Spanske Arietta i 75 år

I den nordspanske by Eibar findes en række mindre kendte bøssemagere ved siden af AYA, som er kendt af de fleste danske jægere. Det er bl.a. Grulla og Arietta og sidstnævnte kan i denne tid markere 75 år som selvstændig producent.

Avelino Arietta startede produktionen i 1940 og da var det næppe finere haglgeværer, som blev lavet. Det blev imidlertid den type geværer Arietta er kendt for siden krigens slutning og i dag er sønnen  Juan Carlos Arietta i spidsen for de fine geværer fra Baskerlandet.

I lighed med de andre spanske producenter gik Arietta “den engelske vej”. Det vil sige, at geværerne er bygget op efter samme principper som engelske Holland & Holland eller Purdey. Elegante sidelåsgeværer, som hos Arietta fås i seks-syv forskellige versioner og ikke mindst prisklasser. De producerer også højt respekterede dobbeltrifler.

Bøssemagerens arvejdsbord hos Arietta i Eibar i den baskiske provins i Spanien. Jo billedet er nyt, ikke fra "gamle dage".

Bøssemagerens arbejdsbord hos Arietta i Eibar i den baskiske provins i Spanien. Jo, billedet er nyt, ikke fra “gamle dage”.

En Arietta i den billige ende er også håndlavet. Der er dog ikke tvivl om, at lås og piber i en eller anden form kommer fra maskiner, men de er vel det man i dag kan kalde næsten håndbyggede. Maskinerne har – også hos de helt dyre engelske mærker – overtaget den grove del af fremstillingen.

Et sæt parbøsser som disse fra Arietta er i den billige ende til omkring 100.000 kroner. De er alle pengene værd

Et sæt parbøsser som disse fra Arietta er i den billige ende til omkring 100.000 kroner. De er alle pengene værd

Jeg har tidligere testet et sæt parbøsser i model 578 – det er i den billige ende til lige under 50.000 kroner pr stk. Og ligheden med engelske geværer er slående. Således er balancen helt i top og kigger man på den endelige finish med gravering og skæfte er det bare helt i orden. Selv i den billige ende…

En Arietta i dag er enten en “hyldevare” eller helt igennem bygget til ejeren efter måltagning hos en autoriseret forhandler eller i Eibar. I Danmark findes Arietta nogle få steder og jeg ved der et par stykker hos Jagthuset Kr. O. Skov i Bording og Gamefair i Nærum har også nye Arietta på hylden, hvis man har lyst til at kigge nærmere på ægte spansk elegance.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.