Vi punkterer lige et par sneppemyter

sattelistsneppe

Myterne er mange omkring snepper. Er du interesseret i snepper og sneppejagt kender du helt sikkert en del af dem. Vinden skal blæse kraftigt fra øst, det skal fryse hårdt i Sverige og Finland, når fuglekongen kommer i plantagen kommer snepperne og snepperne kommer med den første fuldmåne i november….

Det er for de fleste af os ikke rigtig en myte, at vinden skal blæse fra øst. Det har mange sneppejægere oplevet som virkelighed. Og det er også naturgivent, at fryser det hårdt østpå begynder snepperne at rykke vestpå – og altså også til Danmark.

Når fuglekongen er her kommer snepperne. Ja, måske er det rigtigt, men det har ifølge forskerne i Game and Wildlife Conservation Trust en ret naturlig forklaring fordi fuglekongerne østfra flyver vestpå af samme grund som snepperne, nemlig fra kulde til lidt varmere klima.

I gamle dage kunne man slet ikke forstå, at fuglekonger kunne flyve fra Finland til Danmark, eller for den sags skyld krydse Nordsøen til England. Og myten sagde, at de bittesmå fuglekonger fik et lift på ryggen af snepperne på de lange skrækninger.

Tjae. Det er en god historie. Men den holder næppe med den viden vi har i dag. Mange fugle i alle størrelser er i stand til at flyve rigtig langt forår og efterår.

Så er der den med novembers første fuldmåne. Den tror jeg faktisk selv på af erfaring gennem mange år.

Ifølge GWCT’s forskere har det dog en håndgribelig forklaring. Tidligere mente man jo, at snepper havde nemmere ved at navigere i novembers klare månelys. Det lyder jo ganske plausibelt, men i dag ved vi, at snepper i stor udstrækning er natfugle  og at deres syn derfor er justeret og tilpasset mørke. Og vi ved jo også, at snepperne ligger på deres steder i plantagen tidligt om morgenen.

Novembers fuldmåne

Hvorfor så flyve tværs over land og vand i novembers fuldmåne? Som GWCT-forskerne konstaterer er det fordi snepper, som de fleste andre trækfugle, gerne vil spare på kræfterne. Derfor er flyvning i fuldmåne på lange stræk helt oplagt på grund af, at det altid er tørvejr i fuldmåne og meget sjældent blæsevejr. Med andre ord en helt naturlig trang til at rejse så ubesværet som muligt.

Jeg tror nu stadig, at dage med en frisk østenvind og fuldmåne vil være en god dag til en tur i plantagen efter snepperne. Jeg har set de første, og nu har vi november og det er fuldmåne – næsten – lige nu og så igen sidst på måneden.

Følg med hvad Game and Wildlife Conservation Trust skriver på Woodcock Watch

Hvordan har du det med sneppe-myterne? Skriv gerne en kommentar.

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.