Ny britisk undersøgelse slår fast: Snepper skal have pauser fra jagten i den koldeste tid af året

Andrew Hoodless har i mange år beskæftiget sig med skovsnepper. Han har utrætteligt ringmærket fugle og studeret deres adfærd (Foto GWCT)

En ny undersøgelse af skovsnepper i Europa – specielt med henblik på kolde vejr om vinteren – peger på, at jægere over hele Europa bør tage hensyn til snepperne i vintersæsonen.
Det er dr. Andrew Hoodless, der er forsker ved det engelske Game & Wildlife Conservation Trust, som har studeret vilkårene for vadefugle med særlig fokus på skovsnepper. Andrew Hoodless er nok den mest vidende om disse fugle i hele Europa.
GWCT har et helt konkret forslag til jægere i Europa og til jagt-organisationerne i de europæiske lande:
Jægerne bør fremover have en mere forsigtig tilgang til jagten på snepper i koldt vejr. Jagten bør stoppe efter fire dage med frost og så lade fuglene i ro i syv dage for at de kan komme til kræfter igen.
Andrew Hoodless foreslår, at jagtorganisationerne – det vil her i Danmark sige Danmarks Jægerforbund – vil arbejde på at indføre en regional varsling om, hvornår jagten på skovsnepper skal sættes på pause. Han foreslår også, at lokale jagtforeninger og konsortier tager hensyn og f.eks. bruger sociale medier til at sende opfordringerne ud til alle jægere.
Som mange andre fugle udmattes snepperne  ved deres daglige – ofte lange – træk. I gennemsnit flyver en sneppe 860 km. på de daglige træk. De tvinges syd- og vestpå af koldt vejr i Østlandene og Skadinavien.
I forbindelse med hård frost er der ofte meldinger om fund af døde snepper ved f.eks. kystområder, som er et bevis på presset på fuglene.

Det er på en jagtdag som denne vi alle skal tænke os om, inden vi skyder til sneppen. Det er vores ædleste fugl og den kræver respekt.

 

Skovsnepper kan rent faktisk opbygge et fedt-energilager, som holder dem i gang i op til seks dage uden mad. Men i koldt vejr opbruges reserven langt hurtigere.
Det er ikke ukendt for erfarne sneppejægere, at fuglene i perioder – ofte med koldt vejr – holder meget hårdt og årsagen kan, som denne undersøgelse viser, altså findes i manglende energi til at flyve.
Sneppejægere har ofte et meget stærkt bånd til netop denne fugl og jeg ved, at mange allerede selv har erkendt nødvendigheden af at lade fuglene i fred i frost-perioder. Nu har vi alle en dokumenteret baggrund, der beviser nødvendigheden af, at vi frivilligt freder fuglene efter Andrew Hoodless retningslinjer.

Du kan læse hele artiklen hos Game & Wildlife Conservation Trust.

Når vi dag ved så meget om snepperne skyldes det bl.a. GWCT og Andrew Hoodless store undersøgelse af sneppernes trækruter ved hjælp af små transmittere på fuglene

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.