Børn (og voksne) skal have høreværn, der passer

Sødt ser det ud, men der er ikke megen effekt i disse høreværn på denne baby. De passer simpelthen ikke og lyden går direktre ind (Foto: mamashop)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I et tv-program i serien “I Danmark er jeg født” på DR1 er et lille barn med faderen på jagt og har en dejlig dag. Det er der sikkert mange børn i alle aldre, som har glæde af.

Meeeen – desværre for den lille pige i tv-programmet er hun i risiko for at få livsvarige høreskader. Hun har høreværn på i  junior størrelsen.  De passer ikke til hendes hoved og kopperne er udenpå huen. Det betyder, at høreværnet har en begrænset effekt. Junior/børnehøreværn kan bruges af børn med et hoved, som er stort nok til at bære værnet tæt.

Der er ingen tvivl om, at hensigten bag brugen af høreværnet på den lille pige i programmet har været den bedste. Det er min opfattelse, at problematikken omkring børn og høreværn generelt  ikke er helt gennemtænkt.

Min fornemmelse er at langt over halvdelen af jægere i dag bruger høreværn – også når de er på jagt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brug af høreværn på jagt er heldigvis blevet almindeligt og vi er mange med tinnitus, som i dag kunne ønske os, at vi havde taget dem på hovedet for mange år siden. Der bliver solgt mange høreværn i næsten alle prisklasser og de er stort set allesammen i en god kvalitet, som dæmper lyden og lever op til hensigten.

En ting, som ikke rigtig er gået op for både sælgere og købere er vigtigheden af at bruge høreværn som PASSER. I en årrække har det amerikanske militær testet forskellige høreværn og konklusionerne er ganske entydige, at effekten forsvinder forholdsvis meget, hvis de ikke passer på hovedet og lukker godt om ørerne.

Det har medført, at der er mange forskellige slags beklædninger på kopperne og størrelser på kopperne, som tilbydes amerikanske soldater. Ligesom der er forskellige størrelser støvler og bukser. Vi ved jo godt, at vi ikke er bygget ens – heller ikke hovedet og ørerne. Så der kan være store øren, som ikke kan pakkes ind i en kop og det er ikke en god ide at tænke: det går nok.

Det er betyder noget, at prøve forskellige høreværn i butikken og mærke efter, om de nu også sidder tæt på hovedet rundt om ørerne. For brillebærere er det også nødvendigt at være opmærksom på om brillestængerne åbner for meget mellem koppen og hovedet. Det er ofte en overset risiko, men det er en som skydebrilleproducenterne er opmærksom på,  bl.a. WileyX har nu briller med en meget tynd brillestang, som sikrer at høreværnet kommer helt tæt til hovedet. Med helt tynde almindelige stål-brillestel er problemet ikke stort. – Bortset fra, at vi alle bør bruge beskyttelsesbriller både på jagt og på skydebanen.

Mit eget bud på den bedste løsning: sikkerhedsbrille og formstøbte høreværn, som lukker helt af

Min egen erfaring er, at elektroniske formstøbte høreværn yder den mest optimale beskyttelse. De honorerer kravene til dæmpning og de er ikke i vejen og der er ikke mulighed for, at der kommer “falsk” lyd ind. De er forholdsvis dyre, men fås efterhånden i forskellige udførelser – også til rimelige priser. De har endvidere den fordel, at når de først er proppet ind kan man bare beholde dem på og man glemmer ikke at få dem på hovedet igen efter en pause. Skumpropper eller formstøbte høreværn uden elektronik er også effektive.

Men det er ikke muligt at bruge formstøbte høreværn, hvis man er et barn under to-tre år, så derfor kræver det meget overvejelse om hvordan børnene skal deltage i jagten. I tv-programmet sad den lille pige i en rygstol på faderen, mens han skød fasaner. Det er en meget udsat  position. De fleste af os ved, hvor meget lyd der er lige bag en haglskytte, så det er ikke en god ide.

Mit umiddelbare bud er en kombination af billige skumpropper og barnehøreværnet og så må lille Peter eller Sørine leve med, at de skal være på nogen afstand af skytterne. Der vil de jo iøvrigt kunne følge dagen meget bedre og uden risiko sammen med mor eller far eller morfar/mormor.

 

Jeg har skrevet om betydningen af beskyttelse og testet høreværn i flere artikler:

Første gang i 2011 i JAGT Vildt & Våben: høreværntestJVV_2011

Flere test og omtaler af høreværn på denne blog:

December 2014

Januar 2015 – her omtales de forskellige formstøbte, der var på markedet i 2015

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.