Side-by-sides er ikke kun gamle haglgeværer – nye modeller begynder at dukke op i butikkerne

Det er ikke flertallet af side-by-side venner som lige lægger 100.000 eller det dobbelte for et eller to haglgeværer. Men lige nu er de faktisk på hylderne i flere Jaguar-butikker. Her Kurt Andersen fra Skov i Bording med spritnye AYA’er i luksusklassen.

Det er et af de emner som dukker op med jævne mellemrum: skal det være over/under eller skal det være side-by-side. Mest nok i nogle teoretiske diskussioner for det er stadigvæk 98 procent af alle jægere i Danmark, som skyder med over/under.

Men fascinationen af den klassiske side-by-side lever i bedste velgående og alene Facebookgruppen s/s klubben får næsten dagligt nye medlemmer. Mange får efterhånden som årene går måske lyst til udfordringer primært på jagt. Og så ligger en side-by-side lige for.

At der er grøde i den ellers stillestående del af hylden i jagtforretningen med side-by-side geværer kan vi se i denne vinter/forår. Flere butikker begynder at få nye modeller hjem og der meldes også om salg af brugte. En lille stigning, ja.

Hvad er så forskellen. Det er der skrevet meget om i tidens løb. Jeg har selv skrevet om det f.eks. i denne artikel artikel fra 2012 i JVV.

Nostalgi og retro

Så er der de mange, som er opvokset med løbene ved siden af hinanden. De fleste af dem har nok skiftet til over/under, men nostalgien og fornemmelsen for retro spiller måske ind lidt inde i jæger karrieren.

Jeg vil ikke undlade at sige, at der også er en kategori ,som jeg vil kalde “medløberne” – altså dem som simpelthen synes at det ualmindligt sejt og ser virkelig voksent ud at skyde – eller gå undt med – med side-by-side. Det er OK for mig, men jeg har da set nogle, som jeg helt sikkert synes skulle vælge en over/under i stedet for.

Den tilgang kunne have udgangspunkt i hvordan man tror de gode klapjagtsjægere optræder. Det gør det nu ikke. Der ER mange side-by-sides til en klapjagt, men mange af disse traditionalister er også skiftet til “the dark side” som hedder, når side-by-siden udskiftes med en moderne over/under.

Endelig er der også den gruppe, som elsker vintage geværer og der er det jo for det meste side-by-sides som dominerer.

Hundefolk har det jo med at færdes de mere besværlige steder. Der er et kortløbet gevær en stor fordel, hvis de har gevær med i drevet. De hurtige skud inde i drevet kan hurtigt blive svære med langløbede geværer.

At der nu kommer nye geværer i butikkerne kan man se i de fleste velassorterede butikker. Der er lige nu helt nye side-by-sides fra både F.A.I.R. og Fabarm. Fine geværer og med den eftertragtede singletraftrækker. De ligger i prisklassen mellemn lige under 20.000 – 30.000 kroner.

Der er andre som flere af de tyskiske som også fås i denne version og så Berettas bud: Paralello. En fin og dyrere side-by-side, som har mange fans. Jeg har testet en ny Paralello sammen med en gammel engelsk Westley Richards fra 1892.

Tre Jaguarbutikker er gået hele vejen og har hjulpet på ordrebogen hos AYA i Spanien. Den helt klassiske side-by-side producent uden for England. Det er Østjysk Våbenhandel, Gamefair og Skov i Bording som lige nu har fine eksemplarer af AYAs no. 2. Både i parbøsseudgaver og som enkelt geværer.

Denne AYA no. 2 i Centenary-udgaven (100 års jubilæum) lgger fremme hos Skov i Bording til lige under 100.000 kroner.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.