Ugens gevær: Skal Lottogevinsten brændes af inden 1. oktober?

 

Hvis du lige står og mangler noget af de fine fra Spanien til efterårets jagt, og er du til side-by-side i engelsk stil så er ugens gevær måske noget for dig. Du skal være forberedt på at give lidt mere, end for en almindelig over/under, men til gengæld får du meget håndarbejde og et udseende, som vil vække opmærksomhed.

Ugens gevær er en Grulla model 215. Ikke en af de dyreste fra den spanske producent, men gedigent og flot til lidt under 70.000 kr., hvis det være en ny. Som brugt og i god stand ligger der nogle Grullaer rundt omkring til under halvdelen.

De fleste tænker jo AYA, når vi snakker spanske side-by-sides, men Grulla er også en af de gamle, som har formået at overleve. Det samme kan siges om Arietta, som også lever i bedste velgående. Mange af de spanske bøssemagere, som holdt traditionen i hævd er bukket under.

For Grulla og Arietta har det haft god økonomisk betydning, at flere af de gamle, originale engelske mærker er begyndt at lancere geværer i såkaldte “continental-udgaver”. Det vil sige, at William Evans for eksempel får geværer fra Grulla, som de så sælger under eget navn. Willam Powell handler ind hos Arietta og sælger dem i deres kontinentale udgaver. Det er der slet ikke noget nyt i og flere er kommet til siden dette begyndte i 90’erne.

Bl.a. har E.J. Churchill samarbejde med Cæsar Guerini og selv den mest hellige af de hellige: Purdey, er gået i det spor. De samarbejder med Perazzi i deres nye over/under geværer med Purdey-stemplet. Og endnu længere tilbage leverede flere forskellige europæiske og ikke mindst engelske producenter fra Birmingham til de kendte London-navne. Holland & Hollands boxlock-geværer er alle produceret i sin tid af W.C. Scott eller Webley & Scott i Birmingham. Så der er ikke megen Holland & Holland i sådan en. Historien gentager sig.

Fælles for disse “importerede” geværer er at de er bygget på samme skala som de engelske og med Grulla er det Holland & Holland, som er oplægget. Det vil sige med fine sidelåse og i dette tilfælde aftagelige sideplader så man kan komme ind til mekanikken.

Der er en overdådig gravering på geværet. Og det er lavet i hånden. Ikke nogen lasergravermaskine her

Slægtsskabet med englænderne er tydeligt overalt. Det ses på skæftet, på graveringerne og på låsekonstruktionen. Det mærkes også, når man skyder med geværet. Der er en meget fin balance, som jo er adelsmærket hos englænderne.

Det kan selvfølgelig godt lyde dyrt med 70.000 kr. for noget, som ikke en gang er topmodellen, men der er altså tale om næsten 100 procent håndarbejde. Selvfølgelig filer smedene ikke det hele fra en stålblok i hånden mere, men størstedelen af tilpasning og opbygning foregår i hånden blandt de 15 medarbejedere, der er hos Grulla i Eibar i den baskiske del af Spanien.

Udover at nogle måske vil synes at man skal passe på sådan et gevær til den pris så er de nye Grullaer og andre lignende  navne altså produceret til at blive brugt. De er alle klar til stålhagl og trykprøvet til at klare det meste. Hvis man ønsker det kan få dem med chokes eller eftermontere disse.

På sidelåsgeværer er der for alvor plads til udsmykning. Også her, hvor klassisk engelsk-inspireret gravering fylder ud over hele siden. Bemærk gummibeskytteren bag aftrækkerbøjlen. Den er stadard på de fleste Grulla-geværer

Ugens gevær er med faste chokes 1/4 og 1/2, som er det mest udbredte i mange år. Vil du have din Grulla skræddersyet er det selvfølgelig også en mulighed mod merbetaling. Der kan vælges fra stort set alle hylder og man skal holde tungen lige munden, når der f.eks. skal vælges skæftetræ. Der kan prisen virkelig rykke.

Har du fået ekstra penge retur fra Skat, vundet i Lotto eller solgt halvdelen af indboet  kan den altså fås for under 70.000 kr. I Danmark er jeg bekendt med, at der står nye Grulla hos Nystrøm&Krabbe i Århus, hos Nancke i Gentofte og måske et par andre steder. Brugte Grullaer findes de samme steder samt hos Kr. O. Skov i Bording og Per Langvad i Viborg.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.