“Gud skyder med en sidelever” – Diggory Hadoke

Der er rigtig langt imellem, at vi ser de såkaldte sidelever side-by-side geværer her i Danmark. Det er på mange måder også et sjældent våben, men til gengæld et sjældent spændende og interessant våben.

En sidelever eller “med sidepedal”, som danske bøssemagere siger det, har ikke en toplukkenøgle, men en “pedal” på siden af låsen. Der er mange, som i tidens løb har forsøgt sig med konstruktionen og lige nu kan jeg se, at en række italiensk producenter gerne vil vise, at de kan også lave sådan en.

B. Rizzini kaliber 12 sidelever in the white – lige at udsmykke og færdiggøre efter egne ønsker

Jeg har haft en Batista Rizzini i hænderne hos CN Gunimport. Christian Nykjær har taget en side-by-side i kaliber 12 hjem in the white, hvilket altså betyder, at det er et helt råt gevær uden graveringer, brunering eller netskæringer. Det kan dog fikses. Som geværet ligger hos Christian er prisen omkring 105.000 kroner, så det er jo ikke fo sjov det her.

Så kan man køre geværet lidt længere nordpå i Sydsjælland til Tim Warner hos Game and Gun, hvor de laver skæfter graveringer og meget andet. Tim vil lave rose and scroll gravering (Purdey style) for 20.000 kroner, netskæring fra 4.000 kroner og så 3.500 kroner for sort brunering.

Det er jo ikke billigt, men det er et gevær ud over det sædvanlige på hylderne i butikkerne herhjemme og der er en rigtig fin balance i geværet med en behaglig vægt uden at være letvægt.

Hvis man kigger ind bag i katalogerne hos de fleste af de kendte italienere har de et eller andet sted en sidelever, som man kan bestille og få leveret efter egne ønsker. Men de er heller ikke billige.

Her er den ægte vare: en Stephen Grant sidelever i kuffert og fra storhedstiden hos producenten. Foto fra PoulinAuctions i USA. Amerikanerne er vilde med sådanne specialiteter.

Det var engelske Stephen Grant & Sons som gjorde sideleveren kendt og eftertragtet. Bøssemageren Edwin Hodges opfandt systemet og Grant købte patentet og satte en produktion i gang. Opfindelsen er fra 1871 og de første geværer er kommet på markedet omkring 1878-1880. Det er en meget solid konstruktion, som ikke lader den traditionelle tværbolt og toplukker noget efter.

Hvad fordelene skulle være ligger lidt uklart, men bemærk, at det er en konstruktion fra den tid, hvor de store engelske bøssemagere udviklede nye ting som gale. Det var jo også lige deromkring at Anson & Deeley lavede den første boxlock, som må siges at have revolutioneret geværproduktionen.

Det er et modefænomen. Du får hverken noget stærkere eller bedre end den velkendte toplukker, men noget anderledes og man kan sige, at det giver en smukt håndbygget side-by-side en meget mere elegant og flad profil.

Den engelske ekspert i vintage våben Diggory Hadoke er manden som påstår, at Gud skyder med en sidelever. Han kan også fortælle, at næst efter de kendte mærker fra Purdey, Holland & Holland og Boss &Co. så er det ofte en sidelever Grant kunderne gerne vil have.

Stephen Grant & Sons eksisterer stadig, som en del af firmaet Atkin, Grant & Lang, der har opkøbt rettighederne til de tre store engelske navne. Det ser ikke ud til, at de lige nu har en ny sidelever på salgslisten, men de kommer fra tid til anden. Der er dog jævnligt fine sidelevers på auktion i England og USA.

Men det behøver slet ikke være i den dyre klasse vi finder sidelever-geværer. I den belgiske storhedstid blev der produceret en del billige haglgeværer – ofte i små kalibre – med sidelever. En af de mest kendte er Doumolins såkaldte “poachergun” – altså krybskyttegeværet. Den kunne fås i kal. .410 eller 20 og kunne foldes sammen så krybskytten kunne gemme den under frakken.

Når den lille 20’er foldet sammen kan man godt gemme den inde i frakken, hvis man er på gale veje…

Geværet kom både som enkelt- og dobbeltøbet med haner. Et meget sjældent eksemplar – nemlig en over/under sidelever med haner i kaliber 20 står mit hjerte nær. Det var mit første haglgevær og tjente mig godt i mange år. Nu står den og nyder pensionisttilværelsen i våbenskabet og kommer frem ved særlige lejligheder. Den er stadig i topform og er et godt eksempel på, at sidelever lukketøjet holder selv efter mange år.

Min helt egen meget specielle over/under Doumolin med haner i kaliber 20. Jeg har ikke set modellen i over/under andre steder og er der nogen som har set netop denne udgave hører jeg gerne om den.

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.