Kun en enkelt jagtdag ad gangen, tak

At deltage i en klapjagt behøver ikke koste hele opsparingen. Herhjemme er der ofte jagter til rimelige priser

I udlandet har det i mange år været almindeligt at ejere af jagtareler udlejer deres jagt en enkelt dag ad gangen. Det kan være alt lige fra en almindelig jagtdag (ofte sammen med et konsortium, hvor du er med som betalende gæst), en klapjagt på fasaner eller ænder, en dags rough shooting (jagt med hunde hvor en gruppe betalende gæster jager forskellige vildtarter), en buk eller en hjort i sæsonen, deciderede jagter efter hjortevildt (Naturstyrelsens tilbud) eller en dag i udlandet.

Især I England/Skotland har dagjagter været udbudt i mange år. Det er primært fasaner, rough shooting eller hjortevildt. Du køber simpelthen dagen med en skytte/guide og så deltager du – enten alene eller sammen med andre.

Fasanjagter i England er jo berømte, men de er også ret dyre med priser op til 10.000 kroner for en kelt dag med måske 300 fugle på paraden.

Der er mange ting, der taler for dagjagterne i et marked, som hele tiden ændrer sig. Specielt lige nu, hvor mange nyjægere kommer til, som enten ikke har lyst /tid/råd til at binde sig i et konsortium eller andre jægere, som er godt tilfredse med at komme ud  nogle gange i sæsonen og ikke hver eneste lørdag/søndag.

De fleste vælger konsortiet

Langt de fleste danske jægere er koblet sammen med andre jægere i grupper, klubber eller de mest almindelige, konsortier. Det vil sige, at disse grupper af jægere lejer et areal til deres jagtudøvelse og så går de ellers på jagt sammen et antal gange i sæsonen.

Det er en god måde, hvor den enkelte jæger som regel få adgang til noget jagt han eller hun ellers ikke ville kunne komme på, hvis det var alene. Økonomien spiller ind, idet det jo er oplagt at hvis 10 eller 25 betaler til kassen bliver den enkeltes pris billigere.

Konsortiejagten er selvfølgelig attraktiv af disse grunde, men samtidig er det også en jagtform for dem, som kræver engagement i socialt samvær. Det bliver til venskaber og forbindelser, som måske holder resten af livet.

Begrænsningerne i denne form er ,at alle skal underlægge sig det samme regelsæt og der er ikke altid megen plads til individuelle ønsker. Og så er det jo heller ikke ukendt, at der i en del konsortier opstår problemer og uenighed, som gør det mindre attraktivt at være med.

Parade på Eskjær Gods ved Skive. En fin jysk fasanjagt

Nyt tilbud på nettet

Hvordan kommer man så afsted på sådan en enkelt dag? Der er flere steder, hvor disse annonceres. Det nyeste tilbud er fra jagder.com, som et starter af nogle yngre jægere med det formål at formidle dagjagter af enhver art både herhjemme og i udlandet.

Ideen er lige født på nettet med en tilkoblet Facebookside og der er tale om en meget fornem opsætning med en hjemmeside, som er let at navigere rundt i. Hvorvidt det primært er nyjægere, som kobler sig op der vil tiden vise.

jagtformidling.dk har været på banen i mange år og har mange tilbud til folk, som søger dagjagt. Her alt fra store hjorte til små helt almindelige jagter.

Det er blot et par stykker af udbyderne og det er en rigtig god ide altid at sikre sig, at man kan få adgang til at høre hvilke erfaringer andre har på de udbudte jagter. Der kommer altid historier om folk, som har købt en dag, men ikke mener de fået hvad der er betalt for. Derfor skal man sikre sig, at udbyderen er seriøs og ikke kun med for pengenes skyld.

Større ejendomme og godser har jo en lang traditione for at sælge dagjagter. Det tjekker man på deres respektive hjemmesider, hvor det for meste er begrænset med oplysninger, men en kontakt til godsets skytte eller ledelse vil give svar på mulighederne.

I de senere år er det også blevet mere og mere almindeligt, at konsortier udbyder dagjagter. Det kan være en hel dag med gæster udefra, hvor det er konsortiets medlemmer som organiserer jagten eller det kan være mulighede for at købe en eller to gæstepladser på en enkelt jagt. Det sker vel primært for at skaffe penge i kassen, at konsortier lukker op på denne måde og en dagjagt giver da også et pænt tilskud til jagtlejen.

Nyeste udbyder af dagjagt over hele verden er jagder.com. Lige startet og med en veldesignet hjemmeside, som dog endnu ikke har det helt store udbud

Afregning pr.fugl eller?

Afregningen er forskellig fra sted til sted. Traditionelt betales pr. nedlagt fugl eller pr. 3 afgivne skud (3-skudsreglen). Prisen i år ser ud til at ligge mellem 275-325 kroner pr. fugl plus moms.

Andre steder er der tale om en fast pris pr.deltager. Det kan lyde besnærende, at betale 3.500 kr. for en enkelt dag med 100 fugle og 12 jægere. Hvis prisen pr. fugl er 375 kr. er det jo det samme som at købe jagten uden fast pris. Hvis der er mindre end de 100 fugle er det en dårlig deal.

Personligt deltager jeg selv efterhånden kun på dagjagter eller invitationsjagter. Efter i mange år at have haft egen jagt synes jeg det er rart at “slippe for arbejdet” med at passe eget areal og så kan jeg vælge hvilke jagter jeg foretrækker og for mit vedkommende være sikker på, at der er vildt på paraden. Jeg har kun gode erfaringer med klapjagter på fasaner og rough shooting efter snepper.

Jeg har også undervejs mødt en række mennesker/jægere, som jeg ellers ikke ville møde og der er skabt nye forbindelser på tværs af hele landet.

 

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.