Er det sjovt at gå på jagt?

Jeg har haft et par dage her omkring månedsskiftet, hvor jeg tog mig tid til at læse/kigge forskellige jagtmagasiner (danske og udenlandske) igennem. Ikke et ondt om det indhold bladene selv producerer. Det er en skønsom blanding af interessante, uinteressante, oplysende og faktuelle artikler. Sådan er det og alle skal tilgodeses.

Det jeg pludselig faldt over var annoncernes fotografier. Jeg har lige været på jagt i to dage med helt nye og gamle venner/bekendte og vi havde virkelig et par festlige dage. Der var megen grin og venskabeligt drilleri, selv blandt folk som ikke kendte hinanden. For sådan er vi jo, ikke? Vi kan tåle mosten, når vi har skudt forbi for femte gang og giver tilbage af samme skuffe.

Så da jeg så kiggede annoncerne efter endnu en gang og fokuserede på billederne kunne jeg ikke genkende mig selv eller nogen af dem jeg går på jagt sammen med.

At dømme ud fra billederne er jagt for yngre mænd – ofte med skæg – og med stålsatte øjne. De ser ofte ud som om de allerhelst vil være et andet sted. Ok, der var en enkelt kvinde med i selskabet af 15-20 annoncer, men hun var lidt ude af fokus og så kun lidt glad ud.

Her kommer et galleri med mine kommentarer. Jeg har tilladt mig at være så flabet og fræk, som jeg synes jeg kan tillade mig på skrift. Men husk: der er et glimt i øjet og fra min side et lille bitte håb om at få virkelighedens jægere ind i annoncerne….

Hvem der annoncerer er i denne sammenhæng fuldstændig ligegyldig. Der er ingen af producenterne, som afviger fra den triste og sørgmodige tone på fotografierne fra det glade jægerliv.

Her er mand med en meget fin og dyr engelsk riffel på jagt i Afrika. Han læser lidt i en bog – men glad er han jo ikke


En glad dreng på jagt. Han glæder sig en god dag med vennerne..

Det kan jo godt være lidt koldt at vente på drevet. Men er det også kedeligt?

Åh Herregud. Her køber jeg det bedste tøj og det dyreste gevær og så skal jeg bare stå her og glo på alle de andre, der render rundt…

Ja ja. Det kan altså være koldt at gå på jagt, men det er åbenbart ikke den jakke man skal vælge hvis man vil have en god vinterdag på jagt…
OK, jeg er bare helt cool med det her jagt-noget. Men hvem var det der sagde, at det er sjovt

Der er simpelthen ikke noget skønnere end en maj morgen i bukkejagten. Jeg må nok hellere kigge lidt i den møgtunge kikkert jeg fik af min kone..
Mener han virkelig, at jeg skal helt derover og stå og vente på at dyrene kommer. Det er
f… langt.

Det her er alvor. Ikke noget med hjælpe min veninde med at få støvlerne på. Det må hun s… selv finde ud af
Jeg kender faktisk ham der. Han smiler rigtig meget og er en flink fyr, men her er det for alvorligt til spas…

De sagde allesammen, at en jagttur til Sverige bare er det bedste og det sjoveste. Men helt ærligt: er dagene ikke lidt lange heroppe?

Manden i spidsen kender vi. Nu er veninden kommet med selvom hun heller ikke ser ud til at more sig. Til gengæld er den festlige fætter bagest i tophumør.

Altså jeg synes det er svært at lave selfies – også på jagt. Dette er ikke en annonce og det er ikke en sur mand på jagt. Det er bare mig som er glad på jagt, men ikke helt har lært at posere med den ene arm strakt ud…
Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Ny bøssemager i Viborg

Bøssemager Rune Christiansen kommer med 39 års erfaring til det helt nyindrettede bøssemagerværksted ved Jafi i Viborg.

Har man jævnligt sin gang på forskellige bøssemagerværksteder er der nogle fælles træk: de olietonede filebænke og arbejdsborde og pletterne på gulvet fra olie og bruneringsvæsker. Godt brugt værktøj ligger som regel i fin orden på bordet i al deres maleriskhed. Og det lugter af gevær. Alt i alt billedet af bøssemagerværksted uanset om det er i Danmark, Tyskland, Italien eller England. Det er ikke snavset, men det jeg vil kalde godt brugt og patina.

Det er en anden sag, når man stikker hovedet indenfor hos bøssemager Rune Christiansen hos JAFI i Viborg. Helt nye og lyse bordplader og en del nyt værktøj samt nul pletter – endnu. Rune skal lige i gang for alvor, så vil dette værksted ved butikken i Viborg snart få patina og ægte bøssemager-atmosfære.

Manden selv er en erfaren herre ved filebænken. Han kommer med 39 års erfaring fra Korsholm i Skjern, hvor han har været siden han startede som lærling.”Jeg har prøvet at lave det meste og har i tidens løb arbejdet mest med haglgeværer, men mange rifler har også været omkring min arbejdsdisk,” fortæller Rune Christiansen. “Jeg vil mene, at jeg har prøvet det meste i min tid, måske lige med undtagelse af at lave skæfter fra bunden.”

Johnny Jørgensen fra JAFI headhuntede den rutinerede bøssemager til det nye værksted i Viborg fordi forretningen gerne vil tilbyde kunderne mere service. “Vi kan tilbyde det meste allerede nu, og inden længe får vi også en maskine så jeg kan lave skæftetilpasninger. Reparationer af enhver art og service er allerede i fuld gang,” fortæller den nye bøssemager.

Der er nu ved at være et godt “udvalg” af bøssemagere i Midtjylland både i Viborg, Bording, Bjerringbro, Hobro og ved Skive.

Her kan du læse om Rune Christiansen og bøssemagerværkstedet hos JAFI


Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Vores fasan-pasta-favorit

Fasaner tilberedes på mange forskellige måder med vekslende held. Faren er ofte, at det bliver en tør omgang..

Når man igennem et langt liv har spist rigtig meget vildt – med glæde – opstår der hen ad vejen ønsker om at variere det gode kød og tilbehøret. Den tykke sovs er ikke lige in for tiden og de tunge gryderetter skal vi lidt længere hen på efteråret for at have lyst til.

Fra nu af begynder vildtet at komme til huse rundt omkring igen. Vi har vel alle vores favoritter til menuen. Vi har i de senere år spist en del fasaner og derfor har måden at tilberede denne smukke fugl på også ændret sig løbende. Den seneste opskrift blev en stor fornøjelse. Så her er den simple og enkle opskrift på fasan og pasta på den gode måde.

Jeg koger hele fasanen godt igennem og piller kødet fra i passende stykker. Koges med lidt krydderurter og salt/peber.

Jeg steger GOD bacon på panden. Ikke for meget, men nogle tynde skiver skåret ud i tern. Når jeg skriver god bacon er det enten en økologisk eller ålerøget bacon. Standard bacon vander ud og smager ikke af noget. De ristes til slut med finthakket løg – 2 små løg.

Derefter ristes svampe i baconfedtet. Det kan være kantareller, men lige så godt nogle friske champignons fra butikken. Ikke for små skiver, men stykker med bid i.

Når disse dele er klar blandes de i gryden med fasanstykkerne og står og simrer i min. en times tid. Tilsæt hvidløg, salt og peber og måske lige et pust spidskommen.

Retten kan laves på en ægte fasanfond. Jeg var så heldig at jeg fandt en jeg lavede i foråret i fryseren og det bekræfter mig i, at det er god ide at koge en fond, når man skærer fra både til fugle vildt og andet vildt. Det kan selvfølgelig også lade sig gøre at si suppen fasanen er kogt i og bruge den evt. forstærket lidt med en god hønsebouillon.

Til sidst kan man tilsætte lidt fløde eller blot lade retten være rimelig tynd i det.

Serveres sammen med en god pasta med revet ost. Hvis italierne skyder fasaner er jeg sikker på de vil lave dem sådan her….

Fasan og pastaUdgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

694 – Berettas nyeste sporter

Beretta 694 – den nye model som skal lægges til udvalget af sportinggeværer

For nogle år siden lancerede Beretta en modernisering af deres lange række af populære haglgeværer med Beretta 690. Den kom hurtigt i en sporting-udgave og så blev det en ren sporter med navnet 692. Et populært gevær i mellemprisklassen.

Nu lanceres så den nyeste udgave med navnet 694. Der er jo altid plads til forbedringer og små ændringer – og det er også det, der er sket med 694’eren.

Umiddelbart ikke store synlige ændringer, men nogle væsentlige nogle for sportsskytterne.

  • der er skåret lidt ind i yder-overkanten af baskylen så den virker smallere
  • toplukkenøglen er nydesignet i børstet stål
  • ejektorerne er ny designede
  • lukkeknappen på forskæftet er lavet mindre for at undgå at hånden får kontakt med varmt metal
  • pistolgrebet har fået justeringer i udformningen
  • der er flere mindre ændringer

Det overordnede indtryk er en 692’er med mere forenklet design. Der er indtil videre to udgaver på hhv 76 og 82 cm. og der er fem udvendige chokes i pakken. Ventilering mellem piberne og bred sporting sigteskinne.

Teknikerne fra Beretta garanterer, at den nye 694 har været igennem alle mulige prøver og der er skudt flere hundrede tusinde skud med den nye udgave.

Der er ikke tvivl om design-linjen fra 690 og fremefter holder på den nye model.

Jeg har haft lejlighed til at teste geværet i Italien sammen med internationale kolleger. Det generelle indtryk er, at dette er en af de bedre modeller fra Beretta. Man skal huske, at den ligger mellem de billige udgaver og så DT11. Balancen i geværet er rigtig fin. For mit vedkommende er der ingen tvivl om, at det skal være 76 cm løb til mig. Jeg synes, der skal arbejdes for meget med 82 cm. løb og for mig skal skydning først og fremmest være intutitivt uden “overvejelser”. Det er min generelle erfaring med sportinggeværer.

Vi testede på en compaq-sportingbane sat op til formålet. For en trap-skytte er det jo altid en udfordring, men den var nu ikke så svær igen. Og så giver denne bane en god mulighed for at teste bredt og varieret.

Det var ren faktisk en rigtig fin compac-bane vi skød mellem oliventræer og vinmarker

Klar til bio-patroner – tjae måske

Desværre var der en smule uklarhed om i hvilket omfang Beretta har testet med stålhagl. Den kan selvfølgelig skyde med dem, men det er mit indtryk, at de fleste testskud har været med bly.

På spørgsmålet om Beretta også har testet det nye gevær til stål og bio nedbrydelige haglskåle fik jeg ikke et klart svar. For os her i Danmark er det nu afgørende, at nye geværer testes med den type ammunition vi kommer til at bruge inden længe.

Ved alle fremtidige tests i JÆGER vil jeg teste med både normale patroner men også med bionedbrydelige. Det spændende for mig er, hvordan de tegner, når der skal skydes til test-skiven. Ændrer skudbilledet sig og er der forskel på hvordan de enkelte geværer leverer. Det vil fremtiden vise og den første der skal igennem denne del af geværtesten bliver Berettas 694.

Prisen her i Danmark kommer til at ligge omkring 36.000 kroner ifølge Normark. Og det varer ikke længe før den kommer på hylderne. Jeg så ihvertfald en del kasser parat til afsendelse på fabrikken i Gardone Val Trompia.

Den nye toplukkenøgle er med en lille ændring og i børstet stål. Sikringen er manuel og der er justerbar aftrækkerUdgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Nyt gevær inden sæsonen: her er nogle gode råd

Hen over sommeren inden jagtsæsonen får mange jægere ofte “en smule” trang til, at der skal ske noget. Og det udmønter sig tit i, at man begynder at tænke på om geværet egentlig ikke skal udskiftes med et nyt eller en nyere udgave. Var der ikke også noget med, at man ikke ramte helt så godt? Eller, at det nuværende gevær er lidt for tungt? Eller, trænger til udskiftning…? Ja, der findes mange gode grunde til at begynde at tænke på at købe nyt, ikke? Vi kender det alle sammen. Her er der nogle gode råd til, hvad du skal kigge efter på dine patruljeture i landets jagtforretninger.

Der står mange gode haglgeværer rundt omkring i danske jægeres våbenskabe. Nogle samler på dem, mens andre gerne vil have noget at vælge imellem. Men lige så mange har et enkelt våben, som de bruger til al slags jagt – eller rettere til den slags jagt de nu en gang dyrker. Så vi vover pelsen her og inddeler danske jægere i forskellige typer og giver et bud på hvilke våben, der vil passe til de enkelte typer. (Når du nu har bestemt dig for at købe nyt…)

All round jægeren. Dem, der er flest af og som kommer på det vi kan kalde helt almindelig jagt sammen med vennerne eller i konsortiet
Trækjagts-jægeren, som elsker alt fra gåsejagt til duer og krager. Det er den jæger, som oftest er alene af sted med hunden og ind imellem skyder mange skud
Jægeren med hunden. Den jæger, som allerhelst vil arbejde med sin hund og dermed tit går igennem såterne eller markerne og får ganske gode skudchancer til både råvildt og fuglevildt.
Havjagts-jægeren. På vandet i pram eller skjul så snart der er en chance for det og vant til det barske liv, og kræver derfor også meget af sit våben
Fuglejægeren, som foretrækker klapjagt eller rough shooting. Det kan være på særdeles højt niveau, men også nede på jorden uden de helt store vildtparader

Nyt eller brugt?

Først og fremmest skal man afgøre, om der skal købes nyt eller brugt. Begge dele findes i næsten alle prisklasser og derfor er der noget for enhver – uanset hvilken type jæger man er.
Meget taler for at købe nyt. Der er ny-garanti på geværet og det kommer lige fra fabrikken uden fejl og mangler. Og i dag finder man rigtig gode nye gevær i alle prisklasser. Men der er altid en sammenhæng mellem pris og kvalitet – og så lige det med navnet. Ligesom med biler har mange det sådan, at de gerne vil have det man kan kalde “et godt navn”.
Det dækker over både et gevær af afprøvet kvalitet og styrke, men i lige så høj grad over det, som naboen eller jagtkammeraterne også har. Man er ligesom med i en slags gruppe, hvor gevær-navnet er samlingspunktet. Det er helt sikkert en af grundene til, at gode velkendte navne som Browning, Beretta og Miroku er blandt manges favoritter.
Uanset hvilken gruppe man tilhører kan man godt have lyst til at være bare en lille smule anderledes og vælge noget helt andet. Og så er der ellers frit valg på hylderne i jagtforretningerne. Lige fra de billige, men ofte meget gode, tyrkiske mærker til en række rigtig gode haglgeværer fra italienske, spanske og tyske producenter. Alt sammen i den prisklasse de fleste kan være med i. Der er også mindre kendte mærker, som har deres fans, men som ikke rigtig er slået igennem endnu.
I den gruppe finder vi i den billige ende som nævnt en række tyrkiske våben, der i de senere år er blevet accepterede herhjemme. Og det er fortjent, for de har virkelig høj kvalitet i forhold til de rimelige priser. Men der er også italienske mærker som Cæsar Guerini, FAIR, Bettinsoli og Zoli. Fra Spanien er det efterhånden kun Lanber, som er tilbage på det danske marked. Skal vi have tysk stempel i bunden af løbet er det Haenel, som er i den rimelige ende, mens Merkel og Blasers haglvåben er i den dyre ende.
Det har naturligvis også betydning om man er den type, der er ligeglad med, hvordan geværet ser ud – eller om man hører til dem, som gerne vil have pæne både graveringer og skæftetræ. Her det også sådan, at man ofte kan gøre en god handel ved at købe et brugt gevær, som ellers ville ligge i en prisklasse over, hvad man har råd til. Det er jo oplagt – for det meste – at jo dyrere geværet er, jo mere er der gjort ud af graveringer, finish og skæftetræ.

En tillidssag at købe brugt

På hylderne med brugte våben er der mange andre mærker at finde, som måske ikke er de mest kendte. Selvfølgelig står der også brugte udgaver af de kendte, hvor man kan gøre en god handel. Men kig lidt efter nogle af de mindre kendte. Der kan være en rigtig god handel.
Køb af brugt våben er en tillidssag. Det er jo våben, som for det meste er kommet ind i butikken i bytte for noget nyt. Så sælgeren har haft en grund til at skille sig af med det. Det kan bare være lysten til noget nyt, men slid kan også være årsagen. Kig nøje på et brugt våben og tjek det for slør og rust.
Langt de fleste danske forretninger skjuler ikke noget på deres brugte våben. De er som regel gennemgået (og muligvis repareret) af en bøssemager, så hvis man kan lide geværet og prisen passer – og iøvrigt ikke hører til dem, der absolut skal have nyt – er der meget godt brugt, at vælge imellem.

Der er en lille mærkbar stigende interesse for side-by-side haglgeværer rundt omkring. Men det er stadigvæk mest over/undere, som står på ønskesedlen. Hvis man vil have en side-by-side er der dog ofte rigtig gode handler at gøre på brugthylderne, hvor der står masser af ældre tyske våben i høj kvalitet og tit også gode eksemplarer af AYAs gode modeller. Det er våben som i dag koster fra 50.000 kr og opefter.
Det skal siges, at der også er kommet nye side-by-sides på det danske marked. Flere forretninger har taget nogle få tyrkiske udgaver hjem og så har Beretta også en ny side-by-side, som dog ikke er billig. Rundt omkring kan man også finde nye side-by-sides fra f.eks. Arietta, Grulla og Rizzini. Men de ligger heller ikke i den billige ende af prisskalaen.

Endelig er der den mulighed at kigge efter geværet i andet end kaliber 12. Helt oplagt er kaliber 20, som for tiden er blevet populære. De er ikke nødvendigvis billigere og udvalget er mindre. Men en kaliber 20 kan det samme som en 12’er, så der er ikke grund til at tro, at det ikke kan bruges som all round gevær.
Endelig er der kaliber 16. I udlandet (England, Tyskland og USA) er det et kaliber, som har fået mange tilhængere. Nogle taler endog om en slags kult omkring kaliber 16. Det er ofte ret fine (brugte) våben og tit er de også lige så elegante, som f.eks. de fine 20’ere. Men udvalget på patronhylden er ikke helt så stort som til kaliber 12 og 20.
For de fleste handler det bogstaveligt talt også om, hvad bytteprisen for det gamle gevær kan løbe op i – eller rettere ned i. Man skal ikke være optimistisk, hvis man står med et godt brugt gevær fra en kendt producent. Dem er der mange (rigtig mange) af, og de har holder altså ikke prisen. Det er det samme, som med biler. Helt ny ud af butikken og prisen er straks dumpet ganske meget med det samme, uanset stand og alder.
Forhandlerne fortæller rundt omkring i landet den samme historie om folk, som kommer med deres “gamle” gevær og virkelig forventer, at de kan få en høj pris for det. “Det var jo dyrt nok for fem år siden, ikke?” Jo, men prisen falder og den falder meget, hvis udbuddet af netop det gevær er stort. Og er det ikke vedligeholdt ordentligt skal man afskrive endnu mere.
Forhandlerens “problem” er jo bl.a., at et brugt gevær skal en tur omkring bøssemageren og måske have lavet småreparationer (udskiftning af slagfjedre, ejektor og oppudsning af skæfte). Det koster og samtidig skal forhandleren give en eller anden form for garanti – også på brugte våben. Derfor er den tilbudte byttepris ofte en skuffelse. Men enhver, som har prøvet at handle bil kender det.

På patrulje mellem hylderne

Det handler virkelig om at afpatruljere hylderne hos flere forskellige forhandlere efter netop det gevær man er på jagt efter. Der er forskel på priserne både på nye og brugte geværer fra butik til butik. Nogle gange er der tilbud, som virkelig er attraktive og derfor er det vigttigt at følge med og holde sig ajour på udvalget.
Skal det gamle gevær indgå i handelen er det en gode ide at gøre det grundig rent og sørge for, at det ser pænt ud. Det er ikke et plus i brugtprisen, hvis begge chokes sidder fast i piberne. (Det er noget forhandlere ser ret ofte…) Og så som nævnt lade være med at skrue forventningerne alt for højt op.

Derefter er det op til udbud og efterspørgsel – og ikke mindst handels-evnerne, om man får lavet en god handel. Heldigvis er det en kendt sag, at danske jagtforretninger over en bred kam er parate til at handle. Man behøver ikke opføre sig som en grov markedskræmmer, når man går i autoriserede jagtforretninger. Det er en dansk tradition, at der handles og for køberne er det en god ting. Vi bliver jo altid glade, når vi får sfslag i prisen eller lidt ekstra med i handlen.

Gode råd til våbenvalget

Allround-jægeren vil i 99 procent af tilfældene gå efter en over/under i kaliber 12. Det er det danske jægere har og det er det de vil have når de køber nyt. Der er et voldsomt stort udvalg i denne kategori fordi det er den hyldevare forretningerne ønsker at have det største udvalg i. Så det er også her der kommer gode tilbud hele tiden på nye våben og i denne kategori at udvalget af brugte, gode våben er størst.

Trækjagts-jægeren stiller de samme krav, men for mange med hang til denne jagtform begynder geværvalget at blive noget mere avanceret. Det er her de langløbede over/under kommer ind billedet, og det er også til denne kategori halvautomaterne henvender sig. Der er kommet mange halvautomater på markedet i de senere år. Fra billige, gode tyrkiske mærker til de kendte europæiske.

Jægeren med hunden er ofte ret interesseret i løbslængde og vægt. Det betyder, at de gerne kigger på geværer med måske 63.5 cm eller 66-68 cm. løb. Og samtidig går de ofte efter letvægtsgeværerne, som de fleste producenter efterhånden byder sig til med. Det er også i denne gruppe, at der er begyndt at være interesse for side-by-sides. De skyder ofte korte og hurtige skud, så en kortløbet, let side-by-side passer fint, når man først og fremmest går på jagt med hunden og ofte er inde i krattet eller buskadset.

Havjagts-jægeren er til halvautomater af den rå type. Det er med kunststofskæfte og løb, som kan tåle saltvand og en tur i bunden af prammen. Det kan selvfølgelig også være over/under geværer af samme grove tilsnit, mens det kun sjældent er side-by-sides, som ligger i skydeprammene. Der er masser at vælge imellem og til rimelige priser.

Fuglejægeren, som måske mest står på post eller ihvertfald ikke vader rundt i de grovere dele af landskabet vil typisk også gerne have noget i den lidt “finere” ende. Ikke på grund af snobberi, men fordi fuglejægere ofte er folk, hvis våben kun sjældent udsættes for hårde belastninger. Det er 90 procent over/under og 10 procent side-by-side. Og det behøver som nævnt heller ikke være dyrt eller oversmart. En gedigen europæisk side-by-side kan være lige så god som en håndbygget englænder.

Denne artikel har tidligere været bragt i JAGT, Vildt & Våben i 2015.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Silver Pigeon 1 med justeringer

Der er endnu ikke kommet nye fotos af den nye udgave af Silver Pigeon, men i en pressemeddelelse kan vi se de små ændringer bl.a. omkring graveringerne.

Det er svært at lave breaking news på haglgeværer. Der er virkelig langt mellem nyhederne og derfor er jeg også ret skeptisk, når de store navne annoncerer “Nyhed!”

Berettas Silver Pigeon er nok et af de mest solgte haglgeværer siden det kom på markedet foir over 30 år siden med over en million geværer fra fabrkken i Italien.

Nu kommer så den nyeste generation med nye graveringer og ellers meget små ændringer hist og her, men med forbedret stål kvalitet i løbene og så Berettas Optima chokes, som indtil nu har været forbeholdt sportinggeværerne.

De nye graveringer med blomstermotiver

Udsmykningen på Silver Pigeon har gennem årene været af noget vekslende kvalitet. Jeg har set helt nye geværer med, hvad jeg vil kalde ringe udført graveringer. Det vil sige med grater og uklare motiver. Det er blevet bedre på de seneste udgaver jeg har set.

Nu skulle en ny lasergraveringsteknik så gøre det rigtig godt. Det må vi vente med at se til geværerne kommer til Danmark i juli måned. Importøren Normark sender det på markedet til en vejledende pris på 14.999 kroner. Altså stadig i den meget hårde klasse hvor konkurrenterne står i kø fra Browning, Miruko og Cæsar Guerini.

Silver Pigeon kommer i flere udgaver med forskellige forskæfter og løbslængder . Læs min test af en gammel Beretta og en ny Silver Pigeon fra JÆGER i 2018.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Kan de holde til maraton-skydning?

Der blev skudt igennem den aften i Gludsted. Med både halvautomaterne og nogle udvalgte over/undere.

Igennem lang tid har Kurt Andersen fra Jagthuset Kr.O.Skov i Bording haft en ide om at vi skulle teste, hvor mange skud en billig og en dyrere halvautomat egentlig kan holde til.

Forleden fik en snes skytter fra Gludsted Jagtforening i Midtjylland så chancen på foreningens bane og fri adgang til patroner. Der var ingen, der holdt sig tilbage og eneste pauser var, når kastemaskinerne skulle fyldes op – ellers var det non stop-skydning.

Der var en del krudtrøg og skytterne skulle passe på ikke at sætte hånden på løbet, når halvautomaten havde skudt nogle hundrede skud non stop.

Der var to af hver med på banen og testen faldt således ud, at både Remington og Akkar halvautomaterne (fire i alt) bare skød og skød uden en eneste funktionsfejl.

Remington halvautomat

Akkar Churchill

Begge geværer var lige fra hylden og begge var de lette udgaver med kunst-stofskæfte og patronerne var Gamebores Black Gold med 24 gram hagl. Det skulle hurtigt vise sig, at selv os, der ikke var helt fortrolige med at lade havlautomater fik det lært i løbet af de tre timer vi i fællesskab fyrede knap 9.000 patroner af efter lerduerne i Gludsted.

Hvad sker med et gevær, som skyder næste uafbrudt i to-tre timer? Ja tilsyneladende ingenting. Begge udgaver – både den billige Akkar og Remington’en – blev meget varme på løbet, men ikke så meget i låsen. De eneste tekniske reaktioner vi fandt var, at slæderne i låsesystemerne tørrede ud og skal have en dråbe olie, hvis de skal klare sådan en test, men det er vel helt forståeligt.

Det var nok ihvertfald mellem 2000-3000 af skuddene som gik igennem halvautomaterne. (Vi havde andre geværer til en afveksling ind imellem)


Kurt Andersen med et svensk gevær af de mere specielle. En slags kombination af en halvautomat og pumpgun fra 20’erne. Patronudkastet sker ovenud fra klåsen. Det var ikke nogen stor salgsssucces, men skød ganske fint.
Formanden for Gludsted Jagtforening Hardy Iversen prøvede også den specielle svensker.

Patronhylstre ved en af standpladserne midtvejs i skydningen.
Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Jagtbranchen er andet end kædeforretninger

Det er ikke bare de store kæder Jaguar-gruppen og Jaktia, som kæmper om kunderne i jagtbranchen. Det skal retfærdigvis siges, at der rundt omkring er mindre butikker, bøssemagere med salg af udstyr og webshops, som også har fat i jægerne.

Det er ikke muligt at præsentere en typisk “lille” uafhængig jagtbutik. Det kan være en ældre butik, måske i en mindre by, som i en menneskealder har betjent de lokale jægere med alt fra våben til gummistøvler og lokkeænder. Dem er der – heldigvis – nogle tilbage af.

Det kan også være bøssemagere, hvis primære job egentlig er at reparere og vedligeholde våbnen. Typisk har de fleste af dem også både nye og brugte våben til salg, hvor man iøvrigt ofte finder det, som ikke lige står forrest i de store butikker. Nogle bøssemagere specialiserer sig i f.eks. skæfter eller specialbyggede rifler. Det er ikke mange af disse, som har tøj og andet udstyr på hylderne.

Endelig er der forskellige webshops, og der er kommet en del til i de senere år og forsvundet nogle. Nogle af disse handler både med våben, ammunition og udstyr. Men de fleste koncentrerer sig om udstyr og mange sælger kun tøj.

Kristian Goul Møller til venstre og Rasmus Kruse Nørgaard Nielsen åbnede webshoppen den 1. april i år.

Seneste skud på den stamme er hunterspoint.dk som netop er gået online med deres butik. Indehaver af butikken på nettet er Kristian Goul Møller, som får assistance af sin gode ven Rasmus Kruse Nørgaard Nielsen. Kristian har erfaring med udvikling og drift af web-butikker og han mener, der er er behov for en ny butik af arten her i landet.

”Jeg tog jagttegn sidste år, og oplevede efterfølgende, at jeg følte mig på bar bund. Jeg syntes, at jeg manglede viden og vejledning til valg af udstyr, og til at komme på jagt i det hele taget”, fortæller Kristian. Makkeren Rasmus har gået på jagt hele sit liv og bl.a. arbejdet som skytte i Skotland.

På længere sigt håber de to iværksættere, at deres side også kan blive en platform om jagt med artikler, film og lignende.

Forretningen har et bredt udvalg af en del af de kendte mærker og tilbehør, som kan dække de flestes behov for udstyr.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

Jagtbutikkerne samler sig og nu melder svenskerne sig i kampen om næsten en milliard danske jagt-kroner

Der er næppe mange læsere her på bloggen, som er i tvivl om, at der omsættes en hel del penge i de danske jagtbutikker. Og et besøg i en jagtbutik overrasker ofte sammenlignet med en butik, der handler med f.eks. tøjeller sko: der er altid kunder i butikkerne. Og den samlede omsætning anslås til at nærme sig en millard kroner om året.
Derfor er det helt oplagt, at man ude omkring er ved at få øje på det danske jagtmarked. Lige nu er det den svenske franchisekæde JAKTIA, som samler en lang række danske butikker under vingerne med fælles indkøb og lignende. Der er 11 JAKTIA-butikker i Danmark, mens der er over 35 i Sverige.
De stiller sig op ved siden af den største og mest betydningsfulde kæde i Norden nemlig Jaguargruppen. Det er et samarbejde mellem 13 butikker i Sverige og Danmark, som adskiller sig ved ikke at være en franchisekæde – det vil sige, at Jaguarbutikkerne opretholder deres individuelle stil og ikke kommer ind under en fælles designparaply.
De butikker, som melder sig hos Jaktia får til en vis grad et ensartet udseende. Med tiden får de muligheder for at indrette efter fælles retningslinjer. Den danske chef for Jaktia er Michael Malmgren (tidligere Jaguargruppen) og han fortæller, at de enkelte butikker selvfølgelig kan beholde deres særpræg. “Der, hvor vi kan gørte en forskel og forenkle arbejdet for butikkerne, er gennem fælles indkøb og så i høj grad ved vores fælles markedsføring” siger Michael Malmgren.

Markedsføring på digitale platforme

Markedsføringen bliver efter den svenske model, hvor det i mindre grad er annoncer i trykte medier og i stedet sker via sociale medier og online-udgivelser. JAKTIA vil være meget aktive på Facebook og Instagram.

JAKTIAs markedsføring vil i høj grad ligge på sociale medier og selvom der endnu ikke er en dansk hjemmeside er JAKTIA.dk aktiv på Facebook.

“Butikkerne vil selvfølgelig primært sælge mærker både med hensyn til våben og tøj/udstyr, som vi køber fælles ind og laver leverandøraftaler med. Vi satser på at komme meget bredt omkring og vi er allerede i gang med leverandører som laver f.eks. våben og tøj specifikt efter vores retnings-linjer”

Jaktia stammer fra den svenske kæde Järnia, som fandtes i enhver svensk by og solgte alt fra værktøj og landbrugsredskaber til våben og patroner, tøj mm.. I 90’erne rykkede jagt-udstyret ud i den nye kæde Jaktia, som i Sverige konkurrerer med Interjakt og Jaguargruppen.

Anders Toresson fra Torsbo Handel, som er den suverænt største jagt og våbenbutik i Sverige og en vigtig del af Jaguar-gruppen (Foto fra Ulricehamns Tidning)


Her er Torsbo Handel suverænt den største med stifteren Anders Toresson i spidsen. Det anslås, at omkring 30 procent af alle våben, som handles i Sverige går igennem Torsbo og det er også dette firma der i praksis sætter priserne for alle andre svenske aktører i branchen.

Flere Jaguar-butikker på vej


Det interessante er, hvorfor Jaktia lige nu forsøger sig i Danmark. En af grundene skal sikkert findes i, at det danske marked er præget af meget stor variation. Der er nogle meget store “gamle” butikker som Skov i Bording, Østjysk Våbenhandel i Hedensted, Gamefair i Nærum, Michaels Jagt og Fiskeri Svendborg og Hubertushuset i Ringsted. De er interssant nok alle toneangivende medlemmer i Jaguargruppen (to nye er lige kommet til: Jafi i Viborg og Aktiv Sport&Fritik i Køge). Det er ikke muligt at værdisætte disse butikkers andel af markedet, men den er stor.

Direktør i Jaguar-gruppen Kurt Pedersen fortæller, at Jaguargruppen også har planer om at udvide med flere butikker i de næste par år. “Vi vil gerne have flere med både i Danmark og Sverige. Vores opbygning er således, at alle butikker under Jaguar-gruppen også er aktionærer i det fælles firma. Det er afgørende for os, at det er selvstændige butikker og at vi er fælles om ejerskabet i gruppen,” siger Kurt Pedersen.
Udover dem har der så været nogle, som forsøgte med deres egen kæde bl.a. under navnet Topjagt, som nu alle er i Jaktia samt en række mindre selvstændige butikker, hvor nogle også er gået til Jaktia.
Der er slet ikke udsigt til at vi får en “handelskrig” mellem de to grupper. Det er der ingen, som forudsiger, men konkurrencen vil nok blive skærpet mellem de ensartede franchisere i Jaktia og individualisterne i Jaguar-gruppen.
Så vidt det fremgår lige nu vil Jaktia butikkerne komme til at føre de samme varer over en bred kam. Det sker også i Jaguargruppen, men her er det vigtigt for alle, at der er plads til, at hver enkelt butik selv kan køre sin egen stil. Det er selvfølgelig fordelen ved kædesamarbejdet, at man kan købe fælles og stort ind på en række vareområder.

Omsatte i 2014 for 875 millioner kroner

I en kronik i dagbladet Politiken i oktober 2014 lavede jeg en oversigt over økonomien i dansk jagt. Her blev omsætningen på våben og udstyr også beregnet:
“I lighed med andre fritidsaktiviteter er jægere heller ikke tilbageholdende, når det drejer sig om at købe udstyr. Udover naturligvis, at enhver jæger anskaffer sig mindst et gevær (mange har både haglgevær og riffel). Det betyder direkte, at de forretninger, som sælger udstyr til primært jægere (og sportsfiskere) omsætter for 875 millioner kroner om året. Fordelingen i omsætningen er ikke tilgængelig, men f.eks. vil et nyt haglgevær koste fra 5.000 kroner og opefter. De fleste køber geværer i 10.000 kroner-klassen.
Det skal nævnes, at handel med jagtvåben også foregår i forretninger, som ikke er i brancheorganisationen. F.eks. autoriserede bøssemagere og regulære sportsvåbenforhandlere. En del våben handles jægerne imellem med behørig kontrol i form af nødvendigt jagttegn og registrering hos politiet ved hver handel.
Dertil kommer så det rigtige jagttøj, som i lighed med alt andet, også følger moden, så der skal skiftes og suppleres løbende. Endelig skal jægerne købe patroner, kikkerter og meget andet. En tur i enhver dansk jagtforretning vil hurtigt overbevise en om, at udvalget er enormt, og der er næsten altid kunder. I disse butikker er der en del ansatte, og deres andel i den samlede omsætning har det ikke været muligt at opregne.
(17. oktober 2014 Politiken)”

Læs kronikken og se materialet bag den her.

Kronikken blev bragt i dagbladet Politiken den 17. oktober 2014. Det er den eneste gennemgang af jagtmarkedet der er lavet i Danmark lige fra jagttegnsafgifterne til omsætningen af vildt.

Der er næppe nogen grund til at tro, at omsætningen er blevet mindre – snarere tværtimod. Selvom butikkerne ind imellem klager sig, er jægere nærmest ustoppelige, når det gælder køb af våben og udstyr… På længere sigt er der dog nogen nervøsitet over, at antallet af nyjægere i øjeblikket ikke stiger, som det har gjort tidligere.

I fremtiden vil du kunne vælge mellem flere jagtbutikker, som samarbejder og forventningen er alt lige, at også de mindre butikker fremover vil få et større udvalg på hylderne.

Det der kan ændre sig på længere sigt er, om de store producenter og agenturer ude i verden vil blive ved med at levere, som det har været tilfældet frem til i dag. Det vil f.eks. sige gennem de store agenturer Normark og Guntex eller i indkøb i kæderne og de større butikker, som selv køber ind. Der er røre omkring dette led i jagtmarkedet, hvilket bl.a. kom til udtryk sidste år, hvor Blaser forlod den danske importør Guntex og etablerede deres egen en gros forhandling her i landet. Der er også rygter om, at nogle af de andre store leverandører er begyndt at blive inspireret af Blaser.

Vurderingen er ikke, at denne seneste udvikling er noget, som sætter gang i en prisskrig. Både Jaguar og JAKTIA er så store, at de kan købe ind hos leverandørerne til meget attraktive priser og der er ikke noget hos de to kæder som signalerer, at de vil i handelskrig – snarere tværtimod.

JAKTIA butikkerne i Danmark er: Gun & Countryshop, Helsinge, Nancke Jagtliv, Gentofte, Lundemøllen, Fuglebjerg, Sport& Hobby Jagt & Fiskeri, Maribo, Odense Jagt & Fritid, Odense, Nystrøm og Krabbe, Trige, Sporthuset, Horsens, Almas, Ålborg og Brønderslev, Korsholm, Skjern og Pro Outdoor, Holbæk.

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar

“Gud skyder med en sidelever” – Diggory Hadoke

Der er rigtig langt imellem, at vi ser de såkaldte sidelever side-by-side geværer her i Danmark. Det er på mange måder også et sjældent våben, men til gengæld et sjældent spændende og interessant våben.

En sidelever eller “med sidepedal”, som danske bøssemagere siger det, har ikke en toplukkenøgle, men en “pedal” på siden af låsen. Der er mange, som i tidens løb har forsøgt sig med konstruktionen og lige nu kan jeg se, at en række italiensk producenter gerne vil vise, at de kan også lave sådan en.

B. Rizzini kaliber 12 sidelever in the white – lige at udsmykke og færdiggøre efter egne ønsker

Jeg har haft en Batista Rizzini i hænderne hos CN Gunimport. Christian Nykjær har taget en side-by-side i kaliber 12 hjem in the white, hvilket altså betyder, at det er et helt råt gevær uden graveringer, brunering eller netskæringer. Det kan dog fikses. Som geværet ligger hos Christian er prisen omkring 105.000 kroner, så det er jo ikke fo sjov det her.

Så kan man køre geværet lidt længere nordpå i Sydsjælland til Tim Warner hos Game and Gun, hvor de laver skæfter graveringer og meget andet. Tim vil lave rose and scroll gravering (Purdey style) for 20.000 kroner, netskæring fra 4.000 kroner og så 3.500 kroner for sort brunering.

Det er jo ikke billigt, men det er et gevær ud over det sædvanlige på hylderne i butikkerne herhjemme og der er en rigtig fin balance i geværet med en behaglig vægt uden at være letvægt.

Hvis man kigger ind bag i katalogerne hos de fleste af de kendte italienere har de et eller andet sted en sidelever, som man kan bestille og få leveret efter egne ønsker. Men de er heller ikke billige.

Her er den ægte vare: en Stephen Grant sidelever i kuffert og fra storhedstiden hos producenten. Foto fra PoulinAuctions i USA. Amerikanerne er vilde med sådanne specialiteter.

Det var engelske Stephen Grant & Sons som gjorde sideleveren kendt og eftertragtet. Bøssemageren Edwin Hodges opfandt systemet og Grant købte patentet og satte en produktion i gang. Opfindelsen er fra 1871 og de første geværer er kommet på markedet omkring 1878-1880. Det er en meget solid konstruktion, som ikke lader den traditionelle tværbolt og toplukker noget efter.

Hvad fordelene skulle være ligger lidt uklart, men bemærk, at det er en konstruktion fra den tid, hvor de store engelske bøssemagere udviklede nye ting som gale. Det var jo også lige deromkring at Anson & Deeley lavede den første boxlock, som må siges at have revolutioneret geværproduktionen.

Det er et modefænomen. Du får hverken noget stærkere eller bedre end den velkendte toplukker, men noget anderledes og man kan sige, at det giver en smukt håndbygget side-by-side en meget mere elegant og flad profil.

Den engelske ekspert i vintage våben Diggory Hadoke er manden som påstår, at Gud skyder med en sidelever. Han kan også fortælle, at næst efter de kendte mærker fra Purdey, Holland & Holland og Boss &Co. så er det ofte en sidelever Grant kunderne gerne vil have.

Stephen Grant & Sons eksisterer stadig, som en del af firmaet Atkin, Grant & Lang, der har opkøbt rettighederne til de tre store engelske navne. Det ser ikke ud til, at de lige nu har en ny sidelever på salgslisten, men de kommer fra tid til anden. Der er dog jævnligt fine sidelevers på auktion i England og USA.

Men det behøver slet ikke være i den dyre klasse vi finder sidelever-geværer. I den belgiske storhedstid blev der produceret en del billige haglgeværer – ofte i små kalibre – med sidelever. En af de mest kendte er Doumolins såkaldte “poachergun” – altså krybskyttegeværet. Den kunne fås i kal. .410 eller 20 og kunne foldes sammen så krybskytten kunne gemme den under frakken.

Når den lille 20’er foldet sammen kan man godt gemme den inde i frakken, hvis man er på gale veje…

Geværet kom både som enkelt- og dobbeltøbet med haner. Et meget sjældent eksemplar – nemlig en over/under sidelever med haner i kaliber 20 står mit hjerte nær. Det var mit første haglgevær og tjente mig godt i mange år. Nu står den og nyder pensionisttilværelsen i våbenskabet og kommer frem ved særlige lejligheder. Den er stadig i topform og er et godt eksempel på, at sidelever lukketøjet holder selv efter mange år.

Min helt egen meget specielle over/under Doumolin med haner i kaliber 20. Jeg har ikke set modellen i over/under andre steder og er der nogen som har set netop denne udgave hører jeg gerne om den.

 

 

 

Udgivet i Artikler om våben og skydning | Skriv en kommentar