Guerini-nyheder med selvbetjening

To af Cæsar Guerinis 2018-nyheder med den epokegørende justerbare lukkemekanisme.

Cæsar Guerini fra Norditalien har i de seneste år lanceret nogle ret epokegørende nyheder på deres haglgeværer. Nu kommer de med endnu en teknisk nyhed, som mange helt sikkert vil sætte pris på, når de lige har købt et nyt gevær: man kan indstille presset/trykket på lukningen. Der er altså indført teknisk selvbetjening.

De to nye modeller bliver først præsenteret på den internationale våbenudstilling IWA i marts måned. Guerini oplyser til positivskydning.dk, at med den nye konstruktion sammen med Invictus-låsen har ejerne nu selv fået fuld kontrol over lukkesystemet og behøver ikke døje med for træge eller for slappe åbninger/lukninger.

Detaljerne omkring den nye teknik er endnu ikke oplyst, men det kaldes “DTS Action Control System” og i beskrivelsen lyder det meget simpelt med, at stramningen i lukningen mellem løbsdelen og låsen kan løsnes med en Unbraco-nøgle. Det kan selvfølgelig også strammes i samme teknik.

På helt nye geværer er det ofte træls, at de går meget trægt og tungt i lukketøjet. Jeg har testet mange helt nye geværer lige fra kassen, hvor jeg i nogle tilfælde har været nødt til at bruge begge hænder for at knække og lukke geværet. Man kan selvfølgelig sige, at det er et udtryk for, at det lukker godt, men det er irriterende. Og så er det en ringe trøst for den, som bruger geværet, at det løsner sig med tiden, når det bruges.

Denne hindring skulle nu være fjernet af Guerini og samtidig får man så muligheden for at stramme, når geværet begynder at blive lige lovlig løs i lukketøjet. Og man kan altså selv gøre det.

En let og gnidningsløs kobling mellem løb og lås er noget man for det meste oplever på dyre geværer. Det er klart, at jo mere håndarbejde, slibning og polering på de bevægelige dele, jo finere – og med mindre modstand – bliver bevægelserne.

Invictus konstruktionen, som bewtyder en nem udskftning af bundpladen i låsen kom for godt tre år siden.

De nye modeller bygger begge på Invictus-teknikken, som er en udskiftelig bundplade i låsen, så man rent faktisk selv kan forlænge levetiden. Hvorvidt det bliver nødvendigt er så spørgsmålet, da Invictus-modellerne kommer med en garanti på 1 million skud. Med den nye selvbetjenings-funktion skulle der altså være penge at spare hos bøssemageren i mange år frem.

De to modeller, som præsenteres på IWA er Invictus III og Invictus VII. Den sidste er med sideplader og begge geværer kommer med lasergraveringer, som bliver afsluttet i hånden af fabrikkens gravører. Der kommer også en Challenger-model i 2018, som, så vidt vides, mest vil afvige fra de to andre ved en mere luksus-præget udførelse.

Hvornår vi kan forvente at se de nye geværer på hylderne i Danmark er endnu uvist, men jeg følger op senere i marts måned. Der vil iøvrigt komme flere nyheder fra IWA messen her på siden.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.