Hanegevær: nyt eller gammelt?

Her er tre hanegeværer, som alle har det til fælles, at de bliver brugt rigtig meget af deres ejere på mange forskellige former for jagt.

Når de fleste tænker på hanegeværer er det ofte gamle geværer fra bedstefars tid, som dukker op. Og det er da også rigtigt, at det netop er gamle eller vintage-udgaver som samler interessen. Men det er interessant, at der faktisk i dag er flere producenter, som producerer nye hanegeværer.

Berettas model Diana er et eksempel på et moderne hanegevær. Du skal nok bede om at få den hjem, hvis du skal købe en i Danmark. Prisen er ukendt.

Ikke, at de står på hylderne i de danske butikker, men både Beretta, FAIR og andre mindre kendte – men dyre – italienske producenter har en mindre produktion af hanegeværer.

På IWA messen i foråret så jeg, at flere af de tyrkiske producenter viste nye hanegeværer. Om de lige er noget for en dansk liebhaver er jeg i tvivl om, men de er der, hvis du vil have dem.

En meget moderne udgave af hanegeværet fra tyrkiske KOTS. Beviset på, at er producenten mnodig nok kan der også ændres på designet.

HUGLU er kendt i Danmark. De laver en mere traditionel udgave, som lægger sig meget op ad de engelske hanegeværer

 

 

 

Så det er muligt at vælge nyt, selvom det ser gammelt ud. Jeg har tidligere testet en forholdsvis ny udgave fra den relativt ukendte italienske bøssemager G. Varini. Virkelig høj kvalitet, som har den fordel, at den skyder med de fleste af de mere potente nye stålhagl patroner, som de gamle ikke er bygget til.  Du kan læse testen af Varinien fra JAGT Vildt & Våben

G. Varini er ikke så kendt, men han lavede op til for nogle år siden fremragende geværer. Bl.a. denne moderne haebøsse.

Jeg har også testet en rigtig gammel englænder fra John Blanch & Sons. Det var en dejlig oplevelse og ja, jeg kunne ikke stå for dette fine gamle gevær, så nu står det i mit våbenskab, når jeg ikke skyder med den på skydebanen eller på jagt. Den blev lige så stille min favorit

Du kan få svar på om det er rigtigt, at hanegeværer smitter

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Hanegevær: nyt eller gammelt?

 1. Mathias S. Christiansen skriver:

  Hej Thorkild

  Jeg følger med stor interesse de artikler du udgiver her på positivskydning.dk. De er ganske enkelt en fornøjelse at læse.

  Jeg ved ikke helt om man kan komme med en forespørgelse til en ny artikel. Der står i højre hjørne at hjemmesiden omhandler bæredygtig jagt. Jeg selv er ny jæger og har taget den frie jagt til mig på de salte vande. I den forbindelse har jeg anskaffet mig en halvautomat, som skal klare det hårde saltvandsliv. Det største problem jeg har med den, både på skydebanen og når jeg skal på havet er at den kaster jo patronhylsterne langt væk. Jeg ville hører om du har kendskab til mekanismer, som opsamler dette og hvad der evt. virker bedst?

  Med venlig hilsen
  Mathias

  • thorkild skriver:

   Hej Matthias
   nej jeg kender ikke en opsamler. Jeg synes det er et stort problem især på havet. Mærkeligt, at der ikke er nogle som har tænkt opå det. Og mange tak for de rosende ord. Knæk og bræk. vh thorkild

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *