Webley & Scott fra Tyrkiet – nu i Danmark

Kender man blot lidt til engelsk våbenhistorie vil man også kende navnet Webley & Scott. Det var en af de helt store producenter af haglgeværer i Birmingham, som samtidig var storleverandør af låse og halvfabrikerede geværer til mange af de andre navne i England, bl.a. Holland & Holland (her blev geværerne gjort færdige og solgt med navne som bl.a. Cavalier).

I dag produceres der stadig Webley & Scott geværer, men nu kommer de fra den store tyrkiske producent Kommando Arms. De har en serie af over/under geværer, som de laver til Webley & Scott og nu lancerer Normark A/S en ny model – 951 – til maj.

Siden den oprindelige fabrik lukkede endeligt i 1991 har navnet været ude på markedet så at sige. Først købte nogle amerikanske investorer navnet, men de fik aldrig rigtig sat en salgbar produktion i gang. Så var det nogle professionelle engelske bøssemagere og forhandlere, som overtog navnet og satte en produktion i gang sammen med Kommando. Andre modeller (bl.a. model 1000) bliver produceret i Italien.

En overgang var den nye Webley & Scott ret populær i hjemlandet England og i USA. Her i landet havde mærket også en lidt omtumlet tilværelse med skiftende importører og det slog aldrig rigtig an. Nu har Normark taget agenturet og de vil gøre noget ved sagen.

Model 951 er en klassisk over/under bygget efter danske forskrifter. En ret let type på omkring 3 kilo med 71 cm. standardpiber. Den har ventileret sigteskinne i jagtudgave – cirka 6 mmm. bred – og er lukket i sammenføjningen af piberne.

Jeg har haft lejlighed til at teste den første og den eneste fra lageret i Randers. Når den vejledende pris bliver på lige omkring 6.000 kroner synes jeg, at det er endnu et eksempel på, at de tyrkiske producenter kan noget i det prisleje. Træet er ikke tyrkisk valnød i bedste grade, selvfølgelig, men med en rar oliebehandlet overflade og behagelige netskæringer. Der er gummibagkappe.

Den lyse letmetal baskyle er udsmykket med fasaner i flugt omkranset af snoninger. Ikke det værste jeg har set.

 

Baskylen er lys med kontrastrige graveringer af fasaner i opfløj. Igen et eksempel på, at den tyrkiske lasergravering er i høj kvalitet og rigtig fin i forhold til prisen. Teknisk helt klassiske enkeltatftrækker med en kraftig ejektor og med en gedigen sikring/løbsvælger på toppen. Tre chokes i kassen.

Som mange helt nye geværer fra kassen skal der lige bruges ekstra kræfter for at åbne og lukke geværet, men det er jo noget, som ændrer sig efter nogen brug. Jeg har tidligere testet en Webley & Scott fra Kommando og selvom de ikke – så vidt jeg ved – er på markedet herhjemme med egne udgaver lægger de sig i den bedre ende af de tyrkiske producenter i den billigste ende af prisskalaen.

951’eren er ret stram i lukningen, men har en ganske effektiv ejektor som smider 3 meter ud!

På skydebanen opfører den sig som de fleste mainstream-geværer, og det vil igen sige, at de fleste vil kunne tage den fra hylden og skyde med den. Der er en god balance på trods af den lette vægt og det er overraskende, at der ikke er særlig mærkbar rekyle. Noget man normalt får med i købet ved lavere vægt.

Den nye Webley & Scott kommer ind på hylderne i en hård konkurrence. Det er i denne prisklasse mange af de tyrkiske geværer findes fra Yildiz, Khan og Huglu. Denne her har altså et engelsk navn, som har en historie bag sig. Jeg har tidligere sagt, at de tyrkiske producenter – for det meste – leverer varen i den prisklasse de nu en gang ligger i. Og jeg synes at kunne mærke, at den skepsis mange tidligere havde overfor “tyrkerne” er ved at være et overstået kapitel. Med god grund.

 

Dette indlæg blev udgivet i Testskydning af haglgevær. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.