Nu ventes afgørelse om udsætninger: Ny rapport viser, at antallet af de beregnede udsætninger er en halv million fasaner mere end hidtil oplyst.

Små udbytter på mindre jagter har forståelse i befolkningen, men endnu en afsløring af urigtige oplysninger omkring de store fasanudsætninger skader jægernes omdømme og historien om at høste af naturens overskud synes meget fjernt fra udsætning af 1.5 millioner fasaner i Danmark

Lige før Vildtforvaltningsrådets møde den 6. juni, hvor der ventes en afgørelse om anbefalingerne vedrørende udsætning af fasaner og ænder, viser en rapport at der udsættes omkring 1.5 millioner fasaner i Danmark. Og rapporten slår fast, at det efter alt at dømme er større end “det antal på op mod en million, der indberettes.”
Altså er de hidtil gældende oplysninger om udsætning af fasaner og ænder væsentlig højere end 1 million fasaner og 300.000 ænder, som hidtil har været nævnt. Rapporten er udfærdiget af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, som hører under Århus Universitet. Det er Niels Knastrup og Thomas Kjær Christensen, som har skrevet rapporten, som du kan læse i sin helhed her


Vildtforvaltningsrådets medlemmer i udsætningsudvalget holder det kommende forslag til beslutning tæt ind til kroppen. Så vidt positivskydning.dk erfarer har alle givet hinanden håndslag på, at ingen udtaler sig før mødet den 6. juni. Formand for udvalget er Flemming Torp (medlem for Friluftsrådet) og de øvrige medlemmer kommer fra Landbrug & Fødevarer, Dansk Skovforening, Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Jægerforbund, Dansk Ornitologisk Forening og Miljøstyrelsen.
Formanden for Vildtforvaltningsrådet Jan Eriksen siger i dag, at end ikke han kender teksten i beslutningspapiret. “Jeg går ud fra, at der opnås enighed, men det er der ikke nogen garanti for”, siger Jan Eriksen.
Rådet har arbejdet med udsætningsproblematikken i de sidste par år og der har i den tid været ret skarpe modsætninger mellem to grupper i rådet. I en tidligere artikel beskrev jeg modsætningerne i rådet. Om der er sket ændringer i styrkeforholdet er umuligt at sige i dag.

Rapporten forsøger at tage højde for usikkerhed omkring “optællingen”, men metoden som er brugt er så overbevisende, at rapporten ikke holder sig tilbage fra at estimere antallet af udsætninger i den størrelsesorden, som er nævnt her. Noget af usikkerheden skal bl.a. søges i de opdræt af fasankyllinger som finder sted lokalt, ikke medregnes i indberetningerne til det Centrale Husdyr Register.

Det er også til dette register, at mange af de jagtkonsortier, godser og landbrugsejendomme som udsætter fasaner ikke indberetter de korrekte antal selv om det er lovpligtigt. Hvert år er der tilfælde af flere udsætninger, som Fødevarestyrelsen afslører ved kontrolbesøg. Bl.a. derfor er der i år varslet en skærpet kontrol med opdræt og udsætninger.

Befolkningen ser ikke med milde øjne på de store udsætninger. Det fremgår af tidligere relevante undersøgelser af danskernes forhold til jagt. Og fortællingen om at jægerne kun skyder til eget bord hjemme i familien holder heller ikke vand på grund af de stigende udsætninger.

Det er ikke kun i Danmark, at der er begrundet skepsis overfor udsætningen af fasaner og ænder. Lige nu er parlamentet i Wales i gang med lægge op til en ændring eller måske endda et forbud. Går dette igennem i Wales – som har Labour-flertal – frygter de engelske jægere og jagtarrangører, at det også vil ske England og Skotland efter et kommende parlamentsvalg, hvor det er sandsynligt at Labour vinder magten.

Der er meget på spil. Ikke blot troværdigheden overfor politikere og lovgivere, men også overfor befolkningen. Desværre er det jo sådan, at langt de fleste jægere i Danmark, som ikke går efter fasanerne alene vil blive ramt. Den lille udsætning på den lille jagt, som alle sympatiserer med vil uvægerligt også lide under det tillidstab, som de store udsætninger og de uregistrerede/ulovlige udsætninger står for.

Dette indlæg blev udgivet i Om jagt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.