
Når Vildtforvaltningsrådet mødes til det første møde i 2023 den 2. februar er det en meget tung og vigtig dagsorden, der ligger på bordet. Lige fra opsummering omkring forvaltning af kronvildt over ulvenes fremtid og afsluttende rapport om buejagten.
Du kan læse rapporten om buejagt her
To store og væsentlige sager, som har betydning for jagtens fremtid og jagtens omdømme i befolkningen skal på bordet i rådet i de kommende år. Den ene er en revision af udsætningsreglerne for fuglevildt i Danmark, som lige nu er under stærk kritik – også i offentligheden. Den anden er rådets debat om jægernes etik.
Den debat har ikke haft nogen stor plads. Jægerforbundet har haft sporadiske omtaler af de vigtige spørgsmål om etik og der har været enkeltstående debatter. I forbindelse med udgivelsen af min bog “Jagt i Danmark – de seneste 100 år” har jeg ved flere lejligheder talt om netop de etiske problemstillinger ved jagt.
Bogen er dybest set en bog om jagten i Danmark i dag og et forsvar for, at jagt skal have en fremtid i Danmark, men det forudsætter, at jægerne over en bred kam tager begreberne miljøhensyn og bæredygtighed alvorligt. Jægerne i Danmark er rimeligt accepterede af den øvrige befolkning, men skal vi fortsat være her skal vi respektere naturen og vildtet i harmoni med bæredygtighed og andre menneskers natursyn.

Udsætningsproblematikken er bl.a. rejst (igen) af Dyrenes Beskyttelse for nylig, hvor der er en ny og mere kritisk holdning til de eksisterende regler. Det skyldes bl.a. en række sager i 2021 og 2022, hvor det har vist sig, at jægerne har indberettet forkert omkring udsætninger af ænder og fasaner. Der er angiveligt udsat mange flere fugle end der er indberettet. Umiddelbart ser det ud til at Rådet skal drøfte udsætning på baggrund af opgørelser til og med 2020. Overskridelserne i 2021 og 2022 ser ikke ud til at skulle på dagsordenen.
Udsætningerne er ikke kun under pres fra udenforstående, men i høj grad også fra potentielle smitsomme sygdomme. Fugleinfluenza kender vi i dag mest hos de professionelle fjerkræopdrættere, men hvis ikke de, som udsætter ænder og fasaner også efterlever de foranstaltninger myndighederne påbyder skal der ikke megen fanatsi til at forestille sig hvad der sker den dag en fasan- eller andeudsætning smittes.
Det er alvorligt, idet netop den indberetning, som alle, der har med levende dyr at gøre skal foretage, skal være korrekt. Ellers vil de relevante myndigheder gribe ind, hvilket en del landmænd med rod i indberetningerne kan tale med om.
Det foreliggende materiale til dagsordenen på nuværende tidspunkt er dateret i 2006. Læs det her
Det er som nævnt en meget omfattende dagorden, der er til debat den 2. februar. Du kan læse hele dagsordenen her
Du kan se Vildtforvaltningsrådet dagsordener igennem de seneste år her
Hvem der sidder i Rådet kan du finde her
