Skal dit nye gevær være gammelt – altså rigtig gammelt?

Jeg er en af dem, som er faldet for fortiden. I den forstand, at jeg på jagt foretrækker gamle eller ældre haglgeværer – dem, der kaldes vintage-geværer. Altså ikke nødvendigvis antikke, men alligevel mange år gamle. Jeg har hele tiden nye geværer i hånden og på skydebanen og det er altid spændende at teste nye geværer. Se og mærke forskellen i kvalitet og skydeeegenskaber. Men hjertet banker nu en gang mest for de gamle…

Jeg kan ikke rigtig huske, hvordan det startede, men det har nok været en drøm i mange år, før jeg anskaffede mig min første gamle (1937) engelske side-by-side – en kortløbet William Richards of Liverpool and Preston, som erstattede min halvgamle (60’erne) Webley & Scott. Det var en lærerig proces, som har kostet en del undervejs fordi jeg  ikke havde megen forstand på at købe gamle våben. Så prisen var for høj og kvaliteten for dårlig, selvom den blev købt i en kendt forretning med mange gamle våben. Jeg har den stadig, men nu har den fået nye løb og det er ikke helt det samme…

Selvom geværet har måske hundrede år på bagen behøver det ikke være slap i koderne. Her er det en William Powell jeg har testet og enhver kan se, at ejektorerne ikke fejler noget

Siden er der kommet en Westley Richards & Co. i skabet. Og det passer ganske godt til en haglvåben-nørd som mig. Westley Richards er nok den producent i England, som i tiden fra midt 1800 til begyndelsen af 1900-tallet var mest progressiv og havde flest patenter. Alene det at de to berømte mestre Anson & Deeley var ansat hos WR siger en del. De var utroligt progressive og fremsynede og det var dem, som konstruerede bokslåsen (Anson & Deeley lock) i 1880’erne. Det er den konstruktion, som langt hen ad vejen findes i de fleste geværer i dag. Jeg plejer at sige, at stort set alle banebrydende patenter, der den dag i dag er i haglgeværer findes stemplet ind i min Westley fra 1892.

Jeg har i en tidligere artikel i JAGT Vildt & Våben beskrevet min Westley Richards, som jeg den dag i dag bruger på jagt med stor glæde og respekt for det sublime håndværk.

Mange af de gamle geværer er med de såkaldte damascus løb. På dansk ofte kaldet damaskerede løb. Det er løb, som er lavet med en helt speciel teknik ved at vride stål-stænger. Jeg vil i en senere artikel fortælle om disse løb og deres historie. Det er efter manges mening de smukkeste løb man kan se på et haglgevær. De laves i dag, men det er med moderne teknik og udseendet er helt anderledes end tidligere.

Uanset om man skyder med en gammel tysker, belgier, franskmand eller englænder kræver det omtanke, når der skal vælges patroner. De fleste er i original tilstand med 65 mm. kammerlængde og selvom nogle i tidens løb er blevet boret ud til 70 mm. skal man holde sig fra de hårdtladede moderne patroner. Det er også en tommelfingerregel, at 28 gram hagl er maksimum. Og jo, de fleste af dem kan skyde med stålhagl, når de rette patroner er valgt. Er man i tvivl – eller rettere under alle omstændigheder – snak med bøssemageren og lad ham tjekke, om dit gamle gevær kan holde til de patroner du overvejer.

Man kan nemt falde for et fint gammelt gevær og komme galt af sted. Jeg taler af erfaring og det bedste råd er at købe, hvor man har tillid til sælgeren. Der står rundt omkring fine gamle våben i danske jagtbutikker og da de fleste er side-by-sides er prisen næsten altid til forhandling. Uanset om man går efter en gammel englænder eller en fin gammel Sauer eller Dumoulin fra Belgien skal man passe på, at hjertet ikke løber fra forstanden. På den anden side er der ingen tvivl om, at er man først i gang med processen bliver det hjertet, der tager over.

Efter min mening to af de smukkeste side-by-sides som er lavet. Forrest min Westley Richards fra 1892 med den karakteristiske brede toplukkenøgle og ved siden af en John Dickson af nogenlunde samme alder. En ægte round action, som er meget elegant. Begge geværer er i brug den dag i dag uden problemer

Her i landet kan du finde et udvalg af vintage-geværer hos bøssemager Per Langvad  Også Anders Kronborg, kronborggravering har et udvalg af vintage-geværer. Selvfølgelig er der flest gamle englændere til salg hos de engelske forhandlere. En af dem, der ved mest om det er Diggory Hadoke, som har udgivet bøger om sidelåsgeværer, bokslåsgeværer og hanegeværer. Han sælger geværer via Vintage Guns

Men en søgning på de engelske våbenhandlere giver hurtigt noget at kigge på eller drømme om. Det skal lige med i overvejelserne, at selvom du kører forbi på en ferietur er det ikke helt så nemt, at få sådan et gevær med hjem. Men forhandlerne kan forklare, hvad du kan gøre på forhånd.

Det allerbedste råd til ejere af vintage-geværer er at vælge patroner, som passer til geværet og tage hensyn til alder, løbstykkelse og teknisk stand. Her er det Gamebores bespoke vintagepatroner, men der findes flere på markedet.

Der er selvfølgelig også de engelske auktionshuse, som flere gange om året har store auktioner med nye og især mange vintage-geværer. Gavin Gardiner er en af dem og her kan du se hans gode råd, når du skal købe brugt/vintage.

Det største auktionshus er Holt’s Auctioneers med Nick Holt i spidsen. Jeg har været der flere gange og det er ret overvældende så man skal nok holde hænderne tæt ind til kroppen, når auktionen er i gang. Du kan læse min reportage fra Holt’s

Hvis man vil kigge på mulighederne og få et overblik over prisniveauet er det en god ide at tjekke auktionshusenes onlinekataloger. Her finder du Holt’s og Gavin Gardiner. Herhjemme kan der være god mening i, at følge med hos Lauritz.com og Bruun Rasmussen, men der er efterhånden langt imellem de rigtig gode ting på danske auktioner. Den tyske side eGun er helt oplagt, især hvis man søger efter vintage-geværer fra den kontinentale del af Europa.

De fleste har en opfattelse af at ihvertfald de gamle engelske geværer koster formuer. Det kan de også meget let gøre, men det er faktisk muligt at finde fine vintage geværer med London eller Birmingham stempler til rimelige penge. Nu er det jo relativt, hvad rimelige penge er, men et gevær fra en af de mindre kendte bøssemagere kan fås for mellem 10-15.000 kroner i skydeklar stand. Bliver navnet lidt mere kendt stiger prisen. Det er bestemt heller ikke alle geværer med et engelsk navn, som er topkvalitet, så man skal kigge sig godt for. Der blev i perioden fra slut 1880’erne og frem til 1930’erne håndlavet haglgeværer rigtig mange steder i England og i Europa og nogle af disse lokale geværer overstiger helt klart de bedste geværer fra de mest kendte navne.

Når vi taler om de kontinentale navne fra Tyskland, Belgien og Sverige er prisen ofte meget lavere for helt igennem fine geværer, som er lige til at tage med på jagt. Her skal det nok lige bemærkes, at selv de kendte navne meget tidligt havde en del maskinproduktion, ligesom nogle af datidens producenter i perioder satte kvantiteten af våben over kvaliteten.

Hvis vi sammenligner med et nyt gevær i den prisklasse de fleste køber i, er det slet ikke dyrt. Det er ønsket om at eje og ikke mindst bruge et gevær med en historie og med en høj kvalitet, som får nogle til at købe vintage. Det har betydning for nogle, mens andre ikke kunne drømme om andet end et moderne gevær.

Jeg har i 2016 i JAGT Vildt & Våben lavet en større artikel om vintage-geværer – den kan man godt blive lidt klogere af at læse.

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.