Hvad er positivskydning

Det er på denne blog, at du kan læse om alt det, der har med jagt, naturforvaltning og etik at gøre, som jagtbladene ikke skriver om.

DSC_0007 copyArtiklerne på denne blog handler både om jagt i traditionel forstand, om specielt haglgeværer, men nu mere om etikken i jagt:  det handler om at drive jagt med størst mulig hensyn til vildtet, naturen og omgivelserne. At skyde positivt er at skyde så godt som muligt med det udstyr (gevær), som man har mulighed for at skyde med. Det skal være positivt, at trykke på aftrækkeren. Og som jæger skal man være sikker, når man trykker på aftrækkeren. Hensyn til vildtet og naturen bør komme før ønsket om at dræbe.

Skal jagt være acceptabelt er det afgørende at jægerne genskaber respekten for vildtet og den natur de færdes i.

For nogle år siden deltog jeg i en debat, hvor der blev talt om fremtiden for jagt (og skydning). Hvad kommer fremtidens jægere til at skyde?

Jeg var fortaler for, at man gjorde mere ud af at fortælle og uddanne til sports(flugt)skydning. Jeg kender flere nyjægere, som har svært ved at komme på jagt, men som nemt kan skyde på en af de mange flugtskydningsbaner vi har her i Danmark og hvor man kan skyde for rimelige penge. Debatten drejede sig om jagt og min spådom faldt ikke i speciel god jord i de jæger-kredse som var til stede. De var alle tilknyttet Danmarks Jægerforbund.

Jægerforbundet har en klar målsætning som ofte bliver formuleret som “Mere jagt til flere jægere” – uden nærmere overvejelser omkring det betimelige i sådan en målsætning her i 2023.

Jeg er enig i at vi fortsat skal gå på jagt i Danmark, men vi skal være forberedt på, at der kommer begrænsninger ude i den frie natur. Derfor er flugtskydning i de forskellige discipliner så godt og i den grad for alle. Det bliver også dyrere og dyrere at komme på jagt. Selvom jagtdagene bliver færre for mange kan vi stadig glæde os over vore haglgeværer og skyde med dem så meget vi har lyst til på banerne.

Flugtskydning er bestemt ikke så nemt som det ser ud til, selvom man har mange års erfaring med haglgeværet. For mig er flugtskydning  blevet rigtig positiv skydning og jeg kan udfordre mig selv eller mine venner på en bæredygtig og forsvarlig måde.

 

Billedet er fra et arrangement, hvor man skyder efter lerduer i naturlige omgivelser. Det bliver mere og mere udbredt.

Det er på denne blog, at du kan læse om alt det der har med jagt, naturforvaltning og etik, som jagtbladene ikke skriver om.

Denne blog er 100 procent uafhængig af politiske og kommercielle interesser. Jeg er overhovedet ikke sponsoreret af hverken forretninger, grejproducenter, geværproducenter eller andre indenfor vores del af verden. Jeg mener, det er afgørende, at der findes nogle offentlige stemmer, som ikke er “bundet” af sponsorater eller gaver i form af våben, rejser eller andre ting vi omgiver os med, når vi går på jagt eller skyder lerduer. Når jeg omtaler geværer og andet grej sker det ud fra en ren journalistisk vurdering, om det er noget jeg mener har interesse for andre jægere. Jeg betaler selv mine våben, patroner, grej  og tøj. Jeg har testet haglgeværer siden 2009 i magasinet JAGT, Vildt & Våben og indtil 15. januar 2022 for JÆGER  ud fra samme principper.

I april 2021 har jeg udgivet bogen “Haglgeværet” på forlaget Lindhardt & Ringhof. Det er en omfattende bog på 348 sider om haglgeværets teknik i teori og praksis med en gennemgang af 42 forskellige geværer ud af de mere end 100 geværer jeg har testet i tidens løb. Det er den nyeste bog om haglgeværer på dansk.

I 2022 udgav jeg debatbogen “Jagt i Danmark – de seneste 100 år”. Det er en bog som sætter spørgsmålstegn ved den måde vi driver jagt på i dag. Den har mange konstruktive forslag til forbedringer. Langt de fleste jægere i Danmark er ordentlige og fornuftige, men desværre tegnes jagten alt for ofte af dem, som ikke ikke er ordentlige og fornuftige. Og jægernes organisationer afviser blankt, at diskutere problemerne.

Ingen af de to omtalte jagtblade ønsker efter bogens udgivelse at jeg skriver for dem.

Køb begge bøger i boghandlen eller på nettet.

Det skal nævnes her at positivskydning.dk ikke har nogen forbindelse med den engelske website positiveshooting.com, Det er Michael Yardleys side og positive shooting er etskydeteknisk begreb han har udviklet, som skydeinstruktør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.