2020: – men vi kom da alligevel på skydebanen og lidt på jagt

Det er et meget usædvanligt år, der slutter lige om lidt. Det var året, hvor skydebanerne lukkede helt, lukkede op igen og så lukkede de igen. Det var året, hvor der skulle tænkes nyt, hvis vi skulle jagt mere end to-re jægere ad gangen og det var det år, hvor næsten ingen kom på jagt i udlandet.

Corona pandemien lukkede meget ned og mit helt lavpraktiske første møde med restriktionerne kom en fredag, hvor jeg var på besøg hos Browning i Liege i Belgien. De havde været så forudseende, at lave et lille eksklusivt arrangement med en håndfuld jagtjournalister, som erstatning for den store IWA messe der jo også var aflyst.

Sidste mand forlader skuden. Lufthavnen i Bruxelles er normalt meget travl, men da jeg rejste hjem den 11. marts var der – heldigvis – plads nok.

Vi havde et par gode dage og skød som var det den sidste turnering på en fantastisk skydebane og vi sprang alle på fly hjem bagefter. Jeg nåede til Kastrup som en af de sidste med ordinære ankomster til en næsten tom lufthavn. (Derefter en halv snes dage i frivillig selvisolation).

Det blev så tid at finde ud af, hvordan jeg kunne teste haglgeværer uden at ramme begrænsninger og restriktioner. Det lykkedes gennem hele året bl.a. fordi jeg på Herning Jagt Center har mulighed for at skyde alene (og uden mundbind…)

Inden vi ramte 2020 var jeg hos Beretta i Norditalien og heldigvis også inden Coronaen startede lige netopder, hvor jeg var. Det var et meget pompøst arrangement for at præsentere den nye model 694. Endnu en fin skydebane, men knap så gode geværer. Vi var en del journalister og forhandlere og fem ud af 25 spritnye 694’ere havde funktionsfejl på skydebanen.

Her ligger så efteråret 2019 Berettas nyeste model 694.

Så jeg så frem til at teste en fra kassen hjemme i Danmark. Det er et godt sporting gevær i den prisklasse, som bliver mere og mere attråværdig, men desværre kiksede ejektoren også en enkelt gang på mit testgevær. Jeg vil sige, at jeg stadig tror, at en Beretta er et kvalitetsgevær, men jeg vil også sige, at de italienske producenter mangler noget i kvalitetskontrollen – specielt i nye modeller. Testen kan du finde her

Blandt højdepunkterne på testbanen i 2020 var også Jaguargruppens nye serie Nordhunt, som produceres af ATA Arms i Tyrkiet. Nogle vil nok vide, at jeg er glad for tyrkiske haglgeværer. ATA/Nordhunt skuffede bestemt heller ikke. Det er en gedigen og tilgængelig serie våben Jaguar gruppen har fået ind på markedet her.

Nordhunt/ATA serien rummer også en sporter med to sæt løb. Prisen for det hele er det samme som et ekstra sæt løb til f.eks en Beretta eller Browning

De er velskydende og velafbalancerede. Den tyrkiske finish må efterhånden få flere af de andre producenter til at klø sig i nakken. Det er kun et spørgsmål om tid, før de bedre tyrkiske geværer bliver nævnt i samme kategori som Beretta, Browning og Cæsar Guerini.

Jeg har haft et livslangt til og fra forhold til kaliber 20. Så det blev til endnu en omgang og jeg valgte to fra Cæsar Guerinis serie. Jeg er jo en stor fan af Giorgio Guerinis evne til at producere gode og smukke haglgeværer. Når fabrikken skalerer ned i kaliber 20 får vi noget af det bedste, som tidligere kun kunne laves hos engelske producenter og italienske håndbyggere.

Guerinis model Apex her i kaliber 20 er efter min mening højdepunktet i 2020. Et smukt velafbalanceret gevær med en helt speciel finish på graveringer, ingen ventileret sigteskinne eller løbsamling og smukt pistolgreb.

De er en fornøjelse at skyde med og har en finish, som jeg i dag vil betegne som den fornemste på serieproducerede haglgeværer. Og de skyder rigrtig godt. Tættest på Guerinierne kommer geværerne fra Batista Rizzini lidt længere nede ad vejen i Marchena, men de er lidt dyrere. Cæsar Guerini kaliber 20 test fra JÆGER

Jesper Dellgren pakker “min” julegave ud på skydeskolen: en Holland & Holland Royal i kaliber 16. Et sæt parbøsser. De blev pakket ned igen senere, men jeg skød med dem og de er gode skal jeg hilse at sige.

Julefesten i 2020 foregik hos Jesper Dellgren på hans skydeskole i Nordsjælland og vi muntrede os med et par brugte Holland & Holland. Jeg faldt især for et sæt parbøsser i kaliber 16, som sagtens kunne klemmes ind i mit våbenskab. De koster slet ikke så meget som nye, men kan fås til 650.000 kroner. (Der er sparet omkring 1.3 mio. kroner i forhold til et sæt nye H&H Royals.

Det vil være den ultimative julegave og skal du have den til næste jul skal du bestille nu. Jesper hjælper gerne med kontakten til det hus, som på mange måder repræsenterer begrebet “best guns” i dag sammen med Purdey, Boss og Westley Richards. Læs min julegave-test

Nogle af os kom mindre på jagt i 2020 end vi plejer. Mange aflysninger har præget sæsonen, men et par gode dage har vi forhåbentlig haft allesammen. Jeg har gjort kål på lidt fugle i sæsonens sidste del, men kunne godt mærke, at rutinen og mesterøjet ikke er kommet helt godt igennem 2020 fortrædelighederne.

Og så har jeg altså også haft rigeligt travlt herhjemme på Skovlyst ved computeren. Det bliver til en bog om haglgeværet, som jeg har haft inde i mit hoved i en del år. Forlaget Lindhardt & Ringhof synes det er en god ide og da det jo er mange år siden, der er kommet en bog om haglgeværet herhjemme håber jeg , at den bliver godt modtaget, når den udkommer i begyndelsen af februar.

Det er en ret stor bog, som selvfølgelig bygger på mine år som tester af haglgeværer. Mere end 100 har jeg skudt med og kigget nærmere efter. En del af dem er kommet med i den ene halvdel af bogen, som et slags opslagsværk, hvor du kan tjekke geværerne, deres historie og produ-centerne, samt selvfølgelig læse min vurdering.

Den anden halvdel af bogen fortæller om haglgeværets tekniske del, om hvad haglgeværet er i dag og i det hele taget bredt om hvad det vil sige at eje og skyde med et haglgevær. Mange vil sikkert nikke og sige “Ja, det vidste jeg godt”, men det er min erfaring igennem mange år, at både nyjægere (uanset alder og køn) og ikke så få af dem vi kalder gamle og garvede ikke tager skade af at få grundlærdommen repeteret.

Derfor glæder jeg mig til 2021 fordi vi forhåbentlig kommer tilbage til et godtr liv igen. Godt Nytår til alle – og tag nu lige hensyn til hunden nytårsaften…

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.