Er det ikke en P….? Nej, det er en Y…..!

Man skal kigge godt efter for at se at dette er en Yildiz Pro og ikke en Perazzi MX2000

Det er  en kendt sag, at de forskellige producenter af haglgeværer kopierer hinanden i stor stil. Jeg har set en ATA Arms over/under, hvor løbssættet passede til en Beretta Silver Pigeon og jeg har flyttet løb fra Browning over i en Miruko uden problemer og så er der jo rigtig mange, som virkelig ligner hinanden.

Nyeste kopi er denne Yildiz Pro, som er tro kopi af Perazzis MX2000. En sort sag med den karakteriske Perazzi-lås. Dog kan aftrækker-delen hos Yildiz  ikke tages ud, som jo er kendetegnet ved mange Perazzi-modeller.

Som det ses er låsen i Yildiz’en identisk med en Perazzi, men det er ikke muligt at tage aftrækkerhuset ud.

Der er en helt anden forskel: En Perazzi MX2000 starter med prisskilte over 70.000 kroner, mens du kan købe Yildiz-udgaven for under 25.000 kroner. Jo, det er forskellen mellem en italiener og et gevær fra Tyrkiet.

Jeg har haft Yildiz Pro’en med på skydebanen og jeg må sige, at jeg endnu en gang bliver positivt overrasket over de tyrkiske geværer. Jeg har testet flere Yildiz-geværer og de har næsten alle været gode bekendtskaber. Prismæssigt ligger de fleste langt under de 25.000 kroner vi snakker om her og det kan også mærkes.

Det var jagtudgaven med fire millimeter ventileret sigteskinne og 71 cm. løb. Lige udmiddelbart føltes den lidt sprælsk selv med en vægt på 3.3 kilo, men da jeg havde vænnet mig til vægtfordelingen og løsblængden var den rigtig behagelig at skyde med. Egentlig ikke specielt meget rekyle med almindelige 24 grams  sportspatroner.

Håndteringen lige fra hylden er som at tage sin gode gamle over/under ud af skabet. Den åbner og lukker præcist og ikke mindst let og uden træghed. Klik og klar. Der er også en bedre finish hele vejen igennem i sammenligning med de øvrige Yildiz-modeller. Og jeg vil sige, at sammenligner jeg med nogle af de kendte italienske mærker i denne prisklasse er trækvaliteten og den endelige finish bedre her.

 

Yildiz Pro var et af hovednumrene på den tyrkiske stand på IWA udstillingen i Nürnberg i marts, hvor jeg fik den præsenteret af en medarbejder.

Den har en skæftelængde på 37.5 cm og en gummibagkappe. Overfladen på baskylen er sort som i sort og der er en pæn stålaftrækker uden guld og god plads indenfor bøjlen. Pistolskæftet er måske en smule fladt i grebet til større hænder.

Jeg har tidligere testet netop en Perazzi MX2000 og kan se, at jeg den gang var te begejstret. Det er vel heller ikke uden grund, at mange internationale topskytter går på banerne med en Perazzi i hænderne. Du kan se min test fra JAGT Vildt & Våben i 2013

Jeg kan se, at Perazzi nu har en “billigudgave” i sortimentet til 50.000 kroner. Jeg har ikke kigget nærmere på den model og den er stadig dobbelt så dyr som Yildiz Pro’en.

Det afgørende spørgsmål omkring de velkendte mærker og deres tyrkiske konkurrenter/efterligninger er om de nye kan holde i længden. En Perazzi er vel nærmest at betragte som lige indskudt ved 100.000 skud, men vi af gode grunde til gode at vide om de nye tyrkiske geværer holder i samme udstrækning. Der er nogle af de tyrkiske mærker som har haft en kort tid på det danske marked, men Yildiz og andre kendte navne som Akkar, ATA Arms og senest Girsan ser bøssemagerne ikke meget til.

Det er Jagthuset Kr. O. Skov, Bording, som har taget en sending af den nye Yildiz hjem i forskellige modeller. Der er en jagtudgave med blank baskyle og så denne sorte. Sporter-modellerne fås både i Trapudgaver og med justerbart skæfte. Tjek Yldiz egen præsentation her

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.