Regeringen: Forbud mod ikke-nedbrydelige haglskåle på vej

 

 

 

 

 

Det er nu en kendsgerning, at vi skal til at bruge nedbrydelige haglskåle – altså haglpatroner uden plastskåle. Ihvertfald hvis regingen får sin Plastikhandlingsplan igennem Folketinget. Men ro på: planen er lagt frem i dag og så er der vel en lang vej fremad, før der sker noget for alvor. Men med det fokus der er på plastforurening er der næppe tvivl om, at et enigt Folketing vil bakke op.

Formanden for Jægerforbundets udvalg for våben, Marie-Louise Munch Achton-Lyng siger til positivskydning.dk: “Det har lagt mig meget på sinde at få dette igennem hos regeringen og vi kan nu arbejde endnu hårdere for at få producenterne til at komme med flere muligheder og selvfølgelig til forskellige kalibre.
Alle har ventet på dette udspil og derfor går hele forløbet først rigtigt i gang nu.
Samtidig kan jeg fortælle, at jeg i/med Våben Udvalget også arbejder på at oprette en form for fond, som skal være med til at dække udgifter ved evt. oprensning af forurenet skydeanlæg. Dette er kun på tegnet brættet, men en lige så vigtig sag som de bionedbrydelig haglskåle. En af ideerne er at søge om midler via jagttegnsmidleren, altså fra de penge der kommer ind fra jagttegns afgiften.”

Jægerforbundet har gennem længere tid arbejdet med sagen og der har været holdt møder med repræsentanter for foreninger, producenter, importører og andre aktører i branchen.

Sagen har været omtalt tidligere her på bloggen og siden er der faktisk sket en del på området. Jeg hører, at flere af de store godser og andre udlejere af jagt allerede har indført krav om nedbrydelige haglskåle i de patroner, som bruges. Til gengæld er kravet om ikke at bruge stålhagl i skovområder lempet rigtig mange steder.

Skal vi alle have samvittigheden i orden – og det bør vi, når vi efterhånden ser hvor omfattende plastforureningen er – er det alstå om at finde de patroner på hylderne, som allerede har nedbrydelige haglskåle. Og der kommer flere og flere.

Iøvrigt er problematikken også meget omtalt f.eks. i England og Skotland, hvor plast ikke må bruges på de organiserede klapjagter og ved rough-shooting.

Her kan du kan læse Regeringens_plastikhandlingsplan

Fra venstre ses en Vintagepatron med paphaglskål. I midten en patron med bionedbrydelig skål og endelig en almindelig patron med plasthaglskål

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.