Hvorfor og hvordan – en bog om Haglgeværet

Sådan ser den ud!

I disse dage ligger min bog “Haglgeværet” hos boghandlerne rundt omkring i landet og kan også bestilles på nettet og som e-bog. Det er kulminationen på et års koncentreret arbejde. Men det er også kulminationen på mit arbejde som journalist på to magasiner, hvor jeg har skrevet om haglgeværer og testet dem siden 1999.

Jeg plejer at sige, at der nok ikke er andre end mig her i Danmark som har skudt med stort set alle de haglgeværer, der er på markedet herhjemme. Jeg har været hylderne i jagtforretningerne igennem i mange omgange og haft mulighed for at skyde med udvalgte geværer lige fra den billigste til de meget dyre. Ialt er det over 100 geværer jeg har haft fingrene i og haft på skydebanerne.

Jeg har skrevet om dem alle og jeg har også lagt vægt på at fortælle om de enkelte producenters historie og status. Men det har været den praktiske skydning med geværerne som er gået igen i alle artikler.

Nu kunne nogle nok mene, at det ville være nemt at copy-paste tidligere artikler, men sådan fungerer en bogudgivelse ikke. Jeg har kigget alle de tidligere artikler igennem, men der er forskel på, om de skal i JÆGER, JAGT, Vildt & Våben eller i en bog. Teksterne i bogen er alle skrevet til bogen. Det har taget en del af min tid i det sidste år at få over ti års erfaringer passet ind i 2021.

De vigtige fotos

Heldigvis har jeg undervejs været ret grundig med at gemme fotos, som jeg har taget af geværerne. De fleste fotos i bogen er taget af mig selv og fra mit arkiv, men en del af geværbillederne er fra producenternes pr-afdelinger.

Der er jo skudt nogle tusinde skud i de mange år og det har givet mig en meget klar fornemmelse af, hvad der er godt ved et gevær og hvad er er knap så godt. Men det har også lært mig, at der faktisk ikke sælges dårlige geværer i Danmark i dag. Blandt de mest solgte og blandt de billigste er kvaliteten i orden og de er forbavsende ens at skyde med. Altså: der kommer hagl ud af begge løb, uanset om det er Beretta til 280.000 kroner eller en Akkar til 3995 kroner.

Men selvfølgelig er der forskel både på udseende og den tekniske finish. Men når geværet er ved skulderen er forskellen ikke stor. Selvfølgelig er der nogle, som passer lige netop mig bedre end andre og som jeg så selv skyder bedre med. Og jo, et gevær til en kvart million føles bedre og har som regel en medfødt balance som kan mærkes.

En bog er et samarbejde

Forlagredaktør Stig Nielsen fra Lindhardt og Ringhof har haft mig i kort dressurline i det sidste års tid. Han har en stor del af æren for bogen

Da Lindhardt og Ringhof sagde: Lad os gå i gang var jeg så heldig at forlagsredaktøren hedder Stig Nielsen. En forlagsredaktør er den person, som holder forfatteren i kort snor i forhold til hvad det er bogen skal handle om og samtidig stiller spørgsmål. Det har Stig gjort med megen fornemmelse for emnet, selvom han ikke selv er jæger. Han har holdt kursen og rettet, hvor det var nødvendigt. Det er jeg meget taknemlig for. 328 bogsider kan nemt være meget selv for en gammel journalist som mig. At bevare overblikket er meget krævende.

Grafiker Lene Perez har holdt en meget flot stil hele vejen igennem med bogens layout. Det var tanken at det skulle være en flot bog. Det synes jeg også det er.

Forlaget har også fra starten gjort det klart, at de ville udgive en flot bog i stor størrelse og i høj kvalitet. Det er i den grad lykkedes og i den sidste halvdel af processen har vi i fællesskab gjort et stort stykke arbejde med billederne og ikke mindst opsætningen. Grafiker Lene Perez har lavet en bog, som jeg selv synes er meget, meget flot og en bog, som også oser af overskud og ikke er overfyldt på siderne. Der er megen luft på alle 328 sider. Det er en luksus jeg er glad for at Lene har ført igennem hele bogen.

“Haglgeværet” er som sagt lige kommet på gaden – altså hos boghandlerne. Men den kan bestilles i trykt udgave eller e-bog hos forlaget. Den kan også købes hos netboghandelen Saxo.com både som papirbog og som e-bog. Også til bestilling i din egen boghandel.

Som alle forfattere er jeg selvfølgelig en smule nervøs og spændt på modtagelsen af bogen. Det er jo den eneste bog om haglgeværet på dansk i nyere tid. Jeg har ikke påtaget mig ekspertens rolle og jeg er bestemt ikke alvidende om haglgeværer.

Det er mine erfaringer

Min hensigt med bogen er at videregive de erfaringer jeg har fra mit første haglgevær for over 60 år siden og så til i dag. I dag skyder jeg mange, mange flere skud på lerduerne end på levende vildt. At pulverisere en orange due med et testgevær er det jeg laver og det er det jeg holder af.

Der sidder ude omkring rigtig mange, som har en enorm viden om haglgeværer og som kan skille det ad og samle det igen i mørke. De kender alle mærkerne og de kan nærmest i blinde aflæse prøveskydnings-stemplerne i låsen. Mange af dem er måske uenige med mig om noget i bogen og jeg ved også, at der sidder nogle, som har luppen fremme og vil finde stor glæde i at finde en fejl. De skal alle være velkommen til at kontakte mig.

Forhåbentlig er der mange flere, som tager imod bogen som den også er ment: en samling erfaringer og væsentlige informationer, som man kan tage frem og læse på ind imellem og forhåbentlig også finde svar på spørgsmål. Og så vil jeg mene, at oversigten med de 42 geværer er god læsning for alle, som enten bare gerne vil vide mere eller som skal have nyt haglgevær. Uanset om det er en nyjæger eller en gammel ræv er jeg sikker på, at der er noget at hente.

Bestil bogen os mig med en personlig hilsen

Du kan bestille bogen direkte hos mig. Så skriver jeg en hilsen i bogen og du får den sendt med gls. Prisen inkl. forsendelse er 349.95 kroner og der betales med MobilePay ved modtagelsen. Skriv til: thorkild@ellerbaek.eu


Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.