Klar til flugtskydningsbanen: Der er altid noget at vælge imellem på hylderne

Inden du for alvor går i gang med det nye gevær er det en gode ide at teste geværet på en testskive for at se skudbilledet. Prøve med flere patronmærker og chokes så ved du lige nøjagtigt hvor meget dine hagl fylder i luften.

De sidste våbenomtaler her på bloggen har været sportsgeværer fordi sæsonen derude på banerne starter lige nu. De har ligget i den dyre klasse. Men helt ærligt, det behøver ikke koste mange tusinde kroner at få det ekstra gevær til flugtskydning, som mange gerne vil have.

Der er jo intet i vejen for at du skyder lerduer med din trofaste over/under eller side-by-side, som du bruger på jagt. Måske er det endda de fleste på flugtskydningsbanen som gør det, men det er en kendsgerning, at mange få lyst til at have en “ægte sporter”.

Der er nogle få ting at tage i betragtning, inden du kaster dig ind i den nærmeste jagtforretning for at købe sportsgeværet:

  • mærk efter din første indskydelse, når du monterer geværet i butikken. Er fornemmelsen god og ender geværet som din “gamle” på skulder og kind er du godt på vej.
  • Er du begynder skal du tænke dig godt om, hvis du falder for et gevær med justerbart skæfte. Det er meget populært og det ser sejt ud. Men for de fleste vil små justeringer på et almindeligt skæfte være nok. Moderne skæfter i dag er så tilrettet de mest “normalt” byggede af os at de næsten altid passer. De justerbare er der mange som skruer på i lang – uden at de egentlig får det perfekte skæfte. Søg professionel hjælp hvis du vælger justerbart. Det sparer patroner og ærgrelser.
  • Hold dig til kaliber 12 og hold dig langt væk fra letvægtsgeværer. Det kan være en god ide på en jagt, hvor du skyder fem skud, men på skydebanen er der alt for megen rekyle i letvægterne, hvilket også gælder kaliber 20. Der er ikke mange, som hiver en let tyver til skulderen 200 gange på nogle timer på skydebanen uden at de fortryder. (Udvalget af sportspatroner i kal. 20 er også mindre end til kal. 12).
  • Snak med andre på flugtskydningsbanen og allerbedst snak med en instruktør. Måske kan du prøve et par stykker, inden du svinger kortet i butikken.
  • Om du køber nyt eller brugt er jo en smagssag. Men for begynderne er velplejede eksemplarer af de kendte mærker ofte en god ide – eller et af de kendte tyrkiske mærker.
Står du foran hylden med haglgeværer er der mange sportsgeværer imellem. Det kan godt være svært at vælge…

Lidt fra mine testskydninger

Her kommer nogle af mine artikler, hvor jeg har testet sportsgeværer i de mere populære prisklasser i de sidste mange år. Hvis jeg vover en påstand så vil det være, at der ikke er den helt store forskel. Det ER i bund og grund et spørgsmål om at finde det gevær, som passer dig. Et sportsgevær med en normal vægt på omkring 3.5 kilo og 76 cm. løb er så tæt på det “normale” som vi kan komme. Vi er vel alle klar over, at det ikke er geværet som rammer lerduen, men den, der trykker på aftrækkeren og hos den person er det hvad der sker mellem ørerne, som er afgørende for god skydning. Plus en god portion træning, forstås.

Der hvor den personlige oplevelse får betydning er om DU kan lide at skyde med geværet, om DU synes at det falder godt til dig og endelig om DU synes at prisen er rigtig.

God fornøjelse: foråret er lige startet og der er fyldt lerduer på alle maskinerne på flugtskydningsbanerne. Så det er bare om at komme i gang.

Den første test er fra 2022 og der tager jeg fat i tre populære sportere som alle ses på flugtskydningsbanerne.

Den næste test er en denne tyrkiske sporter . Vi er ovre den tid, hvor haglgeværer fra Tyrkiet ikke var “fine nok”. Det er for det meste virkelig gode køb og til rimelige priser. Men gå efter de velkendte tyrkiske mærker.

Den sidste test er de populære og et par af de nyere som alle kommer med gode stempler på løbene og med mange brugere ude på banerne. Det er nok mest geværer for dem som beDe er ikke de billigste, men de er blandt de mest solgte.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning, Testskydning af haglgevær. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.