Nye patroner til gamle geværer

vintage_20-pos

 

Mange er i tvivl, når de skal vælge patroner til deres gamle gevær. Om det er en gammel belgier, tysker eller englænder er det samme. Man skal vælge med omtanke.

Først og fremmest er det klogt at underspille. Det vil sige vælge en 65 millimeter (67.5 mm) patron, selvom geværet måske er boret ud til 70 millimeter. Når det drejer sig om stålhagl er det også klogt at vælge en mindre ladning, end man normalt bruger. Det vil typisk være helt ned til 24 gram stålhagl, som sagtens kan bruges til det meste vildt herhjemme ved normal skydning.

En af dem, der ved noget om gamle våben er bøssemager Per Langvad ved Viborg. Han er eksperten og derfor har han en serie af let ladede stålhaglpatroner til ældre geværer. Det er f.eks. patroner fra Gamebore med Vintage-betegnelsen. De er med 24 gram hagl, paphaglskål og filtprop. Altså også miljøvenlige. Jeg har selv brugt dem til både fasaner og snepper uden problemer. Disse Vintage Gamebore fås iøvrigt også hos visse Jaguar-forretninger, bl.a. Kr. O. Skov i Bording.

Skal det være Bismuth anbefaler Per Langvad, at man holder sig til max. 28 gram hagl. Disse hagl fås fra flere producenter, bl.a. Eley og Venatum, både med haglskål og filtprop. Bismuth-haglene er af en sådan substans, at de ikke skader løbene. Igen skal man være varsom med ladninger og vælge “de lette”.

Til træning i kaliber 12 er det oplagte valg Gamebores Super Steel “Subsonic”, som med 24 gram går ud med 25o meter i sekundet og derfor også er mere lydløse og rekylsvage end normale sportspatroner. Man kan også vælge 21 grams sportspatroner. I praksis betyder det intet, at man smider tre gram i en sportspatron med mindre man er i den bedste ende af skyttekæden.

Per Langvads Vintage-serie har netop fået en ny patron blandt udvalget. Den er til kaliber 20 i Bismuth fra Eley VIP med 25 gram hagl, filtprop og paphylster. Det er en rigtig retropaptron og den kan klare det meste.

Men er man nybagt ejer af et vintage-gevær vil det altid være fornuftigt at få en bøssemager til at tjekke geværet. Hvad er det tryprøvet til og kan det virkelig holde til stålhagl. Det er ikke nogen stor operation og man får sikkerhed for at geværet kan holde til det man putter i det.

De nye Eley Bismuth Vintage i kaliber 20 er rigtig retro til gamle geværer

De nye Eley Bismuth Vintage fra Per Langvad i kaliber 20 er rigtig retro til gamle geværer. De koster 399 kr. for en kasse med 25 stk

 

Vintage-patronerne fra Gamebore er oplagt valg til gamle geværer. De er i paphylstre og med papshaglskål og filtprop.

Vintage-patronerne fra Gamebore er oplagt valg til gamle geværer. De er i paphylstre og med papshaglskål og filtprop. De fås hos Per Langvad og Kr. O. Skov i Bording

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.