Mestertips: Se på FUGLEN – ikke på geværløbet

Fokus skal HELE tiden være på fugle (den hvide cirkel) og ikke geværet for at få bedre skydning

Fokus skal HELE tiden være på fuglen (den hvide cirkel) og ikke på geværet for at få bedre skydning

Med sæsonen for alvor lige foran os er der en god grund til at tjekke ens egne evner med haglgeværet. Har man ikke lige vedligeholdt skydningen på flugtskydningsbanen er det en god ide, at tage en time med en instruktør eller bare et par runder på banen.

Det er også en god ide, at tjekke nogle af de grundlæggende ting for god og sikker skydning. positiviskydning.dk giver dig her nogle gode råd fra skydeinstuktør Rasmus Bjergegaard – skydeinstruktion.dk , som også er tidligere mester i Compac-skydning. Du får en chance for at være helt klar til efterårets fuglejagter, om det så er ænder, gæs, fasaner, agerhøns eller duer.

Rasmus Bjergegaard: ” Helt elementært handler det om at fokusere på fuglen og ikke geværet. Tænk på, at du skal gribe en bold, som kastes imod dig. Du kigger ikke ud på armen, men på bolden. Det er noget vi gør rent instinktivt og med træning og omtanke kan vi skyde på samme måde.”

Men der er nogle enkle ting, som skal på plads inden vi bliver bedre til at skyde. Måske har du i mange år skudt med det ene øje lukket og endog nærmest sigtet på fuglen, som med en riffel. Det er en ret almindelig ”fejl”. Derved er fokus rettet via løbet og sigtekornet mod fuglen – og altså ikke mod fuglen.

 

Mesterøjets betydning

mastereyeRasmus Bjergegaard viser den enkle metode til at finde mesterøjet

Det er en god ide at man kender sit såkaldte ”mesterøje”. Det vil sige det øje, der dominerer, når du kigger eller fokuserer på noget bestemt. Om det er højre eller venstre øje der har indflydelse på hvordan du skal skyde.

En metode til at finde det, er at strække højre hånd frem og pege på et mål 30-35 meter foran dig med begge øjne åbne. Når du lukker dit venstre øje skal din pegefinger stadig være på målet. Når du lukker dit højre øje rykker sigtelinjen til højre. (Omvendt for venstrehåndede.) Hermed har du konstateret, at du har højre mesterøje, som over 70 procent har det.

Er det tilfældet vil du sandsynligvis skyde bedre med begge øjne åbne. Hvis ikke du har prøvet skal du gøre det. Jeg har selv været igennem denne ”omvendelse” og det gav helt overraskende positive resultater.

For god ordens skyld: dette er en forenklet testmetode, som kun kan give et – bogstavelig talt – fingerpeg om, hvordan du skal skyde. Skal der justeres eller skiftes mesterøje skal du igennem en instruktør. Samtidig vil det også give anledning til at tjekke, om geværet nu også passer dig. Endnu en forudsætning for at du kan ramme.

Mesterøjet er heller ikke et statisk begreb. Stress, nervøsitet, sygdom og andet kan have indflydelse på dit mesterøje. Mange oplever også, at mesterøjet ændrer sig med alderen. Der er set eksempler på folk, som i en høj alder har skiftet mesterøje fra højre til venstre. Endelig er der også en vis forskel i mesterøje-funktionen hos mænd og kvinder. Så det er altså en individuel sag, og tager man det virkelig seriøst kan man overtale sin optiker til at tjekke og så arbejde videre derfra med skydeinstruktøren.

Jeg skyder med mange forskellige geværer lige fra hylden i årets løb og min erfaring er, at langt de fleste passer – så nogenlunde. Men mine egne geværer som er tilpassede netop mig gør mig altså til en bedre skytte.

Jeg tror der er mange, som har et godt gevær, men ikke helt tilpasset. Det er pengene værd at få en instruktør eller dygtig bøssemager til at lave tilpasningen.

 

mastereyegunDet ses tydeligt, at Rasmus fokuserer på fuglen, som i dette tilfælde kommer fra hans højre side

Connection, please

Rasmus Bjergegaard fremhæver det engelske udtryk ”connection” som det næste vigtige skridt til bedre skydning. ”Hvis man ikke ”connecter” eller har kontakt med fuglen har man et problem. Se på de rigtig dygtige skytter, som starter selve skudsituationen med at kontakte – se på – fuglen. De har fokus på fuglen i luften før de begynder at skuldre geværet. Når geværet er ved skulderen har de fuglen 100 procent i fokus og kan føre geværet ubesværet fremad i det perfekte foranhold og trykke på aftrækkeren. Altsammen i en glidende bevægelse”, siger Rasmus.

Jeg har set flere dygtige skytter, der kan dette. Men mest spektakulært den unge engelske Sporting-mester og passioneret jæger Mark Winser skyde fasaner og agerhøns med så stor elegance, at det nærmest var kunst at se på.

Der er jo ikke nogen standardformel for hvor langt foran man skal holde på en lerdue elle en fugl i luften. Fuglens hastighed og vinklen er selvfølgelig afgørende. Spidsskud (f.eks.ænder eller fasaner lige på) kræver kontakt med fuglen fra det sekund man ser den og så føre igennem. Sideskud fra højre har de fleste højrehåndsskytter nemmere ved end venstreskud. I de sidste tilfælde vil det ofte være sådan at man skal holde mere foran, end man umiddelbart gør. Men træning!

 

foranhold_2Her kommer fuglen fra venstre og Rasmus fokuserer på den og trækker geværet glidende igennem til et passende foranhold

I England, hvor jægerne i højere grad end herhjemme gør meget ud af teorierne og den egentlige træning til skydning på flyvende fugle, har man begrebet instinktiv skydning.

”Hvis vi sammenligner med at køre bil ved vi, at vi har øjnene og fokus rettet fremad, alt efter hvilken hastighed vi kører med. Kører vi 50 kilometer i timen kigger vi instinktivt ud på en kortere afstand end hvis vi kører 100 kilometer i timen. Det kan vi overføre til skydning og få et billede af, hvad vi instinktivt gør. Træner og skyder man meget vil man udvikle instinktiv skydning og dermed ikke hele tiden tænke over fokus, foranhold og gennemsving”, siger Rasmus.

Nu er der jo atid nogle, som bare rammer. Det er helt sikkert folk, som skyder meget, har afstandsbedømmelsen på plads og erfaring med hvor hurtigt fuglene flyver og derigennem har udviklet instinktet. Så de finder fuglen ”og stirrer den ihjel” som det er sagt af en engelsk instruktør. Egentlig det helt rette udtryk, når man tænker på den altafgørende betydning fokus har.

Men selv om man har enorm erfaring og hører til blandt de bedste skal der træning til. Det fortælles at Lord Ripon – der betegnes som Englands dygtigste skytte med over 100.000 fugle i jagtjournalen – om aftenen før en grousejagt i Skotland stod to timer på sit værelse efter middagen og tørtrænede for at være i topform næste morgen…

 

Her får du kvalificeret skydeinstruktion:

Rasmus Bjergegaard : skydeinstruktion.dk

Jesper Delgren : Delgren Jagtskydeskole

Jimmy Sean Hjorth : skydeskole.dk

Susegården i Sverige : Susegårdens skydeskole

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.