Hvad er positivskydning

DSC_0007 copyJagt og skydning hænger sammen. Det er naturligt og det at jage  har også noget at gøre med at skyde. Når jeg taler om positiv skydning mener jeg jagt og skydning i en bæredygtig sammenhæng. At drive jagt med størst mulig hensyn til vildtet, naturen og omgivelserne. At skyde positivt er at skyde så godt som muligt med det udstyr (gevær), som man har mulighed for at skyde med. Det skal være positivt, at trykke på aftrækkeren.
Bæredygtighed er forstået på den måde, at jeg ikke går ind for, at man skyder hvad som helst. At man tager hensyn til vildtet afhængig af antal, årstid og vejrlig.

I de senere år har jeg udelukkende skudt med haglgevær. Jeg har stillet mine rifler hen, som Karen Blixen skrev for mange år siden.

For nogle år siden deltog jeg i en debat, hvor der blev talt om fremtiden for jagt (og skydning). Hvad kommer fremtidens jægere til at skyde?

Jeg var fortaler for at man gjorde mere ud af at fortælle og uddanne til sports(flugt)skydning. Jeg kender flere nyjægere, som har svært ved at komme på jagt, men som nemt kan skyde på en af de mange flugtskydningsbaner vi har her i Danmark og hvor man kan skyde for rimelige penge. Debatten drejede sig om jagt og min spådom faldt ikke i speciel god jord i de jægerkredse som var til stede.

Jeg er enig i og fortaler for at vi fortsat skal gå på jagt i Danmark, men vi skal være forberedt på at der kommer begrænsninger ude i den frie natur. Derfor er flugtskydning i de forskellige discipliner så godt og i den grad for alle. Det bliver også dyrere og dyrere at komme på jagt. Selvom jagtdagene bliver færre for mange kan vi stadig glæde os over vore haglgeværer og skyde med dem så meget vi har lyst til på banerne.

Flugtskydning er bestemt ikke så nemt som det ser ud til, selvom man har mange års erfaring med haglgeværet. For mig er flugtskydning  blevet rigtig positiv skydning og jeg kan udfordre mig selv eller mine venner på en bæredygtig og forsvarlig måde.

I de senere år udbyder flere og flere de såkaldte “Simulated days” – altså jagt ude i naturen hvor der skydes efter lerduer som var det fasaner på en klapjagt. Det er sjort og det bæredygtigt. Billedet herunder er fra sådan en dag.

Denne blog er 100 procent uafhængig af politiske og kommercielle interesser. Jeg er overhovedet ikke sponsoreret af hverken forretninger, grejproducenter, geværproducenter eller andre indenfor vores del af verden. Jeg mener, det er afgørende, at der findes nogle, som ikke er “bundet” af sponsorater eller gaver form af våben, rejser eller andre ting vi omgiver os med når vi går på jagt eller skyder lerduer. Når jeg omtaler geværer og andet grej sker det ud fra en ren journalistisk vurdering om det er noget jeg mener har interesse for andre jægere. Jeg betaler selv mine våben, patroner, grej  og tøj. Jeg har testet haglgeværer i magasinet JAGT, Vildt & Våben og indtil 15. januar 2022 for JÆGER  ud fra samme principper.

I april 2021 har jeg udgivet bogen “Haglgeværet” på forlaget Lindhardt & Ringhof. Det er en omfattende bog på 348 sider om haglgeværets teknik i teori og praksis med en gennemgang af 42 forskellige geværer jeg har testet i tidens løb. Det er den nyeste bog om haglgeværer på dansk.

I 2022 udgav jeg debatbogen “Jagt i Danmark – de seneste 100 år”. Det er en bog som sætter spørgsmåltegn til den måde vi driver jagt på i dag. Den har mange konstruktive forslag til forbedringer. Langt de fleste jægere i Danmark er ordentlige og fornuftige, men desværre tegnes jagten alt for ofte af dem, som ikke ikke er ordentlige og fornuftige. Og jægernes organisationer afviser blankt, at diskutere problemerne.

Køb begge bøger i boghandlen eller på nettet.

Det skal nævnes her at positivskydning.dk ikke har nogen forbindelse med den engelske website positiveshooting.com, Det er Michael Yardleys side og positive shooting er et skydeteknisk begreb han har udviklet, som skydeinstruktør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.