Maleriet af den store skotske hjort til salg

Det ikoniske maleri af den klassiske skotske kronhjort er malet af Sir Edmin Landseer i 1851

Det ikoniske maleri af den klassiske skotske kronhjort er malet af Sir Edwin Landseer i 1851

 

Mange, der har været i Skotland – uanset om det er på jagt eller på turistrejse – kender denne hjort. Den er på sin vis blevet symbolet på det skotske højland og de kronhjorte som er en væsentlig del af livet der.

Billedet er et af de mest kopierede i Skotland/England og er man på en pub eller restaurant udenfor byerne i Skotland vil det være svært at undgå at se “The Monarch of the Glenn” på væggen. Kongen af dalen er også i tidens løb blevet brugt som varemærke for forskellige produkter, har været en del af en tv-serie med samme navn og en del af filmen om Dronning Elizabeth 2.

Det er jo også en ganske imponerende kronebærende tolvender, som nok er lidt større i kroppen end de fleste andre skotske højlandshjorte. Mange danske jægere har været på jagt i Højlandet og oplevet at gå kilometer efter kilometer på bakker og i plaskvåde glenns. Måske har nogle deres helt egen Monarch of the Glenns hængende på væggen.

Nu kan du få originalen op på væggen i jagtstuen eller i hytten. Den sælges på auktion hos Christie’s i London. Ifølge BBC ventes maleriet at komme til at koste mindst 10 millioner pund (godt 82 millioner dkr) plus salærer o.s.v. Det er første gang i 0ver 100 år maleriet er på markedet.

Hjorten har haft vekslende popularitet. I en del år var den nok lidt for overeksponeret og mange af reproduktionerne blev pillet ned igen. Men næppe i Skotland, hvor The Monarch er blevet billedet på livet i Højlandet. Selve motivet og hjorten skulle ifølge historien stamme fra Glenn Affric, der ligger en snes kilometer vest for Loch Ness.

Når det blev Sir Edwin Landseer, som skulle lave tre malerier fra Højlandet til Westminster i London skyldtes det, at han var en af Dronning Victorias favoritmalere og da hendes tilknytning til Højlandet var meget tæt undrer det ikke, at den store hjort blev en kongelig affære.

Maleriet har været handlet en del privat i årenes løb og det har ofte indbragt rekordpriser. Det ser også ud til at ske i december, hvor det er ejerne af whiskyfirmaet Dewar’s, som sælger.

SENESTE NYT: Det ser nu ud til at billedet kan blive i Skotland, hvor det nationale kunstmuseum er begyndt at skaffe midler til at købe billedet og har aftalt med ejerne, at de kan købe det og dermed bevare et nationalt symbol i landet.

(foto fra BBC/Scotland)

Dette indlæg blev udgivet i positivskydning.dk. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.