Pas nu lige på hørelsen

hoerevarnDet er heldigvis ved at være almindeligt, at vi jægere bruger høreværn på jagt. Jeg har bemærket, at stort set alle  yngre jægere  sætter kopperne for ørerne, når såten blæses i gang. Det er meget fornuftigt.

Alligevel har jeg et par gange for nylig hørt et par meget erfarne jægere sige, at “jeg behøver vist ikke den slags. Det går nok. Det har det jo gjort i mange år.”

Det er en dumdristig omgang med helbredet og specielt med hørelsen. Skud ligger helt i toppen af farlige lyde vi omgås med. Det er faktisk kun et gedigent kanonslag eller at stå ved siden af et jetfly, som overgår skud fra haglgevær eller riffel. Og er ørerne ubeskyttede er der en stor risiko for at hørelsen kan tage skade.

Der er flere måder man kan komme til skade på. Den mest almindelige er risiko for nedsat hørelse. Vi har sikkert alle prøvet en situation, hvor vi mister lidt eller meget af hørelsen og mærker en susen for ørerne efter skud eller lignende. Det er for det meste forbigående. Men risikoen for, at det ikke forsvinder er stor og så har man i resten af livet fået drejet ned for knappen til en normale hørelse.

En anden og lige så alvorlig risiko er sygdommen Tinnitus. Det er en alvorlig sygdom, som kan udløses af en række faktorer. Ikke bare høje lyde eller skud, men det er den mest almindelige årsag. Dem, som er mest udsatte for tinnitus er musikere og jægere/skytter, som ikke har beskyttet sig. Bl.a. derfor ser du altid – næsten – rockmusikere med høreværn i ørerne, som samtidig giver dem mulighed for selv at justere, hvor meget de vil høre af den musik de spiller.

Det er en selvfølge – og et krav – at man bruger høreværn på flugtskydningsbanen og riffelskydebanen. Derfor er jeg uforstående overfor, at selv fornuftige folk “glemmer” dem, når de er på almindelig jagt.

Nedsat hørelse er ikke rart, men Tinnitus kan i mange tilfælde udvikle sig til en invaliderende lidelse. Det er en susen eller piben for ørerne, som man ikke kan slukke for. For nogle er den generende lyd varierende og kommer og går, mens andre må leve med en konstant susen eller piben. Den generende lyd kan også forekomme i forskellige styrker, og det er når styrken på lyden er kraftig og konstant, at den bliver invaliderende.

Og der er ikke nogen som helst undskyldning for ikke at bruge høreværn. 99 procent af de værn, som kan købes lever op til kravene om lyddæmpning. Der findes en række kop-høreværn med elektronik indbygget, som gør at man kan tale sammen og samtidig have sikkerhed for, at der lukkes ned for lyden i det splitsekund geværet affyres. Efterhånden er priserne for de elektroniske høreværn også nede, hvor det ikke kan være pengene der afgør, om man vil redde sin hørelse.

Der er også såkaldte formstøbte høreværn tilpasset ørerne med en afstøbning, som sidder inde i ørerne med mekanikken indbygget i selve propperne. Der er tre mærker på markedet herhjemme fra henholdsvis Audiovox, Phonak og Siemens. De er dyre, men til gengæld er de behagelige at have på, og specielt brillebærere har fordele af denne form for høreværn.

Uanset, om det er de billige kophøreværn, som iøvrigt er rigtig gode ørevarmere her i den kolde tid, eller det er de dyre formstøbte  bør de være en lige så fast del af jagtudstyret, som alt det andet vi bruger.  Og det undrer mig, at jægere, som bruger tusindvis af kroner på våben, tøj og alle mulige andre ting, ikke vil ofre penge på at undgå livsvarige skader på hørelsen.

Har du dem ikke, så er det jo snart juleaften…..

Her er de nyeste formstøbte høreværn fra Audiovox - iHunt Soundscope.

Her er de nyeste formstøbte høreværn fra Audiovox – iHunt Soundscope.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.