150 år med Winchester

Hvis der er noget, som er typisk amerikansk indenfor jagtvåben er det Winchesters model M94. Den har 150 års jubilum lige nu og 2016-modellen ser sådan ud. Som den altid har gjort.

Hvis der er noget, som er typisk amerikansk indenfor jagtvåben er det Winchesters model M94. Den har 150 års jubilæum lige nu og 2016-modellen ser sådan ud. Som den altid har gjort.

 

I disse dage er det 150 år siden det legendariske våbenmærke Winchester blev “født” i Connecticut i USA. Winchester eksisterer den dag i dag, men nu som en del af Browning-produkterne.

Mens det var bøjlespænder-riflen M 94, som for alvor gjorde Winchester til den mest efterspurgte og brugte riffel i USA i det vilde vesten har mærket haft et forløb præget af op- og nedture. På det seneste markerer Winchester sig mest med moderne rifler og knap så meget med haglvåben.

Winchester M70 jagtriffel er forblevet tro mod det klassiske udseende og den klassiske konstruktion. Præcision og en trofast Mauser-lås er M70'erens kendetegn.

Winchester M70 jagtriffel er forblevet tro mod det klassiske udseende og den klassiske konstruktion. Præcision og en trofast Mauser-lås er M70’erens kendetegn.

Winchester riffel model 70 (i forskellige udgaver) er den dag i dag en klassiker og en meget efterspurgt riffel. Enkelhed og præcision har altid været 70’erens kendetegn. Man kan sige, at Winchester i modsætning til så mange andre har været meget trofast overfor den gode gamle Mauser-lås.

Winchesters halvautomater i XP3-serien fås i mange udførelser og de produceres stadig i USA.

Winchesters halvautomater i XP3-serien fås i mange udførelser og de produceres stadig i USA.

Der var en periode, hvor Winchesters over/under geværer var populære. I dag er det mest pumpguns og halvautomater, der sælger blandt verdens jægere. SX halvautomaterne står på hylderne hos mange danske forhandlere og modellen hører til i den gode ende af disse våben.

I dag er produktionen spredt over flere steder. Nogle haglgeværer produceres i Japan (Miruko/Browning fabrikken), de dyre over/undere i Belgien og endelig halvautomaterne og pumpguns, som stadig produceres i USA.

Oliver Winchester lægger 150 år efter stadig navn til geværer og rifler. (Foto fra winchestercollector.org)

Oliver Winchester lægger 150 år efter stadig navn til geværer og rifler. (Foto fra winchestercollector.org)

Det var Oliver Winchester som for alvor  satte produktionen i gang i 1866 og han fandt hurtigt en makker i John Moses Browning, som på samme tid var en af de nye i amerikansk våbenproduktion. Allerede fra 1883 leverede Browning en række opfindelser og patenter til Winchester, så der er en lang tråd tilbage til den nuværewnde sammenkædning af de to navne.

 

Læs mere om historien hos Winchester Collector

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.