Om Thorkild Ellerbæk

Jeg har gået på jagt fra jeg var barn og opvokset med 500-600 tønder land markjagt
i Midtjylland og engelske settere.

Har haft mit eget gevær siden jeg var 10 år gammel og startede som haglskytte med en belgisk Doumolin kaliber 20 over/under hanegevær. Siden mange forskellige geværer, mest engelske.
Jeg er så gammel og heldig, at jeg har gået på jagt med støvere i klitplantagerne i Thy, jeg har været meget på kronvildtjagt for mange år siden i de store plantager i Midtjylland, jeg har skudt vilde ænder i oversvømmede enge og gået med min far, bror og onkel efter agerhøns på store midtjyske kartoffel- og roemarker med engelske settere før landbrugets intensiverede brug af sprøjtemilder og stadig hårdwere driftsformer udslettede agerhønsene. Ellers har jeg primært gået på jagt på Rolandsgaard, Djursland fra 1995-2007 og Stordal Plantage fra 2007-2015. I de seneste år en del på klapjagter i både Jylland og på Sjælland.

Jeg går ikke på jagt mere. Jeg finder ikke nogen glæde ved at være med på jagter, hvor vi skyder udsatte fugle. Det er mit personlige valg. Jeg kan sagtens have respekt for andre, som ikke deler mine holdninger og jeg har stadig mange gode venner som er jægere.

Jeg har testet haglgeværer fra 2009 til magasinet JAGT Vildt & Våben. Fra 1. januar 2018 til 2022 for Danmarks Jægerforbunds medlemsblad JÆGER. En uge efter min bog “Jagt i Danmark – de sneste 100 år” med et kritisk blik på jagten i Danmark udkom blev mit samarbejde med Jægerforbundets medlemsblad “Jæger” opsagt med øjeblikkelig virkning. Redaktionen og organisationen kunne  ikke se et samarbejde fortsætte efter bogens udgivelse. En kontrakt med JAGT Vildt & Våben blev opsagt samtidig med begrundelesen, at jeg med denne bog havde valgt at placere mig i centrum af debatten om jagt i Danmark og derfor turde redaktionen ikke benytte mine artikler og test af haglgeværer i bladet.

Jeg skriver nu om våben her på bloggen. Jeg har siden 2009 testet stort set alle tilgængelige mærker på det danske marked – både nye og brugte. Det er blevet til skydning og og test af mere end 100 forskellige haglgeværer. Mine testartikler har været bragt i redigeret form i det norske jagtmagasin JEGER. En enkelt af mine artikler har været trykt i et stort russisk jagtmagasin.

Jeg har skrevet om stålhagl versus blyhagl i England, Skotland og Wales. Jeg har været på Fieldsports TV, skrevet artikler om dette emne og især vores erfaringer siden 1996 i Fieldsports Journal, Sporting Shooter og The Field.

Du kan også følge denne blog på Facebook hvor jeg lægger nye indlæg op og ind imellem også skriver Facebook-artikler.

Min bog Haglgeværet, er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof i 2021. Den bygger på mine mange test af haglgeværer og omtaler mange geværer, men også om emner direkte relateret til haglgeværet. I de senere år synes jeg, at rifler og jagt med riffel præger jagtmagasiner og omtaler rigtig meget – derfor vil jeg gerne slå et slag for det gevær, som trods alt stadig er centralt i vores form for jagt.

Du kan købe bøgerne i boghandelen eller på netboghandlere som f.eks. SAXO.

Bogen “Jagt i Danmark – de seneste 100 år” udkom som nævnt i november 2022. Det er ikke blot er en historisk bog, men en bog, hvor jeg kritisk ser på hvordan vi driver jagten i Danmark. Alting er ikke lige godt. Jægerforbundet fremhæver altid danske jægere som de bedste af de bedste. Det ved vi alle er en sandhed med modifikationer. Grådighed og dårlig opførsel og på det seneste ulykker på jagt tegner et mere nuanceret billede. Fortællingen om at alle danske jægere spiser alt hvad de skyder gentages meget ofte, selvom vi alle ved at det ikke er den fulde sandhed.

Det handler min bog også om. Den handler også om hvordan vi alle skal kunne være i den smule natur vi har tilbage. Både jægere, vandrere, cykelryttere og alle de andre. Den handler om de jægere som med deres grådighed og opførsel skader flertallet af danske jlægere som sætte pris på en tur med hunden og vennerne. Man kan nemt få det indtryk, at denne gruppe er ved at være i mindretal – det ssjældent dem organistionerne prioriterer.

Fra efteråret 2023 skal jeg rundt i landet med foredrag på baggrund af den seneste bog. Der er foredrag for ikke-jægere og foredrag for jægere. Se omtalen af foredrag på siden.

Jeg skyder/tester på Herning Jagt Center, hvor det er muligt at skyde hele året rundt på virkelig fine baner. Personligt har jeg i mange år haft en forkærlighed for klassiske engelske våben. Det har jeg stadig, men nu skyder jeg med en Browning B25. Det er et håndbygget sporting gevær fra 1956 og det passer fint til, at jeg nu vil glæde mig over at pulverisere så mange lerduer som muligt.

Jagt i dag er ofte ikke bæredygtigt og mit mål med bogen og mit mål iøvrigt er at genskabe respekten for vildtet og naturen. Det er det min bog handler om!

Jeg har gået på jagt med mange jægere i tidens løb og langt de fleste har været ordentlige folk, som har respekteret vildtet og naturen. Det har altid været min holdning, at vi ikke ejer vildtet og naturen, og vi skal vise respekt og hensyn til andre i naturen, som vi forventer det af dem. Det skrev jeg på denne plads, da bloggen startede i 2014.

TEscotland 2

 Født 1947.
Uddannet journalist

Tidl. lektor Danmarks Journalisthøjskole
Free lance journalist og forfatter siden 2009

One Response to Om Thorkild Ellerbæk

 1. Søren hjelm Nielsen skriver:

  Hej Thorkild

  Hermed bare en stor tak for din fremragende hjemmeside. Dejligt at du tager dig tid til at informere alle os andre.
  Specielt dine artikler om gode gamle engelske haglgeværer læser jeg med den allerstørste fornøjelse. Din passion for disse har faktisk været medvirkende til at jeg op til sidste sneppesesonen fik taget mig sammen til at opfylde en gammel drøm. Jeg fandt en gammel Watson cal 20 med en vægt på under 2,5 kg. Lækkert når man er ude nogle timer hver dag. Den skal kun bruges til snepperne.
  Skulle du nogensinde komme i nærheden af Fanø mellem 20. Oktober og 1. December er du meget velkommen til en sneppetur på Fanø. I den periode er jeg ude hver dag og har masser at gå på da jeg både er med i Sønderho jagtforening og medlem af konsortiet i statsskoven.

  Mange gode hilsner
  Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.