Nekrolog: Bøssemager N.P. Nielsen, Vildbjerg

Bøssemagerfaget her i Danmark er ikke et af de store fagområder. Nye kommer til og mange af de “gamle” er stadig aktive. En af de dygtigste og mest respekterede er ikke mere.

Bøssemager N.O. Nielsen i Vildbjerg døde forleden efter nogen tids sygdom 80 år gammel. Heraf de 50 år som selvstændig bøssemager.

“NP”, som de fleste her i Jylland kender ham, var aktiv til det sidste i værkstedet ved siden af hjemmet. Så længe han kunne var han at finde ved filebænken med en riffel eller et haglgevær, som skulle repareres eller forbedres. Han blev til sidst suppleret af svigersønnen Jan Madsen, som nu viderefører værkstedet.

NP var på mange måder en af de typiske i sin generation og kunne se tilbage på et langt liv, hvor skydning, geværer og ikke mindst rifler var jobbet og fritiden.

Han skød lerduer ofte i skarp konkurrence med vennerne Per Langvad og Niels Ove Mikkelsen (OL-skytte tilbage i 60’erne). De tre turnerede ofte rundt i både Danmark og nordiske lande med familierne i campingvogne og deltog i mange skydninger.

Riffelskydning blev en vigtig del af NPs virke. Han var selv en meget dygtig langdistance-skytte mange år før dette er blevet moderne. Han byggede – naturligvis – selv sine rifler til dette formål i store kalibre og virkede også som instruktør for de danske soldater, som skulle lære at skyde på lange distancer.

Jeg spurgte en gang NP, hvor god han egentlig var: “Joe, jeg kan da sætte en serie på det, der svarer til en underkop. På 2500 meter”, var det meget beskedne svar.

“Men når jeg er på bukkejagt, er min grænse 100 meter. Det bør det også være for de fleste andre.”

Selvfølgelig var NP meget søgt af folk, som havde specielle ønsker til deres rifler og han har også ved flere lejligheder bygget helt specielle rifler, bl.a. en meget fin riffel, som han byggede sammen med kollegaen Per Langvad. Men som de begge sagde mange år efter: “Den var lidt svær at komme af med…”

NP har i de mange år jeg har skrevet om haglgeværer været en af de eksperter jeg har opsøgt, når der skulle skrives artikler om forskellige våbentekniske emner. Det var altid et par hyggelige (og meget lærerige) timer i det lille værksted, mens NP viste og fortalte.

For en del år var min engelske William Richards side-by-side så tynd i løbene, at enten skulle den skrottes eller også skulle den have nye løb. NP gav et godt tilbud og jeg var selv til stede og lidt ilde til mode, da han savede de gamle løb af, som en begyndelse på en sleeving. (Læs artiklen om NPs redning af mit gevær).

Mange – ikke bare i Midtjylland, men i hele landet – kendte NP og hans værksted. Han var også en aktiv medspiller i Herning Jagt Center, hvor det er helt naturligt, at den stikvej, som fører ned til centrets Hjortebane hedder “N.P. Nielsens vej”. Og det er ikke nogen overraskelse, at netop Hjortebanen på HJC i dag styres af NPs datter Gitte Madsen – en ildsjæl, der har formået at få denne del af centret til at være et aktiv, som folk fra hele landet gerne skyder på.

Æret være NPs minde.

Thorkild Ellerbæk, Juli 2023.

Dette indlæg blev udgivet i positivskydning.dk. Bogmærk permalinket.

One Response to Nekrolog: Bøssemager N.P. Nielsen, Vildbjerg

  1. Henning Rasmussen skriver:

    Han var bare så dygtig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.