Churchill og de korte løb – en mand med meninger

Dette sæt Churchill Utility i kaliber 12 er på auktion hos Holt’s i London den 19. marts. Så hvis man er lidt hurtigt kan de komme hjem til næste jagtsæson. Se vurdering i link nedenfor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I det seneste nummer af JÆGER har jeg skrevet en artikel om korte eller lange løb – et emne vi kan diskutere rigtig meget og med god grund. Det er dog også historien om en af de helt store personligheder indenfor sportsskydning, jagt og ikke mindst konstruktion af haglgeværer: Edwin John Churchill eller i denne forbindelse rettere hans nevø Robert Churhill. E.J. startede med at producere haglgeværer i 1892 og blev anset for en af de bedste i England.

I 1914 kom nevøen Robert så til og startede produktionen i 1914 af den kortløbede model, som dog ikke blev et hit fra starten. Først omkring 1926 kom der gang i salget af denne type, som så fik betegnelsen “XXV”. Den blev lavet en i række forskellige udførelser og det er værd at bemærke, at der også blev kortet løb af på nogle allerede eksisterende geværer. Forskellen er den, at XXV er graveret langs sigteskinnen på nye geværer og på tværs af geværer, der havde fået skåret af  løbene.

Den engelske ekspert i vintagegeværer Diggory Hadoke slår fast, at det er meget sandsynligt, at efter 1929 var geværerne bygget på låse og piber fra andre producenter. Helt almindeligt i den tid og Churchill valgte ikke Webley & Scott som underleverandør, som de fleste andre, men i stedet nogle mindre kendte bl.a. William Baker og A.A. Brown.

De kortløbede kom i mange forskellige versioner både med sidelåse og Anson & Deeley låse. De mest kendte og dem der i dag ses mest på auktioner er modellerne “The Crown” (produceret fra 1914-1966) og modellerne “The Utility” og “The Regal”.

Navnet Churchill holdt sig længe og med Robert Churchill i spidsen holdt man også ud med det kortløbede, selvom efterspørgslen var faldet en del efter 2. Verdsenskrig.

Dette er  en af de mange kopier som er lavet af Churchills model XXV. Denne er fra W. Richards og bygget i 1937 – altså et eksempel på, at der virkelig var efterspørgsel efter de kortløbede.

Som så mange andre engelske producenter lukkede E.J. Churchill i perioden 1970-80. Det interessante er i denne forbindelse, at netop model XXV på den tid fik en slags genoplivning med kopier lavet hos spanske bøssemagere og producenter. Herhjemme er AYAs serie af kortløbede side-by-sides et bevis på, at de gamle modeller stadig kan. Der blev solgt rigtig mange af modellerne President og Sherwood, som stadig ses på jagt den dag i dag.

Denne AYA Sherwood er fra 70’erne, hvor disse kortløbede geværer blev solgt rigtig meget her i Danmark. En tro kopi af Churchills sidelåsgeværer med korte løb og forhøjet sigteskinne.

Og E.J. Churchill eksisterer stadig i England. Sir Edward Dashwood købte navnet og har fået etableret en virksomhed med både egenproduktion af våben og stort skydecenter/forretning og jagtagentur udenfor London. De våben, som købes med navnet Churchill stemplet i baskylen er i dag produceret i Italien og i Spanien (Armas Grulla). Der laves ganske få håndbyggede Churchills.

En spritny Churchill, som er produceret af Grulla i Spanien. Den forhandles af EJ Churchill i England og prisen ligger lige under 9000 GBP

Robert Churchills bog om skydning er stadig en klassiker, som kan læses den dag i dag på trods af at han skrev første udgave i 1955. Det er en meget omfattende beskrivelse af hvordan man skyder lige fra fodstilling til hændernes placering på geværet. Og det er ikke en hvem som helst, der giver råd. Robert Churchill var selv blandt de allerbedste skytter i England og Europa – både på fasanjagterne og ikke mindst på skydebanerne.

Churchills bog Game Shooting kan fås. bla. på Amazon i flere udgaver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find din helt egen Churchill hos Holt’s and Co lot number 1303

Kig ind hos det moderne E.J. Churchill

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.