Lad de yngste komme til – på den gode måde

Sådan ser det ud når lillebror har pulveriseret sin første due lige før storebror. God hjælp fra Poul Erik Andersen på Flugtskydningsbanen i Karup

For rigtig mange jægerforældre melder spørgsmålet sig: hvornår skal vi tage barnet med på skydebanen eller give lov til at affyre geværet? (Det bør være på en skydebane). Hvornår skal de introduceres til skydning og forhåbentlig senere jagt?

Det er et meget individuelt spørgsmål og mange børn har været med på jagt fra de kunne hænge på ryggen af far eller mor, mens andre har ventet til de selv kunne gå med. Så oplevelsen og naturlivet er for de fleste jægerbørn en del af opvæksten.

Vi er jo alle selv de bedste til at lære børn og børnebørn at skyde, ikke? For mig og helt sikkert også for mine to børnebørn var den erfarne instruktør en bedre løsning. Det er et velment råd herfra…

Så kommer spørgsmålet med skydning… Det er jo en del af det hele og på et tidspunkt skal de have geværet i hænderne – med patroner i.

Punkt 1 er sikkerheden og at barnet har lyst og ikke “tvinges” og det absolut vigtigtigste er at de aldrig må blive sat til at skyde efter et fast mål så de skal tage sigte og trykke af. Det gør ondt – selv på os, som har tusindvis af skud i skulderen.

Læs denne artikel fra JAGT Vildt & Våben for nogle år siden om min egen introduktion af børnebørn på skydebanen i Karup.

Jeg ved der er mange meninger om dette emne. Og jeg er fuld af forståelse for den klassiske påstand om, at det vil være rigtig fint at starte med en kaliber 410. Ingen rekyle og et “rigtigt” haglgevær. Men altså: der er kun 14-17 gram hagl i sådan en patron og jeg har selv skudt rigtig meget med dette kaliber og det er altså ikke så nemt at ramme en lerdue. Jeg vil påstå, at der skal en vis erfaring til for at ramme en normalt lerdue.

Jeg synes det handler om at oplevelsen ved at skyde med haglgevær får de bedste vilkår og rimelig sikkerhed for succes. Det er svært at give et barn eller en meget ung den gode oplevelse det er at se den første lerdue blive til pulver i luften med 17 gram hagl… 24 gram hagl i kaliber 12 er den rigtige vej til succesoplevelser.

Læs i artiklen hvad der også skal til for at det kan lykkes uden for mange forhindringer og besværligheder.

Iøvrigt en god ide at købe sub-sonic patroner, som har lavt krudtindhold og derfor er behagelig at skyde med. Gamebores SubSonic i kal. 12, hvor udgangshastigheden er helt nede på 250 mps. Det fjerner rigtig meget rekyle.

Jeg skrev også en artikel i det engelske magasin Shooting Gazette, hvor artiklen om at bruge 12’er geværer til de yngste vakte en del opsigt.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Lad de yngste komme til – på den gode måde

  1. thorkild skriver:

    Hej
    du kan prøve den lokale jagtforening som sandsynligvis har en skydebane med instruktører. Der er også nogle professionelle instruktører. Du kan søge på dem og se om der er nogle i dit lokalområde.
    søg f.eks. “skydeinstruktion”
    God fornøjelse
    vh thorkild

  2. Mette Sofie skriver:

    Hej!

    Min søn på 12 år rammer plet på skydeskiven, hver gang, vi er i Tivoli 🙂 Han og jeg vil meget gerne høre, hvad det koster, hvis vi skal prøve lerdueskydning sammen (begge to) i en time?
    Og hvornår vil det kunne lade sig gøre?

    Bedste hilsner,
    Mette Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.