Sauer klar med italiensk halvautomat

Den nye Sauer SL5 halvautomat, som Jaguargruppen snart har på hylderne. Den er bygget af italienske Breda

 

Sauer ønsker at rykke lidt tættere på markedet med haglgeværer og ikke udelukkende være kendt som “dem med riflerne”. Sidste år lancerede to over/under geværer produceret af italienske Fausti Arms og lige nu kommer så en halvautomat med Sauer stemplet på siden af baskylen.

Også her har Sauer valgt ikke selv at producere, men har samarbejdet med den store italienske Breda-producent, som især er kendt for halvautomater. Så man kan sige, at Sauer har valgt en sikker partner i denne kombination.

Jeg har ikke selv haft mulighed for at have geværet i hænderne, men kender Breda og går ud fra, at det er identiske våben. Og det betyder, at det er en ganske fin halvautomat med en god balance, hvad enten det er med 70 eller 76 cm. løb. Vægten ligger lige omkring 3 kilo.

Mens der for tiden synes at være ret meget opmærksom på de gastyrede halvautomater har Sauer/Breda valgt at præsentere en inerti-styret udgave – altså den mekaniske. Det er det ældste system, som f.eks. Brownings berømte A5’er. Siden er der udviklet på systemet af bl.a. italieneren Bruno Civolani i 60’erne, som arbejdede for bl.a. Benelli og Breda.

Det er spørgsmålet om rekyle, som spiller ind i denne diskussion. Nogle mener, at de gasstyrede geværer giver mindre rekyle, hvilket er ret logisk, da gassen sørger for genladning og udsmidning af patronhylstre. Hvis det er mekanisk skal der jo en stopklods til for at systemet virker, og det er skulderen. Mine erfaringer med begge systemer får mig ikke til at vælge det ene eller andet med hensyn til rekylen.

Den nye Sauer er helt igennem en helt almindelig halvautomat med træskæfte med laser behandlet overflade. Hvorvidt det er “kunstigt” eller ægte valnød har jeg ikke haft mulighed for tjekke.

Der er lidt ekstra med i kassen, som f.eks. indlæg så man selv kan justere drop og cast. Sikringen er en aftrækker-sikring som på alle andre og geværet er klar til at skyde med alt lige fra almindelige patroner til 76 mm. magnum. Der er fem chokes med og det anbefales ikke at skrue de tætte chokes i til det tungere artilleri.

Sauer dykker ned i et marked, som i øjeblikket domineres af forholdsvis billige halvautomater fra især tyrkiske producenter som Girsan, Yildiz og Khan. I den dyrere ende af disse halvautomater finder vi bl.a. Beretta, Remington og Browning.

SL5’eren forventes at komme til at koste omkring 14.000 kroner, når den lander i Jaguar-butikkerne.

Læs om Sauer SL5 specifikationer her

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.