Alt hvad englænderen behøver at vide om stålhagl versus blyhagl…

Forsiden af det seneste nummer af Fieldsports – efter min mening Europas fornemste jagtmagasin. Jeg har skrevet en artikel om vores erfaringer med stålhagl her i Danmark. Billedet på forsiden er et maleri af den engelske kunstner Roger MacPhail.

Debatten om en fremtidig overgang fra blyhagl til stålhagl har nu kørt i England, Skotland og Wales i nogle måneder. Set her fra Danmark er der mange genkendelige dele af debatten fra vores egen op til 1996, hvor vi gik fra bly til stål.

Ofte præget af mangelfuld information og viden, samt direkte hadske og meget følelsesladede argumenter husker jeg også fra vores debat. Ikke mindre i UK. “Det er enden på jagt i UK!” hedder det ofte, hvilket vi jo herfra kan fortælle dem, at det er det IKKE.

At vi i dag har Facebook og andre hurtige medier har ikke gjort det mindre interessant at følge og deltage. Jeg har da også selv været i skudlinjen fordi jeg holder med fjenden, som de siger i visse kredse.

En stor del af debatten har handlet om, at de ikke mere kan skyde med deres gamle fornemme og mindre fornemme engelsk producerede geværer. De forudser, at arvestykker gennem flere generationer skal køres til skrot og at de alle nu skal skyde med italiens over/undere. Oh, dear me… What a shame… Det er en udbredt opfattelse – selv hos anerkendte engelske bøssemagere – at gamle haglgeværer ikke kan skyde med stål. Jeg nævner hele tiden, at det er vi mange, som har gjort i mange år her i Danmark.

Jeg har været en lille del af denne debat siden marts måned, hvor jeg første gang optrådte på Fieldsports Channel i et interview med Charlie Jacoby og min kollega Richard Atkins (den mand ved alt om patroner, hagl og så videre!).

Jeg blev siden hen interviewet til “Sporting Shooter”, hvor jeg ikke lagde fingrene imellem og opfordrede dem til at gå i gang med at forberede det uundgåelige. Det var ikke populært…

Jeg har skrevet et indlæg i “The Field” om emnet, som dog ikke afstedkom megen reaktion. Et kuriosum på vejen er, at mit interview fra Sporting Shooter er blevet bragt i det største russiske jagtmagasin (spørg ikke om navnet…Håber teksten er OK)

I august-september nummeret af Fieldsports har jeg efter aftale med udgiveren Simon K. Barr forsøgt at fortælle, hvad det var der skete her, hvad vi gjorde og hvordan vi har det i dag. Det er jeg faktisk stolt af, når jeg ser hvilket selskab af skribenter, fotografer og tegnere jeg er kommet i der.

Du kan læse min artikel her:

Min hensigt har været hele vejen igennem at nedtone dommedags-argumenterne hos bly-elskerne. Det vil ske: Det bliver forbudt!

Fieldsports er et gammelt medie med jagt og fiskeri i spalterne, men for få år siden blev det overtaget af Simon K. Barr og hans kone Selena og de har sammen med redaktørerne skabt noget, som jeg vil betegne som det mest innovative og smukkeste jagtmedie på tryk. Fantastiske fotos og artikler samt trykt bæredygtigt i den bedste kvalitet.

Debatten er hidsig lige nu og i al beskedenhed tror jeg, at mine indlæg har fået patronproducenterne op på mærkerne. Fra at de i starten åbentlyst sagde, at de ikke kunne producere stålhaglpatroner til gamle/vintage geværer til at de nu – på rekordtid må man sige – annoncerer med dem. Jeg gjorde jo bare opmærksom på, at vi i mange år har kunnet købe let ladede og gode stålhaglpatroner til vores gamle geværer. Og – chok for mangen en englænder – er de alle produceret i mange år af gode engelske navne som Eley og Gamebore.

Debatten vil fortsætte. De vil bruge masser af millioner af pund på undersøgelser og fact-finding missioner. Og nej, de vil ikke kigge os over skulderen og bruge vore erfaringer. Så vidt jeg ved har Danmarks Jægerforbund ved flere lejligheder tilbudt hjælp.


Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.