Stålhagl på vej ind i skoven

Jagtlejen er en væsentlig udgift for jægerne og en stor indtægt for både staten og private jord- og skovejere - ialt ca. 222 mio kr om året

I mange år – siden blyhagl blev forbudt – har stålhagl været “forbudt” i danske skove. Ikke et decideret forbud, men en aftale Dansk Skovforening og Danske Træindustriers medlemmer har indgået. Formålet har været, at stålhagl primært ikke skader industriens maskiner og samtidig ved forarbejdning  forringer værdien i træet.

Det har været en ordning, som har kostet jægere i private og statens skove mange penge på grund af priserne på de godkendte skovhagl, som er mange gange dyrere end almindelige stålhaglspatroner.

I de senere år har en lang række private skovejere imidlertid slækket på kravet om skovhagl. Alene ud fra en almindelige sund fornuft-indstilling: nemlig, at det træ de producerer i skoven ikke kommer i forbindelse med maskiner, som kan tage skade af et par stålhagl. Det er primært træ til finerproduktion fra løvtræer, som er i risikozonen, og netop denne produktion er stært begrænset her i landet.

Men bl.a. på baggrund af en rapport fra Niels Kanstrup og Kr. Stenkjær fra Københavns Universitet, er hele problematikken nu blevet endnu mere aktuel. Rapporten fastslog bl.a. at der ikke er stor risiko i de fleste skove og at begrænsningen af stålhagl i skoven derfor er ude af trit med virkeligheden.

Det er ikke udelukkende fasanjagter i skoven, som bliver billigere i den kommende sæson. Men det er nok netop der patronforbruget er størst

Det er ikke udelukkende fasanjagter i skoven, som bliver billigere i den kommende sæson. Men det er nok netop der patronforbruget er størst

Det har fået skovenes ejere og deres partnere i industrien til at melde klart ud tidligere på året: “Danske Træindustrier og Dansk Skovforeningen frafalder den generelle anbefaling om anvendelse af særlige hagl til jagt i skov, men anbefaler skovejere med løvtræbevoksninger med finerpotentiale at tage forholdsregler ved jagt, ved enten fortsat at anvende særlige skovhagl eller undgå jagt med hagl i disse bevoksninger.” (Pressemeddelelse, Dansk Skovforening).

Fremover vil disse patroner kunne udskiftes med billigere stålhagl i mange danske skove.

Fremover vil disse patroner kunne udskiftes med billigere stålhagl i mange danske skove.

Meldinger her på tærkslen til den nye jagtsæsonen i danske skove er da også, at mange steder – også i løvskove – ændrer skovejerne/udlejerne på den hidtidige politik, så helt almindelige stål hagl nu kan bruges. Hvordan det står til over hele landet er der ikke rigtigt overblik over, men flere af de store udlejere har meldt ud om ny politik. Så under alle omstændigheder vil det fortsat være en god ide at finde ud af på forhånd, om det drejer sig om Bismuth eller stål i patrontasken.

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.