Ugens gevær: En sjælden italiener for liebhavere

Den nye italiener var med på skydebanen sammen med en Beretta Paralello og en gammel Westley Richards. Tre gode geværer med hver sin karakteristik

 

Markedet for nye side-by-side haglgeværer i Danmark er ikke stort. Det anslås af forhandlerne, at omkring 90 procent af alt salg er over/undere – både brugte og gamle. Derfor er der ikke så mange nye side-by-sides på hylderne rundt omkring.

Men hist og her er der en forhandler som ikke kan lade være at tilbyde den klassiske udgave af haglgeværet – både i de helt billige tyrkiske udgaver og de dyrere, som f.eks. AYA og Grulla. I det vi kan kalde mellemklassen – omkring 30.000 kr. – skal man lede længe. Og ret beset er en side-by-side i dag for det meste for liebhavere. Men der er en lille trend i støbeskeen tror jeg, hvor yngre nyjægere falder for det klassiske, som i deres øjne er retro – og så er det moderne.

Udover spaniere og englændere laves de også af flere italienske producenter, som kører en linje eller to med side-by-sides. Kigger man ind i sortimentet hos de store italienere finder man ofte helt i bunden af kategorierne nogle side-by-sides. De bliver lavet, men de bliver kun i meget begrænset omfang solgt videre – ihvertfald til de danske forhandlere. En af dem er FABARM i Norditalien, som producerer et begrænset antal af denne type i rigtig fin udførelse.

Jerg har haft lejlighed til at kigge nærmere på FABARMs “Classis Grade IV” til lige under 30.000 kr. hos Jagthuset Kr. O. Skov i Bording.

Jeg er faktisk overrasket over, at det kan lade sig gøre, at få sådan en fin side-by-side i så god en kvalitet til prisen. Det er en bokslås-udgave med sideplader, så den ligner en af de rigtige sidelås-udgaver fra de dyre engelske huse. I dette tilfælde meget tæt på en James Purdey & Sons, som fra ny koster godt 970.000 kr. mere…

Geværet er med 71 cm. løb og chokes. Det er heller ikke almindeligt for denne type. Den adskiller sig også fra ophavet ved at have en del mere gram på vægten med 3.2 kilo, som for mig at se afslører FABARMs masterproduktion af over/undere, som netop ligger i denne vægtklasse.

For folk, som er vant til over/under-vægten er det jo ikke noget at tale om og de vil helt sikkert også hurtigt kunne vænne sig til at skyde med geværet. Sammenlignet med de klassiske englændere og spaniere er den tung, men har en over/unders balance. Det vil sige, at vægten og flyttet lidt foran tværbolten og det giver et helt regulært over/under sving.

Det er altså et anvendeligt gevær for de fleste og vil man stikke lidt af fra flokken er den virkelig et alternativ til de ofte lidt ordinære over/undere – selv i den prisklasse. Med vægten følger en fordel, nemlig en begrænset rekyle. Mange klager over mere rekyle i side-by-sides i forhold til over/undere, men det er ikke tilfældet her.

Sideplader er enhver gravørs legeplads og udfordring. Også når det drejer sig om lasergravering, som her. Jeg kunne godt ønske mig en lidt mindre blank overflade

 

Det, som jeg først og fremmest lægger mærke til – prisen taget i betragtning – er udseendet og finish. Skæftetræet i grade 4 springer straks i øjnene. Det er rigtig flot træ og det er i den lysere ende af skalaen, hvilket jo også ofte er tilfældet for de fleste over/undere i samme klasse. Fine årer i træet og fine netskæringer omkring forskæftet og ved det engelske skæfte. Bagkappen er træ og det er med til at give et eksklusivt indtryk. I det hele taget er træarbejdet i orden med en pæn træ-til-metal finish.

Hvorfor er der så sideplader på geværer? Først og fremmest for at give plads til udsmykning, og det er også tilfældet her. Der er lavet jagtscener på begge sidepladerne og de er udført uden at der er kørt guld henover – heldigvis. Det er ikke håndgraverede motiver, men det ser rigtig godt ud.

Bunden af baskylen har fået lidt guld føjet til navnet og en flot gravering, som sikkert skyldes familieskabet med Guerini

Bunden af baskylen har dog fået lidt guld til navnet på geværet. Det er iøvrigt interessant, at det er Cæsar Guerini, som nu ejer FABARM og Guerinis krav om finish i bedste kvalitet slår igennem. Dog synes jeg, at den lasergravering, som er på Giorgio Guerinis egne geværer er flottere. Men de er efter min mening også markedets bedste lasergraveringer.

Det interessante ved konstruktionen er faktisk lukkesystemet, hvor FABARM har bibeholdt det noget gammeldags system med dobbelte lukkeknaster i bunden af løbssættet. Det er noget de gamle tyskere havde i stor stil, men det har været væk og er ikke noget jeg har set på nye våben i mange år. Det er garanteret en bundsolid lukkemekanisme, men det lægger altså også en del vægt oven i.

Dobbelte lukkeknaster. Ikke noget almindeligt syn på hverken moderne over/undere eller side-by-sides. Men altså her og det er noget der holder.

Jeg havde mulighed for at skyde med Classis-geværet sammen med en Beretta Paralello 486 og min egen englænder sbs. Altså to moderne sammen med klassikeren. De to nye er moderne at skyde med – som nævnt vægt og lidt over/under balance-fornemmelse, mens den gamle jo bare er min egen favorit.

Jeg vil sige, at denne italienske side-by-side er et godt alternativ, specielt hvis man skal tage hensyn til prisen. Og det skal vi desværre allesammen. Den har mange kvaliteter, som hæver den over de billigere tyrkiske og det er et gevær for den som overvejer en side-by-side, som også godt må se ud af noget.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning, Testskydning af haglgevær. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Ugens gevær: En sjælden italiener for liebhavere

 1. johnny skriver:

  hvordan var den i forhold til Berettaen 486 som jeg overvejer at købe ?
  det er vel den den skal sammenlignes med pt
  jeg skal bruge den til lerduer også

  • thorkild skriver:

   Hvis det er side-by-side så er der jo stor forskel. Men det er noget enhver kan lære og vænne sig til. Den er også meget dyrere end 686’eren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.