Støj fra flugtskydning igen igen i søgelyset

Det bliver afgørende i fremtiden at banerne har lavet så meget støjdæmpning som muligt. Her på Skovbobanen på Sjælland, hvor der løbende arbejdes på udvidelse af støjvoldene.

“Miljøstyrelsen anbefaler i juni 2022, at der ved fremtidige beregninger af støjniveauet fra udendørs skydebaner, hvor der anvendes haglvåben, anvendes nye udgangsværdier baseret på undersøgelsesresultater fra september 2018 i stedet for de hidtil anvendte værdier fra 1998.”

Det er kernen i et brev som Miljøstyrelsen sendte til høring hos alle, som kan have interesse i udendørs skydebaner. Det som vi kalder flugtskydningsbaner. I denne artikel er der links til alle relevante skrivelser, høringssvar og den tekniske undersøgelse. Læs udkastet til brevet i sin helhed.
Baggrunden for de skærpede krav til støjdæmpning, som styrelsen lægger op til skal søges i at de er blevet opmærksomme på en udvikling, som ved kontrolmålinger viser, at der er mere støj i dag end tidligere.
Det var den gang man benyttede målinger fra 1998 og derfor vil man nu benytte en undersøgelse fra 2018 til de eventuelle kommende ændringer.
Hvorfor der er gået så lang tid siden målingerne i 2018 til nu er ikke umiddelbart til at få svar på.
Men nu bruger man altså testen fra 2018 til ændringer her fem år efter. Der tales hele tiden om test af støj fra 25 haglpatroner, som bruges til flugtskydning, men realiteten er at undersøgelsen kun er gennemført for 18 af de patroner, der tales om. Oversigten viser, at syv af de omtalte patroner ikke produceres længere eller ikke forhandles i Danmark.

Nye patroner ikke med

Kigger du i containeren på flugtskydningsbanen er der flest tomme hylstre fra de mest kendte mærker

Til gengæld ved vi her fem år efter den benyttede test, at der er kommet nye patroner på markedet og at der blandt de allerede kendte er kommet patroner med højere hastigheder.
En rundspørge positivskydning.dk har lavet på Facebook i Flugtskydningsgruppen viser desuden, at patronvalget blandt de fleste flugtskytter ligger på de traditionelle mærker og i de traditionelle ladninger.
De nye mærker som B&P og Land&Fritids patroner er begyndt at dukke op, men det er stadig de gamle kendte som dominerer.
De mest udbredte sportspatroner har en udgangshastighed fra 390 til 440 meter pr sekund. I testen fra 2018 var udgangshastigheden for de fleste lavere end angivet.
Langt de fleste af patronerne havde en støjværdi i dB omkring 116. Der var enkelte afvigelser opad på f.eks. Eleys VIP steel og Gamebores White Gold og Black Gold, som nåede opmkring 119-120 dB. Det kan lyde af lidt, men på decibel-skalaen er det meget.

De målinger der er foretaget viser, at der er stor forskel på skudretningen med mest støj i vinklerne fra 0 grader til 135 grader. Altså der hvor mange skud afgives ved flugtskydning.

De gamle tal fra 1998 (som er gældende nu) viser f.eks. 113 dB ved 45 grader. De nye viser 115 dB. Der er generelt tale om stigninger og det kan skyldes flere faktorer.

Kommunerne siger nej

Selvom langt de fleste på flugtskydningsbanen benytter “almindelige” patroner er der dog flere og flere som nu skyder med de meget hårdt ladede og hurtige patroner på banen. Det giver umiddelbart mere støj i forhold til de “almindelige”.
Det er kommunerne, som er ansvarlige for støj generelt. Derfor skriver Miljøstyrelsen også:
“Derfor anbefales det i øvrigt, at der på udendørs skydebaner, hvor der er risiko for, at støjgrænserne overskrides, alene anvendes de mindst støjende patroner, og at disses udgangsværdier i så fald anvendes ved beregning af banens støjbidrag hos naboerne. Såfremt det i kommunens godkendelse af skydebanen forudsættes, at der alene anvendes sådanne støjsvage patroner, skal dette dog fremgå som et vilkår i godkendelsen.”

Men det fremgår af de svar der er kommet ind til styrelsen, at kommunerne slet ikke synes det her er noget, der skal gennemføres. Kommunernes Landsforening svarer, at der ikke er hverken tid eller ressourcer til at gennemføre de meget dyre målinger, der skal til hvis nye grænseværdier skal gennemføres. Læs alle svarene i høringen.
Der er også forståligt nok modstand fra Dansk Skytte Union og Danmarks Jægerforbund, som iøvrigt har fået et advokatfirma til at udforme høringssvaret.
Producenterne af patroner til sport er ikke specielt interesserede i problemerne med støj. Som det ser ud lige nu er det mest i Danmark, at støjproblemerne synes at vække myndighedernes interesse. Og alt andet lige så er det danske marked for patroner til sportsbrug ikke en tungt-vejende post hos de store patronproducenter.
Den mest logiske metode, hvis kravene gennemføres at jo, at de baner, som ligger i zoner, hvor der risiko for klager og opmærksomhed, gennemfører foranstaltninger som kan dæmpe støjen. Det sker løbende rundt omkring og bl.a. på Skovbo Banen på Midtsjælland har man etableret udvidelser af støjvolde. En udvikling af standpladserne er også noget der arbejdes på.

Indskrænkninger for eliten og subsonic

Til højre den populære Jaguar patron i 70 mm med udgangshastighed på 396 mps. Til venstre den “lyddæmpede” udgave subsonic med en udgangshastighed ppå 250 mps.

Man kan selvfølgelig sige, at for de danske elitesportsskytter og de mange rigtig seriøse og gode skytter overalt i landet vil en indskrænkning i patronvalget være en hindring for at skyde op mod de skytter, som ikke lever med disse begrænsninger. Hvis du er oppe i mesterklasserne og skyder de krævende discipliner kan en mindre hastighed måske have indflydelse på din skydning.
Til gengæld vil det ikke være noget de fleste andre på flugtskydningsbanerne vil kunne mærke. Men hastigheden har dog en indflydelse.
Der findes nemlig sportspatroner med lav udgangshastighed og dermed generelt set også mindre støj. I Danmark er det f.eks. de såkaldte subsonic patroner fra bl.a. Jaguargruppen – Competition Steel. De går ud med en hastighed på 250 meter i sekundet.
Det er noget man kan høre – eller rettere ikke høre. De er mindre støjende end de almindelige.
Fordelen ved dem er også en meget reduceret rekyle så de er velegnede til begyndere eller folk med frygt for rekyle. Jeg har praktisk erfaring med mange hundrede skud med disse subsonics. Når jeg skifter fra en almindelig 420 mps patron til en subsonic med 250 mps oplever jeg, at jeg rent faktisk kan se, at det tager længere tid for haglsværmen at nå frem til duen. Men vi taler milisekunder.
Subsonic patronerne har for år tilbage været oppe i England. Den kendte våbenekspert Richard Atkins fortæller positivskydning, at det er mest intereessant ved de skydninger, som ikke ligger på godkendte baner – altså private skydninger, som vi også kender dem.
Derfor kan subsonics være et reelt alternativ hvis du skal lave en skydning hjemme på egen jord og vil tage hensyn til naboerne. – men det er jo en anden historie.

Vi mangler stadig en afgørelse på Miljøstyrelsens behandling af eventuelle ændringer. Min vurdering efter at have læst alle høringssvar er, at der kommer en form for blød landing. Det er selvfølgelig kommunernes meget direkte modvilje mod at få ekstra omkostninger og udgifter, som tæller mest, men også sportsskytternes protester.
Meget vil dog afghænge af det omkringliggende samfunds holdning. Er naboerne generet af støjen kan man næppe holde den sportslige værdi op imod gener for folk i baghaven søndag eftermiddag.
Men sådan er det også i dag og jeg ved at mange ansvarlige på skydebanerne har en konstant frygt for at en nabo klager.

Man kan stille sig spørgsmålet hvorfor der ikke er lavet en tidssvarende undersøgelse af støjen fra alle patroner på det danske marked i 2023, men holder sig til en undersøgelse fra 2018, som ikke omfatter alle relevante patroner. Jeg har set at det i sin kostede 650.000 kroner at lave undersøgelsen, men kan ikke få det bekræftet. Alene det er nok en hindring for en ny undersøsgelse.

Men der er meget på spil for en sportsgren og en fritidsfornøjelse for mange over hele Danmark. Vi er med på verdensplan med topskytter, men ikke mindst er flugtskydning i høj grad det man kalder breddeidræt.

Som et kuriosum kan nævnes at det har været fremme, at vi kunne begynde at bruge lyddæmpere på haglgeværerne, som man gør på riflerne. Mine erfaringer med dem får mig ikke til at gå den vej. Læs min test af en dæmper til Haglgevær.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.