Ugens gevær: Batista Rizzini – en italiener med stil

De to Rizzinier fra Batistas fabrik i Marcheno i Gardone Val Trompia. Øverst round Body EL og nedenfor model Artemis – begge i luksusudgaver

 

Jeg har ved flere lejligheder haft lejlighed til at teste geværer fra italienske Batista Rizzini i Brescia. Og jeg har hver gang undret mig over, at Rizzinier fra netop denne producent ikke er mere udbredte herhjemme.

Udvalget har ikke været så stort. Det har mest været nogle enkelte våben hist og her, men sportsskytterne har fået øjnene op for Batistas sportinggeværer. Så jeg synes det var oplagt at tjekke to af de bedre jagt-modeller her i starten af sæsonen. Det er begge de luxe udgaver. Den ene er den meget elegante Round Body EL og den anden er en Artemis de luxe.

Round Body-udgaven har et klassisk afrundet pistolskæfte. Ikke helt det mange kalder et Prince of Wales skæfte. Netop dette skæfte har pistolgrebet trukket meget mere op i kolben, men her er det elegant med det afrundede skæfte på et stykke skæftetræ, som ligger i den meget pæne ende.

Øverst Round Body EL med sigteskine uden ventilering og nederst Artemis med den almindelige skinne. Begge skinner er smalle jagtskinner.

Interessant med dette gevær er også, at den smalle sigteskinne IKKE er ventileret, som det ellers ses på de fleste over/undere. Hvorfor så det? Det er en gammel variant, som mange af de bedste engelske og italienske producenter gennem tiden har monteret på deres jagtgeværer. Jeg synes det giver geværet en ekstra detalje, som distancerer det fra de fleste andre. Og rent praktisk slipper man jo for at skulle rense ind i åbningerne hele vejen ud. Det har måske oprindeligt været ideen med denne sigteskinne.

Den afrundede lås på Round Bodyen er smukt lasergraveret i en rigtig god kvalitet. Motiverne står skarpt og der har været menneskehænder inde over efter laseren

Den runde baskyle er flot graveret med fuglemotiver. Det er en meget fin gravering, som også har været igennem en hånd-finish efter at laseren har skåret det op. Der er flotte netskæringer både på pistolskæftet og forskæftet.

Artemis-udgaven jeg også havde på skydebanen er med engelske skæfte. Det er ikke så almindeligt på over/undere og kræver måske lidt tilvænning for folk, der kommer fra almindelige pistolskæfter. Det er også rigtig fint træ og Artemis har i modsætning til Round Body’en sideplader. Det giver – og det er også meningen – plads til mere udsmykning. Her er det med jagtmotiver og en engelsk setter, der letter en sneppe. En klassisk jagtsituation, som de fleste i dag nok mest oplever på illustrationen og ikke i virkeligheden. Den har ventileret skinne – også i en smal jagtudgave.

Sideplader på en Anson & Deeley lås har som eneste formål at give plads til udsmykning. Her er der lagt op til en smuk stand med en engelsk setter og sneppe

Det hele kommer jo an på smag og behag. Jeg er normalt til side-by-side og engelsk skæfte, men når det er over/under har jeg det bedst med pistolskæfte. Derfor er Round Body’en mit valg på skydebanen og det var også den jeg havde det bedst med. Jeg synes også godt om de elegante linjer i en round body.

Dem er der efterhånden en del af på markedet – både i en prisvenlige ende af skalaen, men så sandelig også i den dyre ende. Der er ikke tale om round action. Det er en helt anderledes konstruktion,  som ligger i en helt anden klasse. Så snakker vi om virkelig topvåben og de er bygget efter den engelske bøssemager John Dicksons låsekonstruktion, som placerer bladfjedrene bagud i bunden af låsen. Det kaldes trigger plate action.

At Round Body er attraktive skyldes, at de langt hen ad vejen ligner denne meget smukke engelske låseopbygning, men som sagt til en overkommelig pris. De er anderledes end de fleste og udover Rizzini tilbyder Guerini og Fausti også round body udgaver.

Batista Rizzini har nu en dansk importør for første gang. Det er Christian Nykjær, som med gunimport.dk har taget en god del af Rizzini udvalget hjem. Du kan vælge fra hylden, men der er endnu en overkommelig mulighed, som ellers er en meget bekostelig affære, nemlig at få taget mål til din Rizzini, selv vælge skæftetræ, type, løbslængde o.s.v. Det koster ekstra og der er leverinsgtid på 4-6 måneder. F.eks. koster et custom made skæfte hos Chr. Nykjær fra 6.000 kroner og opefter alt efter grades.

På testmodellerne har du mulighed for at vælge en løbslængde, skæftetype og kaliber (12,16,20 og .410). Her starter priserne for begge modeller på 39.995 kroner.

De to Rizzinier repræsenterer jagtmodeller, som tiltaler den gruppe jægere som har pengene til at bruge noget ekstra ud over hyldevarerne, og samtidig selv har lyst til  at præge det endelige resultat. Det samme gælder sportsskytter, som kan bygge deres Rizzini op helt efter egne ønsker. Kataloget er omfattende.

B. Rizzini BR110, som ligger i den billigere ende af prisskalaen til godt 15.000 kroner.

Der er også Batista Rizzinier i billigere udgaver. F.eks. en BR 110, som jeg tidligere i år har testet i JAGT Vildt & Våben. Den fås fra godt 15.000 kroner.

Du kan tjekke hele Batista Rizzinis program her

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.