Fugleinfluenza-udbrud truer udsætning af fasaner i Danmark. Dyrenes Beskyttelse ønsker kontrol igen

En udsætningsvoliere i et sydsjællandsk jagtkonsortium. Udsætningerne og opdrættet bliver ikke kontrolleret på samme måde som landbrugets fugleopdræt.

Trusselsvurderingen for fugleinfluenza er blevet skærpet af Fødevarestyrelsen. Op imod 70.000 stykker fjerkræ er slået ned på danske gårde siden årsskiftet. Nu er der så konstateret mulig smitte fra fugle til mink i Spanien.

Dyrenes Beskyttelse undrer sig over, at der så kan være op imod en million fasaner i opdræt i Danmark uden kontrol.

I en pressemededelse fra Dyreenes beskyttelse hedder det: “Det giver ikke mening at holde så mange fugle uden nogen form for kontrol, når tusindvis af fjerkræ samtidig slås ned, og endnu flere mister adgang til det fri som en smitteforanstaltning mod fugleinfluenza”, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse. Hun henviser til de regler, der gælder for fjerkræ om at de skal holdes inde som beskyttelse mod smitte af fugleinfluenza.

Direktøren for Dyrenes Beskyttelse Britta Riis

Fødevarestyrelsen hævede i november sidste år trusselsniveauet fra middel til høj for højpatogen fugleinfluenza. Det betød også et nyt, foreløbigt forbud mod fritgående fjerkræ. Styrelsen fremhævede fund af fugleinfluenza i flere fasaner og advarede fjerkræproducenter mod at komme i kontakt med vilde fugle – for eksempel i forbindelse med jagt.

Lige nu fanges fasaner for at starte produktionen af æg op i slutningen af april. Fasankyllingerne holdes i volierer de første seks til syv uger, men bliver så sat ud. I realiteten holdes de dog stadig sammen i afgrænsede arealer i landbrugslandet, hvor de fodres og beskyttes mod rovdyr og rovfugle frem til jagtsæsonen.

Det er afgørende, at Fødevarestyrelsen opfatter de udsatte fasaner som vilde, og fasanopdrætterne skal derfor ikke efterleve Fødevarestyrelsens smitteforanstaltninger. Det er problematisk, mener Dyrenes Beskyttelse.

Forerningens holdning til udsætning af fugle til jagt er velkendt: de er imod det. Men har ikke indtil nu taget 100 procent afstand fra det i Vildtforvaltningsrådet.

Fasaner får også fugleinfluenza herhjemme. I andet halvår 2022 registrerede Fødevarestyrelsen H5N1 i 35 fasaner fordelt på syv lokaliteter – heraf to fasanopdræt. Smittede fasaner er en trussel for andre dyr – og ikke kun fugle, skriver Dyrenes Beskyttelse i pressemeddelsen.

Mens der fremover skal gennemførers kontrol af minkfarme – mink er konstateret med fugleinfluenza – gennemføres den slags tests ikke af fasaner. For et år siden skar Fødevarestyrelsen ned på rutineovervågningen, så der ikke længere udtages prøver fra fasanopdræt – hverken før eller efter fasanerne sættes ud i naturen.

Den aktuelle situation med fugleinfluenzaen har tilsyneladende fået Dyrenes Beskyttelse til at se på udsætning af fugle til jagt med mindre milde øjne end hidtil. Det skyldes også, at der i de sidste par år har været tilfælde af ganske betydelige overtrædelser af reglerne for udsætning og opdræt af fugle til jagt.

“Der tegner sig et billede af en industri, der er ud af kontrol. Kombineret med risikoen for mutation af fugleinfluenzaen og en genopstanden minkindustri giver det os ærligt talt kuldegysninger”, siger direktøre or Dyrenes Beskyttelse Britta Riis. 

Den nye skærpede sitaution med fufleinfluenza og tilsyneladende mere vidtrækkende konsekvenser efter de spankse udbrud skaber utryghed i Danmark, hvor man spændt ser på hvilke konsekvenser det kan få for jagten i efteråret. Lige nu indsamles høner til æglægning og sæsonen for opdræt starter lige om lidt.

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

One Response to Fugleinfluenza-udbrud truer udsætning af fasaner i Danmark. Dyrenes Beskyttelse ønsker kontrol igen

  1. Asker Landsperg skriver:

    Kære Brita
    Nu er det sådan at du skal indsende blodprøver fra fuglene FØR du tager et eneste rugeæg.Man skal ligeledes føre journal over dødeligheden i de enkelte huse og er der overdødelighed gælder samme krav som for hønsehold.
    Jeg syntes ærligtalt at den forening er i mod jagt og udsætning , men du har som en anden såkaldt grøn forening som lukrere på andre det moto moral er godt dobbelt moral er dobbelt så godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.