Ny overraskende undersøgelse fra Jægerforbundet viser at 90 pct af danskerne accepterer jagt

Danskerne er positive overfor jagt og jægere. Men mange er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved f.eks. udsætning af fuglevildt og store afskydningstal. Hvorvidt det indgår i Jægerforbundtes nye undersøgelse kan vi ikke få oplyst

Danskerne har tilsyneladende i løbet af de sidste ti år ændret holdning til jagt i Danmark. En undersøgelse lavet på bestilling af Danmarks Jægerforbund viser, at over 90 pct af befolkningen i dag accepterer jagt i “en eller anden udstrækning”, skriver Jægerforbundets kommunikationschef Joan Brønnum Kvist i en pressemeddelelse. Hvad begrebet dækker over er ikke oplyst.
Sammenligner vi med den hidtil anerkendte og eksisterende landsdækkende undersøgelse fra 2014 er det en overraskende fordobling fra 45 pct positive til 90 pct i 2023.

Den tidligere undersøgelse er lavet af Insitut for Fødevare og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og er den hidtil mest omfattende undersøgelse lavet i Danmark. Den viste nemlig at 18.9 pct var meget positive og 25.7 pct lidt positive. 55.5 pct var i 2014 meget negative, lidt negative eller ligeglade med jagt. Altså omkring 45 pct positive.
Jægerforbundet har selv fået gennemført lignende undersøgelser i 2018 og i 2019, hvor der ifølge forbundet var lignende tal som de nyeste. Altså også en stor forskel på undersøgelsen fra Københavns Universitet.
Universitetets undersøgelse (Holdninger til jagt og udsætning af fuglevildt) er meget omfattende og gennemført ved spørgeskemaer til lidt over 1000 danskere. Den omfatter iøvrigt også jægernes egne holdning til en række ting og lodsejeres holdning. Undersøgelsen kan i sin helhed læses her

Indholdet forbeholdt formanden

Om Jægerforbundets undersøgelse skriver Joan Brønnum Kvist: “Undersøgelsen er gennemført af YouGov på vegne af Danmarks Jægerforbund. Den er gennemført i perioden 20. – 22. januar 2023 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.
Undersøgelsen er gennemført blandt danskere i alderen 18+ år, hvor der udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav i YouGov Panelet. Data er indsamlet så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i målgruppen.”
Jægerforbundet ønsker ikke at offentliggøre materialet bag den seneste undersøgelse. De er indtil der er afholdt kredsmøder i forbundet forbeholdt formanden Claus Lind Christensen, “som vil dykke ned i undersøgelsens resultater, og vi vil derfor kommunikere mere om analysen i takt med, at møderne afholdes. På den anden side af kredsmøderne vil der komme mere information ud om analysens konklusioner. Indtil da har jeg ikke mulighed for at dele undersøgelsens resultater,” siger kommunikationschefen.

At omtale en vurdering af undersøgelsen fra YouGov med den meget overraskende konklusion er ikke muligt, når indholdet, undersøgelsens præmis og formuleringerne af spørgsmålene ikke er tilgængelige. Ved anerkendt akademiske undersøgelser er det et krav at metode og formuleringer skal være tilgængelige i forbindelse med undersøgelserne.

Undersøgelsen er lavet firmaet YouGov. Det er baseret på deltagere på nettet og deltagerne honoreres for deres vurderinger.

Du kan læse pressemeddelelsen her

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.