En bog kun om haglgeværet er på vej

Der har ikke været så meget aktivitet på denne blog i de sidste par måneder. Lidt på Facebook-profilen, men ikke så meget her. Det har en helt naturlig forklaring: jeg har travlt med at skrive en bog om haglgeværet.

Nu er der nok nogle som mener, at de kan læse om haglgeværet mange steder, men det er faktisk sådan, at en bog udelukkende om haglgeværet som ikke handler om rifler, kikkerter, langdistanceskydning, jagt i fjerne lande eller kammobukser ikke har været udgivet på dansk i rigtig mange år. Den kommer i januar/februar på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Når det for alvor går løs med at teste geværer til JÆGER kan min bil godt ligne et mindre lager i en jagtforretning.

Det er selvfølgelig mine mange år med test af haglgeværer og utallige artikler om haglgeværer som nu danner grundlaget for bogen, der er planlagt til blive på 300 sider.

Der er to dele i bogen: 1) hvad er haglgeværet, lidt historie, hagl og patroner og lidt om skydning og generelle artikler om hagl og geværer. 2) en oversigt over haglgeværer, som du kan købe i danske jagtforretninger. Jeg har testet omkring 100 af dem, men bare rolig, det er ikke alle, som får plads i bogen. Jeg har udvalgt de mest kendte, de mest spændende og så i nogle forskellige udgaver fra de største producenter. Men stort set vil alle de geværer, der sælges i Danmark få omtale og gennemgang i bogen. Og jeg har skudt med dem allesammen, så de får også et par ord med på vejen om brugsværdien. Det handler også om, at med bogen i hånden kan du får mere viden om dit haglgevær: hvordan det virker, hvad der er inde i det og hvad du kan med geværet.

Disse omtaler bygger selvfølgelig på mine testartikler fra JÆGER og JAGT Vildt & Våben, men de er til bogen redigeret, bearbejdet og ført ajour til i dag. Meningen er ikke, at man skal begynde med at læse alle omtalerne, men at de kan fungere som en slags guide. Hvis der er en, der siger Guerini – ja, så kan du finde nogle stykker fra denne producent i bogen og se hvad det er for noget. Og altså ikke katalog-omtale, men uvildige test-omtaler.

Jeg håber at nyjægere (og nok også nogle “gamle”) kan finde viden og få svar på spørgsmål i bogen. Skal man købe et nyt gevær er det ihvertfald en oversigt, som ikke kan findes andre steder.

Jeg glæder mig til at dele min glæde og interesse for haglgeværer med jer allesammen i en tid, hvor det virker som om riflen er det eneste interessante jagtvåben… Haglgeværet er trods alt det vi mener, når vi snakker jagtgevær. Det er det våben alle kender og har skudt med.

Som det ses er det ikke altid en testskydning på Herning Jagt Center går som jeg havde regnet med. Det er som regel min egen skyld….

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Gang i produktionen igen

Arbejderne på F.A.I.R.s fabrik i Marchena er gået i gang med lave geværer igen her i corona-krisen og man kan se, at det er de ret glade for.

Som alle andre har geværproducenterne i hele Europa været ramt af nedlukning i forbindelse med Corona-krisen. Men der er ved at blive lukket op rundt omkring.

Pressechefen hos F.A.I.R. Moira Rizzini oplyser til positivskydning.dk: “Vi er endelig tilbage på fabrikken. Det skal ske stille og roligt for at sikre vores medarbejdere båsde inde og ude i fabrikken. Så vi har en lang række tjek-punkter og forholdsregler som vi har lavet i vores Covid-19 Protokol”

Der er optimisme hos medarbejderne på FAIR fabrikken i Norditalien.

Hos Cæsar Guerini, som også holder til i Marchena har de været i gang i et stykke tid. Informationschefen Alice Bertuzzi siger: “Firmaet er allerede i gang. Vi startede for et par uger siden. Og da hele landet så småt åbner igen håber vi, at alt bliver godt igen for alle meget snart.”

Hvornår de første færdige geværer fra FAIR og Cæsar Guerini forlader Norditalien er der intet nyt om.

Jeg har forsøgt at få kommentarer fra andre producenter, men ikke hørt noget endnu, men går ud fra, at det er samme procedure alle steder. Det handler om at komme i gang igen.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Den engelske ståldebat fortsætter

Det er ikke altid nemt at overbevise englændere om nogle ellers ret basale ting, som vi har lært eller oplevet herovre på fastlandet. Debatten om stål eller bly er et godt eksempel og den fortsætter fortsætter og nu rejses der krav om store omfattende undersøgelser af både miljøpåvirkning, dræbeevne og indflydelse på geværer, når der skydes stål.

Det engelske magasin “Sporting Shooter” er aktiv debatten. Redaktøren Emily Damment har interviewet mig til denne måneds udgave.

Jeg er lidt spændt på, hvordan man tager imod mine synspunkter, som du kan læse her.

Det er ikke første gang jeg blander mig. Bl.a. har jeg været i debat (og fået lidt tæv) på Facebook og jeg har også udtalt mig til Fieldsports Channel. Det indslag kan du se her

Fotograf Brian Rasmussen fra Fotografhuset har stillet billederne til rådighed. Jeg synes selv de er ret gode.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Sikker skydetræning – selv på kort afstand

Min træningsopstilling var udendørs en stille dag i fint vejr. Det er klart, at blæser det er denne opstilling ikke mulig. Presenningen er for at opfange plastkuglerne og samle dem nemt ind bagefter

Vi er nok en del, der er ved at få abstinenser på grund af de lukkede flugtskydninsbaner. Det er ved at være nogen tid siden vi har kunnet tage en runde på banen for sjov eller for træning. Jeg har haft lejlighed til at skyde lige så tosset jeg ville og – næsten – lige hvor jeg ville, da jeg testede skydesimulatoren fra B4Hunt.

Det er en “skydebane” der kan stilles op hvor som helst blot man kan komme 4-5 meter på afstand og så skyder man med sit eget gevær. Selvfølgelig skal der tages hensyn til sikkerheden. Det er samme kugler som bruges i de såkaldte action-guns og børn, hunde og katte skal holdes på afstand. Man kan stille op inde i stuen, i kælderen, i garagen eller hvis det er stille vejr i haven. Lyden generer ikke naboerne. Det er bare et lille plop.

Jeg har testet Pro-udgaven som stilles op mellem to søjler og kan justeres i både stigning og hastighed. Startpakken er så vidt jeg kan se mest velegnet til at teste om dit anlæg og dit gevær passer dig så du rammer, hvad du peger på.

Jeg har skudt i haven en stille forårsdag. Presenningen fanger plastkuglerne så de er lette at samle ind igen. Som det kan ses kan man opnå en vis kadence med genladningen.

Pro-udgaven kommer tættest på en rigtig flugtskydebane. Selvfølgelig med alle de begrænsninger der ligger i at være uden krudt og hagl. Der følger to patroner med et sæt fra B4Hunt og de skal fyldes med gas. Derefter kan man lade en af plastkuglerne og sætte patronerne i geværet helt normalt. Der kan skydes et skud ad gangen og på de fleste over/under geværer skal du huske at bruge løbsvælgeren mellem hvert skud. Der er jo ikke nogen rekyle til at “genlade”.

Med lidt træning kommer man hurtigt ind i denne anderledes måde at skyde på og jeg havde virkelig en god eftermiddag med nogle hundrede skud på de bevægelige skiver. Udfordrende med forskelllige hastigheder og samtidig med den bonus, at man for det meste kan se den lille kugle, når den suser forbi skiven. Man kan faktisk se om man er bag eller foran duen.

Det er jo ikke forbudt at more sig når man skyder. Og her fik jeg så lejlighed til at skyde både med min over/under og min gamle hanebøsse. Den specielle patron skal “lades” med specialgas og plastkugler.

Det hele er nemt at stille op og tage ned igen. Man skal være meget nøjagtigt med at den elastiske wire kører lige på rullerne og er strammet lige til pas. Det kræver træning at skyde på de forskellige hastigheder og jeg tror man gør klogt i at starte langsomt op.

Her kører min private flugtskydningsbane helt uden forsamlingsforbud eller hensyn til afstand. Opstillet i haven, men kunne lige så godt stå i stuen eller garagen.

En anden ting er at passe på at plastkuglerne ikke falder ind i låsen på geværet de kan blokere for lukning. Jeg havde en enkelt kugle som blev mast i bunden.

Pro-udgaven er nok ikke den de fleste vil købe hjem til haven eller stuen. Men er man nogle stykker sammen er det overkommeligt. Og jeg tror faktisk også at jagttegnslærere kan bruge den opsætning til de allerførste forsøg med haglgeværet for aspiranterne, inden de bliver sluppet løs med the real thing.

Denne nye træningsbane er en dansk opfindelse og folkene bag: Jacob Thuesen og Dennis Holmud er begge uddannede skydeinstruktører.

Vil du vide mere om B4Hunt forskellige muligheder er der priser og demonstrationer på B4Hunt

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Krisen kradser også i jagtbranchen

Geværerne rundt omkring i jagtbutikkerne står stort set urørte for tiden i lange rækker

Vi får daglige oplysninger om at krisen kradser i forretningslivet og at der er store problemer i forbindelse med Corona-krisen. Det gælder også i jagtbranchen, hvor der mildt sagt er meget stille lige nu.

De to store i vores branche Jaguar-gruppen og Jaktia har problemer. Michael Malmgren fra Jaktia/Danmark siger til positivskydning.dk: “Mange af vore butikker har sendt personale hjem og ligger under index 50. Det er skidt. Omsætningen er pt 90% på fiskeprodukter, da det er sæson derfor. Helsinge og Nancke er pt lukket ned og kører kun webshop og resten kører med minimum bemanding. Så det er ikke godt. Kunne vi bare få gang i banerne ville der være lidt trafik at komme efter.”

Kurt Petersen fra Jaguargruppens centrale kontor har stort set samme bekymringer. “

Butiksstrukturen er jo, at de fleste jagtbutikker i Danmark har en beliggenhed der betyder de ikke ”skal” lukke som centerbutikkerne etc., og kun en enkelt Jaguar butik har haft lukket en uges tid, men er nu åben igen.

Men siden 12. marts har vi set, kundestrømmen (antal kunder pr. dag) er nede på ca. 50% ift. en normal marts.

Der sælges næste ingen beklædning og fodtøj, måske grundet ”andre har prøvet/rørt og der sælges næsten ingen ammunition, skydebanerne er som bekendt lukket.

I april og maj forventes forbrugs ”bremsen” at fortsætte da alt jagt (og forbrug) udenfor DK er annulleret. Endelig frygter vi at miste en årgang ny jægere grundet annulleret jagtkurser.”

Lukningen af skydebanerne lukker også for de lokale instruktører og praktisk øvelse til skydeprøven

I den anden ende af branchen – hos skydeinstruktørerne – er der stadig en smule gang i forretningen. Jesper Dellgren fra Delllgrens Jagtskydeskole, som skyder på en privat bane, siger: “Her skyder vi stadig, men for nedsat blus og med respekt for de af myndighederne udsatte retningslinier.
Vi har haft en del aflysninger med større grupper. 
Vore fremtidige bookinger er stærkt afhængig af det “genåbningsudspil” vi i skrivende stund afventer fra regeringen. 
Det er heldigvis blevet forår, så vi håber der er mange der gerne vil ud og skyde lerduer!”

Stort set alle skydebaner i hele landet er lukkede. Det vil sige, at det ikke er muligt at gennemføre instruktion eller træning på de offentligt tilgængelige baner.

Formanden for Jægerforbundet Claus Lind Christensen har en opfordring til alle: “Har du tænkt at købe noget eller lave en handel, så gør det nu i den jagtbutik du plejer at komme i. Der er ingen der ved om butikkerne er der i morgen. Så alvorligt tror jeg det er. Det er vigtigt, at vi støtter op omkring vores butikker med våben og udstyr.”

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Browning/Winchesters 2020-nyheder

Model 725 Pro Master er en ny række af sportinggeværer fra Browning. Her er det Pro Trap modellen med justerbart skæfte og høj skinne

Når de store producenter skal vise deres nyheder frem sker det som hovedregel på IWA-messen i Nurnberg. Den blev som bekendt aflyst og derfor har nogle af dem haft travlt med at fortælle omverdenen om de “oversete” nyheder. Browning viste 2020-nyhederne frem i begyndelsen af marts i Liege for en lille gruppe journalister.

Jeg hører normalt til dem, som har svært ved at se “breaking news” på haglgevær-fronten. Og selvom Browning er blandt dem, som virkelig prøver kunne de store nyheder mest ses i det små. Og det er jo ganske godt, fordi det viser, at den dybe tallerken (som John Moses Browning udviklede i slutningen af 20’erne – altså over/underen) ikke behøver at blive genopfundet. Men de små justeringer har betydning og dem kiggede jeg nærmere på.

Sportinggeværerne i 725 Pro Master serien er nye i den forstand, at det er geværer, som er hybrider mellem almindelige sportere og så trapgeværer. Hvor de sidstnævnte ofte forekommer lige lovligt specialiserede er hybriden her et virkelig velskydende gevær og også pæænere at se på.

Den “almindelige” 725 sporter har ikke de store nyheder at byde på udover nogle fine detaljer i bl.a. forskæftets design.

B725 sporter i grade 5 er en klassisk Browning over/under i den nye generation. Det er pænt og nydeligt og den store nyhed ligger egentlig kun i designændringer hist og her.

B525 er nok den model, som lægger sig tættest op ad den oprindelige John Moses udgave B25. Forholdsvis lav baskyle og et lidt slankere look. Den er tidligere lanceret med lamineret skæfte, som mange godt kan lide. Jeg har også testet den, men uden at mærke den store forskel.

B525’erne i sportingudgaverne er efter min mening de mest behagelige at skyde med. De kommer ikke på højde med en ægte, håndbygget B25, men det er i den retning.

De fleste nyheder ligger i design, skæftefacon og udsmykning. De sorte er selvfølgelig stadig populære.

Winchesters sorte Select over/under kan godt gå hen og give navnet en ny opblomstring efter mange år i skyggen af de andre i den billige ende af priskalaen.

Det har Brownings datterfirma Winchester også indset så deres jagt- og sportingmodeller kunne måske få en slags ny popularitet efter at de i mange år næsten udelukkende har været kendte for halvautomater. Nu hedder deres over/under Select og jeg må sige, at Select Sporting Black endte med at være min favorit på skydebanen udenfor Liege.

Der er virkelig en god balance og med Back Bore løb og 5 Invector chokes i kassen til en meget rimelig pris får de andere geværer – både sportere og jagt – konkurrence i den billigere ende af mærkevare-udbuddet.

Når man på en enkelt dag skal skyde igennem med mange forskellige geværer skal der jo noget til at få et gevær til at hoppe frem i køen. For mit vedkommende var det Winchester Select sporting, som også var det billigste gevær i udvalget

Winchester står for halvautomaterne i den familie. De bliver stadig produceret i Portugal og nu er vi så kommet til generation SX4. En videreudvikling af SX’erne og igen er det nok hovedsageligt på design og mindre tekniske justeringer den store forskel ligger.

Hvis man vil have en halvautomat med et kendt navn på siden er Winchester meget populær. Her er den SX4 som er en af 2020 nyhederne.

De geværer der er omtalt her har ikke alle fået danske priser og nogle af dem kommer først hen på efteråret. Du kan hente 2020-kataloget. (Alle fotos: Maria Baliko).

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Bly, stål eller Bismuth – englænderne vil ikke gå til stålet

Dagens tophistorie på Fieldsports Channel handler om englændernes uundgåelige afsked med blyhagl. Hør bl.a. hvad jeg har at sige til dem.

For nogen tid siden lagde de britiske organisationer og patronproducenter et forslag ud om at bly skal væk fra de engelske jagtmarker om senest fem år. Det har fået jægere, arrangører og for den sags skyld også organisationer op i det røde felt. Englænderne vil ikke gå til stålet.

Jeg har i tidens løb haft kontakt med mange engelske kolleger og jægere og har forsøgt at diskutere deres enegang med blyhagl. Jeg har forsøgt at gøre dem klart, at det ikke kan fortsætte.

Jeg har flere gange foreslået flere engelske jagtmagasiner at skrive om vores erfaringer med stålhagl her siden 1996. Men det har virkelig været et no-go område. Nej, nej – det er ikke noget vi skal skrive om eller snakke om. Og samtidig har det afsløret en forbavsende uvidenhed og afvisende holdning overfor det uundgåelige.

Nu er proppen taget af flasken og hvis man følger den engelske debat er det utroligt, at den ligner vores egen tilbage i slut halvfemserne. Skrøner, påstande og direkte misinformationer fyger i luften. Og alle er enige om, at det er slut med jagt i England, Skotland og Wales om fem år.

Jeg har flere gange foreslået dem at komme herover og se, at vi faktisk klarer det ret godt og at det ikke har været verdens undergang. Men nej, på typisk britisk vis er det ikke blevet til noget: “Vi skal nok finde ud af det selv…”

I den video fra Fieldsports Channel, som er her kan du se flere kompetente folk udtale sig til journalisten Charlie Jacoby Bemærk hvad Richard Atkins siger. Han er virkelig en kapacitet på ammunition og hagl. Jeg kender ikke nogen, der som han tester patroner. Og så har der i det selskab sneget sig en dansker ind, som forsøger at sige, at de ikke behøver skrotte alle deres gamle Purdeys og Halland & Hollands.

Med omtanke og fornuft skal de nok holde til det. Vi ved det af erfaring, men indtil videre vil englænderne ikke vide det.

Inden længe gentager og udddyber jeg i det engelske blad Clay Shooter Magazine, hvor der er lidt mere plads til at sige til vore britiske venner: “Come on – det skal nok gå…”

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Italienske producenter lukket ned – og IWA står overfor problemer

Meddelelsen på F.A.I.R.s hjemmeside om lukningen af fabrikken
indtil videre

Det kan ikke komme som en overraskelse, at de fleste af de italienske producenter har lukket for produktionen indtil videre på grund af Corona-virus. Det er dog indtil videre kun den store F.A.I.R. fabrik som har meldt offentligt ud. Men så vidt vides er de øvrige også lukket.

Gardone Val Trompia som er hjemstedet for langt de fleste producenter er lige midt i centret for virus-udbruddet og senest er det oplyst at 16 millioner mennesker er i karantæne i Norditalien.

Om det får betydning for de italienske leverancer til Danmark er ikke oplyst endnu, men det er klart, at der kan være mange geværer lukket inde på fabrikkerne i Norditalien. Jeg opdaterer i næste uge.

Den store fagmesse IWA i Nurnberg, som skulle være afviklet i begyndelsen af marts er udsat til september

IWA messen i Nurnberg blev først aflyst – så blev den udsat til september. I branchen er der dog en del skepsis overfor denne beslutning og flere mener faktisk, at der ikke er grund til at afholde IWA i september. Et par af de helt store navne på IWA vil næppe komme. Bl.a. fordi september rent faktisk er et rigtig dårligt tidspunkt for jægere. Det har arrangørerne næppe tænkt over.

De nyheder producenterne skulle vise frem i marts i Nurnberg er jo ikke nyheder i september. Derfor er der ikke rigtig mening i at stille op, siger en af de store i branchen.

I det hele taget har der i de seneste år været sporet en vis træthed overfor IWA-projektet. Mange udstillere mener, at der er alt for mange mennesker inde som reelt ikke har ærinde på messen, som jo på papiret er for indkøbere, fagfolk og presse.

Der er også professionelle indkøbere, som er IWA trætte af samme årsager. Som en af dem har sagt: Så er det ikke til at komme til at forhandle med sælgerne fordi de skal deltage i videointerviews på Facebook i stedet for at sælge til forhandlerne.

En mulighed for IWA er at den afvikles og måske lægger mere vægt på den militær-agtige del med taktisk våben og udstyr. Det fylder i forvejen efterhånden så meget, at der bliver færre og færre reelle jagtvåben.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Bly på vej ud i England

Hvad vi andre har haft som hverdag uden de store problemer bliver snart en realitet i England – og sandsynligvis også Skotland og Wales: blyhagl bliver forbudt til jagt.

Det sætter selvfølgelig en voldsom debat i gang over there, hvor de så kan glemme lidt om Brexit. Og det viser også en meget udpræget uvidenhed om stål contra bly. Selv blandt de såkaldte eksperter og blandt de professionelle i det de kalder jagtindustrien.

Først og fremmest er det jo deres kære gamle våben, som de nu ser blive faset ud og kun vil kunne sælges til jernprisen. Det rammer mange briter meget hårdt og de taler om brud på årelange traditioner og arvestykker, som mister al værdi.

Jeg har i de sidste par dage budt lidt ind i et par Facebook-debatter og i al stilhed gjort opmærksom på, at vi har brugt stål i Danmark i mange år og at vi også er mange, som bruger stål i gamle (også engelske) geværer uden de store problemer – dog med omtanke. Du kan læse en af eksperternes – Diggory Hadokes – kommentar i “Vintage Gun Journal”.

Englænderne er jo også overbeviste om, at stålhagl er firkantede og ikke kan slå noget i ihjel. Måske har de glemt, at der er sket en voldsom udvikling netop af stålhagl så de virker ganske effektivt.

Og de tilsidesætter den enkle kendsgerning, at det jo først og fremmest er evnen til at ramme vildtet, der afgør om haglene dræber. Men når de har klapjagter med skudstatistikker på 10:1 pr. fugl er vi jo langt fra, hvad vi præsterer herhjemme.

Lad nu englænderne tage deres diskussioner og slippe frustrationerne løs. Lidt ærgerligt, at de vil være sig selv så meget, at erfaringer fra f.eks. Danmark ligesom ikke tæller med. Det seneste er, at det påstås at der ikke findes stålhaglpatroner i 65 mm som kan bruges i gamle geværer. Så kan de komme herover og købe dem. Vi har netop den type fra flere producenter – også engelske Gamebore og Eley.

Men de er velkommen: vi fortæller gerne og viser gerne, at det kan lade sig gøre.

At debatten nu for alvor er kommet frem skyldes, at organisationerne i jagtindustrien er gået sammen om en udmelding om, at de kan gå ind for en udfasning af bly over de næste fem år. Sportsskydning er undtaget… Du kan læse udtalelsen hos BASC, der er jægernes organisation

Det allerbedste råd til ejere af vintage-geværer er at vælge patroner som passer til geværet og tag hensyn til alder, løbstykkelse og teknisk stand. Her er det Gamebores bespoke vintagepatroner, men der findes flere på markedet.
Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Mens de andre er i kirke….

Det er sådan vi gerne vil have vejret på julejagten og det er dage som disse vi husker allerbedst.

Der er rigtig mange traditioner forbundet med jagt i juledagene. Uanset om du skal ud for at kigge efter en ræv eller en fasan – eller om du skal på en de større jagter. Julens jagt er altid speciel.

Tag nu ikke overskriften alt for bogstavelig. Jeg har aldrig gået på jagt juleaftensdag eller for den sags skyld juledag i kirketiden. Det har vi ikke gjort i min familie og jeg ved, at det også gælder for de fleste andre – uanset om grunden er af religiøs art eller bare tradition. Jeg kan ikke helt sige mig fri for at have været på jagt i kirketiden – men aldrig i julen.

Også respekt for mine præstevenner, som jo skal på arbejde alle de dage vi andre kan gå på jagt. Der er nok ikke mange Kaj Munk’er eller Steen Steensen Blichere i dag. Dem som havde geværet stående bag alteret så de lige kunne smutte ud under salmesangen. Der skal nok være en præst eller to, som kigger ud gennem de store vinduer i kirken på præstegårdsjorden under prædikenen for at se om der skulle være en ræv eller en fasan.

Julejagten er en tradition i alle vore nabolande. Tyskerne dyrker den og englænderne har et helt specielt forhold til 3. juledag, som de kalder Boxing Day. Der laver de som regel en mindre jagt og hele familien er med. Det er også den dag manden i huset overlader sin plads i skyttekæden til en datter eller en søn.

I mange konsortier herhjemme er der også traditionsrige julejagter. Mange har taget en del af de engelske traditioner med sig og gør det til en “lille” dag for hele familien og så ellers hygge efter jagten.

Nu er der så bare det, at vi mangler vejret til at det bliver en rigtig julejagt. Jeg kan ikke helt huske hvornår det sidst var en hvid jul og en jul, hvor vi var på jagt med nysne og fin frost i luften. Uanset om det er stort eller lille vildt er netop den slags vintervejr noget, der skaber minder.

En enkelt fuldfarvet kok på en frostklar juledag er et fornemt udbytte. Monty var i mange år min ledsager på disse stille dage.

Jeg har i mange år haft min helt egen julejagt. Det har været en dag med hunden i skoven – alt efter vejret måske efter en sneppe, men har der været sne har det været med riflen og på spor af enten råvildt eller kronvildt. Det har været dage i fred og ro og som regel uden udbytte.

I gamle dage – ikke så længe siden – var julen også den tid, hvor man afviklede årets kokkejagt på fasanhanerne. Aldrig mange fugle, men ofte god stemning

Nu er det ikke mere tiden til sporsne og kolde dage på vindblæste poster. Nu er det mere lunt og ofte vådt. En helt anden stemning, men egentlig en smule trist og uden den tyste skov eller mark i decembers kulde og sne.

Til gengæld er det så tiden, hvor vi på trods af “det lune vejr” skal vedligeholde fodringen. Måske ikke altid så påkrævet som det er når sneen ligger dyb og frosten bider. Men alligevel en pligt.

Jeg husker vintre, hvor sneen pludselig kom og gjorde jagt uforsvarlig. Det er hensynsløst at gennemføre drivjagt på klovbærende vildt, når de knap kan komme frem igennem sneen. Så skal de have ro til at beholde den energi de får af årstidens foder. Det er heller ikke i orden at jage rundt med fugle – uanset art – når sneen ligger tungt. Jeg kan ihvertfald huske et par kokkejagter, som vi aflyste på grund af sne. Jeg håber at andre naturbrugere også tager disse hensyn.

Står du her lige før jul og ikke er blevet inviteret eller skal af sted på jagt så er der rigtig mange flugtskydningsbaner som har sat strøm på kastemaskinerne i juledagene. Nogle steder med traditionsrige jule-skydninger og andre steder bare med plads til at skyde.

Glædelig jul derude. Pas på jer selv og skyd ikke mere, end du kan spise. (Og det er nok ikke så meget her i julen….)

Det er godt nok ikke meget vinter vi har i disse tider, men når sandheden skal frem er billedet fra Herning Jagt Center fra en sommerskydning i Nordisk Trap.


Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar