Plast skal ud af vores patroner

De fire almindelige haglskåle: øverst til venstre en nedbrydelig paphaglskål, ved siden af den en almindelige unedbrydelig plastskål. Nederst til venstre en plastprop (ikke så almindelig) og filtporppen, som kun bruges i Bismuthpatroner.

De har været på markedet i lang tid efterhånden, men er aldrig slået rigtigt an: de miljøvenlige patroner med nedbrydelige haglskåle. Til gengæld er der et reelt problem med de mest almindelige patroner med plasthaglskåle, som vi alle sammen finder enten på stranden eller på en tur i skoven. En væsentlig del af en haglpatron, som ikke bare lige forsvinder af sig selv. Patronhylsteret samler de fleste op og tager med hjem.

Danmarks Jægerforbund har sammen med Danmarks Våbenhandlerforening taget initiativ til at plastforladningerne helt skal fjernes fra hylderne og dermed også naturen. En god beslutning, som dog tager nogen tid at føre ud i livet. Men beslutningen er taget og ikke uventet høster initiativet også politisk velvilje. Forhandlerne skal dog lige have lov til at tømme lagrene.

Nu er det jo sådan, at der allerede er patroner på det danske marked, som har nedbrydelige haglskåle. De kan være lavet af pap eller andet bionedbrydeligt materiale. Det har dog ikke været den helt store salgssucces. I nogle tilfælde spiller prisen selvfølgelig ind, når de er dyrere end de billigste og i andre tilfælde har der været problemer med kvaliteten. Men de patroner, som er på markedet i dag skulle holde kvaliteten.

Tidligere var der jo blot en filtprop bag haglene i blypatronerne. Der kan i dag fås Bismuth-patroner med filtprop. I England har der i en del år været mange steder, hvor de store udbydere af klapjagter har forbudt plasthaglskåle og påbudt filtpropper. Det er også nemmere, når man skyder med blyhagl. Flere danske jagtudbydere kræver også nedbrydelige haglskåle. Jeg har tidligere her testet forskellen mellem en filtprop og en plasthaglskål. Det var tilbage i 2014, hvor der kun var et enkelt produkt med paphaglskål.

Fra venstre ses en Vintagepatron med paphaglskål. I midten en patron med bionedbrydelig skål og endelig en almindelig patron med plasthaglskål

Jeg har efterhånden mange års erfaring med skydning med patroner med stålhagl i paphaglskåle. De bruges ofte af jægere med vintagegeværer og er ofte ladet noget lettere end moderne stålpatroner. Jeg har også skudt en del skud på skydebanen med disse og det er tydeligt at de forsvinder/opløses i løbet af en periode. Hvor lang tid det tager er ikke helt til at overskue. Mine erfaringer viser – ihvertfald for mig – at en paphaglskål “holder” lige så godt på haglene som en plastskål.

Det er selvfølgelig ikke så nemt igen at fjerne de allerede afskudte plastskåle fra naturen. Men jeg vil dog mene, at hvis man har steder, hvor der bliver skudt mange skud (ved trækruter, andehuller og lign.) så kan det godt lade sig gøre at samle de fleste ind i løbet af en sæson. Det er faktisk sådan, at en plasthaglskål er ret synlig selv i højt græs eller lyng.

Men hvis man nu vil være miljørigtig allerede nu? Hvad er udvalget på hylderne hos de danske jagtforretninger? Jeg har kigget mig omkring og nedenstående liste er, hvad der med sikkerhed kan fås. Det er meget muligt, der findes andre mærker. Det har ikke været muligt at sætte pris på dem alle.

Udvalget i dag (alle stålhagl):

Regal Pap 12/65 Haglpatron nedbrydelig haglskål str. 4/5 26gram.
Miljøvenlig jagtpatron fra Gamebore. 410 m/s og lavt tryk. 159,00 kr(Jaguargruppen)

Green Shot patroner 12x28x5, 25 stk
93.75 kr (Land & Fritid)

Eley Hi-Flyer 12/67 størrelse 4,5 eller 6 i 28 gram. 110 kr.

Gamebore 12/67,  24gram, størrelse: 4 eller 5. Skivelukning

140 kr. (Per Langvad, plguns.dk)

Bornaghi Natural Bio Wad
28 gr. 12/70 mm. Fås i hagl str. 5
Bornaghi Natural
Kaliber: 20
25 gr. 70 mm. Fås i hagl str. 3-4-5

(topjagt.dk)

Eley VIP ExtremeSteel – 12/70, 30 eller 28 gram, størrelse 3-5

(Normark A/S)

Baschieri & Pellagri – Forskellige udgaver, alle fotonedbrydelige

(CN Gunimport)

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.