som John Moses Browning filede på i begyndelsen af 1900-tallet ikke rigtig kan laves radikalt om. Så i næsten alle tilfælde med nyheder er det de små ting. Det er slankning af baskylen og forsøg på at få skåret noget af toppen fra baskylens overkant og fremad. Det er udseende og design, som er “nyhederne”.

Der er ikke meget, der tyder på at 2017 vil bringe overraskende nyheder. Jeg tror det bliver “business as usual” med små ændringer, som godt kan være betydningsfulde, men markedet ligger meget stabilt på de helt klassiske over/under modeller primært fra Italien og Tyrkiet.

Der er allerede nye geværtests på vej til JAGT Vildt & Våben. Jeg har tidligere beskrevet, hvordan jeg tester geværerne. Det kan du læse her

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning, Våbentest fra JAGT, Vildt & Våben. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.