Patronmangel truer sportsskytter og jægere

De fem almindelige patron-kalibre vi må bruge til jagt i Danmark. Fra venstre 12 – 16 – 20 – 28 og .410. Den gule 20’er i midten er udsolgt i sportsudgaven. Jagtudgaverne er der stadig.

Der er nok en del sportsskytter, som har oplevet at hylderne og pallerne med patroner til flugtskydning er ved at være tomme ude i jagtforretningerne. Lige nu er det en kendsgerning, at der ikke kan skaffes flugtskydningspatroner i kaliber 20. De er ganske enkelt udsolgt hos alle de store importører og forhandlere.

Situationen med patroner i kaliber 12 er også ved at være problematisk. De står derude og måske er der også en del baner, som har købt stort ind, men ifølge de importører og forhandlere jeg har talt med, er der stor risiko for, at patronhylderne tømmes. “Det kan måske holde lige hen over højsæsonen, men man skal ikke regne med at kunne købe lige de patroner man plejer at bruge”, siger Kenneth Pedersen fra Østjysk Våbenhandel.

Han bakkes op af andre forhandlere og hos Kr. O. Skov i Bording er det også slut med 20’er sportspatroner. “Men vi har da 12’ere på lager endnu”, siger Kurt B. Andersen.

Johs. Ahrenstein fra Guntex beretter, at det er svært at holde patroner på hylderne i disse dage, men der kommer med jævne mellemrum lidt, men langt fra med den sikkerhed, der var normal før Corona.

Håber på levering inden sommer

Også Anders Würtz fra Normark kigger dagligt på tomme hylder, selvom Normark stadig opererer fra lageret i Randers. “

“Det er rigtigt, at vi ikke har cal 20. Andre importører har samme problem. Vores leveringer af cal 12 har også været ramt og ifølge både Eley og Gyttorp skyldes det manglende krudt og stålhagl.

Vi forventer  de næste leveringer i løbet af juni og juli måned – hvis ellers de ikke løber tør for komponenter igen,” siger Anders Würtz.

Samme melodi spiller chefen for JAKTIA i Danmark Michael Malmgren:

“Med hensyn til sportspatroner er der leveringsvanskeligheder fra stort set alle våben/ammo leverandører pga Corona og specielle forhold på diverse markeder.

Der er mangel på tomme containere til fragt. Fragt- og stålpriser øges kraftigt og ressourceknaphed på øvrige komponenter til produktion af patroner er udbredt.

Vi kan ikke skaffe alle de sportspatroner vi gerne vil købe, men vi får kaliber 20 paller til DK i juni/juli måned,” fortæller Michael Malmgren.

Er det her et historisk billede fra den gang i 2019 hvor vi bare kunne skyde og ikke tænke på patronmangel?

Forhandlinger i blinde

Kenneth Pedersen har aldrig oplevet noget lignende i branchen: “Lige nu sidder vi og forhandler nærmest i blinde om fremtidige ordrer. Vi kan ikke få at vide om vi får noget, hvad det vil koste og slet ikke noget om hvornår vi kan forvente at få leveret.”

Hos Land & Fritid melder Jens Ditlev Rosenvinge, at der er masser af kaliber 20 flugtskydningspatroner på hylderne. Det er Mike Hammer patroner – så der skulle være en chance et sted derude.

Det gore råd lige nu er altså at passe på de patroner man evt. har liggende. Personligt havde jeg satset på at skyde kaliber 20 med fuld knald i 2021, men nu tror jeg at jeg sparer lidt på dem jeg har.

Hvorfor det lige er 20’erne som er udsolgt er der ikke en umiddelbar forklaring på. Det mest sandsynlige er, at der aldrig har været så mange, der bruger kaliber 20 til flugtskydning og på lagrene har de ikke fyldt så meget som 12’ere. Og derfor er de også de første, der bliver udsolgt.

Usikkerhed om geværleverancerne

Iøvrigt er de folk i branchen jeg har talt med også en smule nervøse for efteråret. De tror alle på, at der vil være patroner nok og indtil videre er jagtpatronerne stadig lagervarer.

Det kan gå hen og give problemer for dem, som vil købe nyt gevær. Der er jo ikke kommet geværer til importører eller forhandlere i det omfang det plejer at være og derfor skal man ikke blive overrasket, hvis ønskegeværet ikke lige står i jagtforretningen.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.