Gode råd om bæredygtig fasanudsætning


Uanset om det er en lille fasanjagt med et par håndfulde fugle eller en stor dag skal der som regel sættes fasaner ud – gør det med omtanke


Lige nu bliver der gjort rent og gjort klar til fasanudsætningerne mange steder. Uanset om det er en lille udsætning, som er en del af en mindre jagt eller det er det store udtræk med henblik på klapjagter så er forberedel-serne der er i gang afgørende for et godt resultat.

Samtidig er det vigtigt, at huske, at der bliver holdt øje med fasanopdrættet her i Danmark. Det er til stadig diskussion og der er mange modstandere af udsætningerne både i offentligheden og i de involverede organer for styringen af jagten i Danmark. Det kan vi læse om hvert eneste år og ofte må vi som jægere også forsvare udsætningerne.

Det er i forbindelse med fasanudsætninger også vigtigt at gøre opmærksom på den positive indflydelse det har på biodiversiteten. Vi ved at der er en positiv indflydelse på en række andre (ikke jagtbare) fuglearter, når der sætter fasaner ud og fodres.

Reglerne er strammet og vi kan nok forvente yderligere stramninger, ligesom fugleinfluenza-udbrud kan have stor indflydelse på fremtiden for fasanopdrættet. Et udbrud i en jagt-udsætning kan få store konsekvenser for fremtiden.

Det betyder også noget, at mange flere mennesker i dag er ude i naturen og de kommer omkring i terrænet. Mange vil så for første gang støde på volierer og udsætninger. Hvis de skæmmer eller virker uheldigt på “naturtuisterne” er der ikke langt til dårlig omtale eller shitstorm på sociale medier.

Lær af briterne

Artiklen fra GWCT om bæredygtig fasanudsætning.

Hvis der er nogen, som ved noget om udsætning af fasaner er det briterne. Derfor søger de hele tiden forbedringer af hensyn til miljøet og naturen – men i høj grad også af hensyn til risikoen for at blive hængt ud af anti- jagtorganisationer. Og så selvfølgelig også for at få så megen succes med udsætningerne som muligt.

De har en meget kompetent og professionel paraplyorganisation, som rådgiver og forsker og laver praktiske eksperimenter – The Game and Wildlife Conservation Trust, som i mange år har gjort en stor indsats for jægerne i England, Skotland og Wales på mange forskellige fronter.Det er ingen hemmelighed, at jægerne derovre er under hårdt pres fra forskellige organisationer, hvoraf nogle får vore danske modstandere til at ligne søndagsskolebørn på udflugt. Derfor er det vigtigt, at budskabet om den gode og bæredygtige jagt udbredes. Og at jagterne afvikles i overenstemmelse med regler og bestemmelser.

Her er et link til de tolv gode råd fra Game and Wildlife Conservation Trust.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.