Bly på vej ud i England

Hvad vi andre har haft som hverdag uden de store problemer bliver snart en realitet i England – og sandsynligvis også Skotland og Wales: blyhagl bliver forbudt til jagt.

Det sætter selvfølgelig en voldsom debat i gang over there, hvor de så kan glemme lidt om Brexit. Og det viser også en meget udpræget uvidenhed om stål contra bly. Selv blandt de såkaldte eksperter og blandt de professionelle i det de kalder jagtindustrien.

Først og fremmest er det jo deres kære gamle våben, som de nu ser blive faset ud og kun vil kunne sælges til jernprisen. Det rammer mange briter meget hårdt og de taler om brud på årelange traditioner og arvestykker, som mister al værdi.

Jeg har i de sidste par dage budt lidt ind i et par Facebook-debatter og i al stilhed gjort opmærksom på, at vi har brugt stål i Danmark i mange år og at vi også er mange, som bruger stål i gamle (også engelske) geværer uden de store problemer – dog med omtanke. Du kan læse en af eksperternes – Diggory Hadokes – kommentar i “Vintage Gun Journal”.

Englænderne er jo også overbeviste om, at stålhagl er firkantede og ikke kan slå noget i ihjel. Måske har de glemt, at der er sket en voldsom udvikling netop af stålhagl så de virker ganske effektivt.

Og de tilsidesætter den enkle kendsgerning, at det jo først og fremmest er evnen til at ramme vildtet, der afgør om haglene dræber. Men når de har klapjagter med skudstatistikker på 10:1 pr. fugl er vi jo langt fra, hvad vi præsterer herhjemme.

Lad nu englænderne tage deres diskussioner og slippe frustrationerne løs. Lidt ærgerligt, at de vil være sig selv så meget, at erfaringer fra f.eks. Danmark ligesom ikke tæller med. Det seneste er, at det påstås at der ikke findes stålhaglpatroner i 65 mm som kan bruges i gamle geværer. Så kan de komme herover og købe dem. Vi har netop den type fra flere producenter – også engelske Gamebore og Eley.

Men de er velkommen: vi fortæller gerne og viser gerne, at det kan lade sig gøre.

At debatten nu for alvor er kommet frem skyldes, at organisationerne i jagtindustrien er gået sammen om en udmelding om, at de kan gå ind for en udfasning af bly over de næste fem år. Sportsskydning er undtaget… Du kan læse udtalelsen hos BASC, der er jægernes organisation

Det allerbedste råd til ejere af vintage-geværer er at vælge patroner som passer til geværet og tag hensyn til alder, løbstykkelse og teknisk stand. Her er det Gamebores bespoke vintagepatroner, men der findes flere på markedet.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.