Har du styr på mesterøjet og afstanden inden sæsonen….?

Hurtige fugle på vej opad og opad. Og så lige i solen. Det er en svær kombination og kræver god afstandsbedømmelse og skydeteknik

 

 

Så er det nu det sker. Der vil være mange på plads rundt omkring til de fugle vi må skyde her fra den 1. september og det er jo den dato rigtig mange har set frem til. Men er du helt klar? Ja, selvfølgelig, grejet har været pakket i lang tid – men er du også helt klar på afstanden til de ænder eller andre fugle du skyder på? Og er du helt klar på at du skyder på den rigtige måde?

Statistikken med anskydninger viser heldigvis, at jægerne er blevet bedre til at ramme og efter min opfattelse er det også et sammenfald med, at vi er blevet bedre til at beregne afstanden. Vi kender alle de anbefalede afstande, som siger maksimum 30 meter til fuglevildt og 25 meter til gæs.

Ænder på opfløj eller træk har det med at gå til vejrs. Kig lidt på omgivelserne og brug evt. nogle træer i nærheden til at vurdere afstand/højde.

 

 

Mange jægere har svært ved afstandsbedømmelsen, hvilket ikke nødvendigvis betyder at der bliver skudt på for lange hold. Ofte er skudafstanden ret tæt på og det har også en minuseffekt, nemlig at kødet er uspiseligt.

Så ud med metermålet eller de lange ben og skridt ud til 25-30 meter og få et overblik – gerne forskellige steder – over, hvordan en lille ting ser ud på 30 meter. I højden er det en god ide at kigge på flagstangen. De fleste i parcelhushaver er 8-10 meter. Hold en knyttet hånd ud foran dig måske 10 meter væk fra stangen og se hvor mange meter op den når op. Så kan du “stable” hånden, indtil du når f.eks. 30 meter.

En helt anden ting er, om du helt har tjek på dit mesterøje, som jo er afgørende for om du rammer. Hvis turen er gået til flugtskydningsbanen rimelig mange gange eller du har været fordi en af de instruktører der er over hele landet er det nok helt klart for dig selv og du har en sikker fornemmelse for, hvor godt/skidt du skyder.

Der er alligevel nogle gode råd, som selv os garvede folk kan have gavn at læse – måske igen. Dem finder du i denne artikel fra JAGT Vildt & Våben, hvor skydeinstruktør Rasmus Bjergegaard fra skydeinstruktion.dk giver dig gode råd

 

Den simple test og det du vil se, når du peger med det rigtige og det forkerte mesterøj

Den helt enkelt metode til at teste dit mesterøje er at pege på en ting f.eks. 5-6 meter ude med begge øjne åbne. Luk så henholdsvis højre og venstre øje. Den finger som “rammer” målet koblet med det øje du bruger er dit mesterøje.

At vi skal skyde i en vinkel på min. 45 grader med hagl er forhåbentlig indarbejdet. Men hvad så, når vi skal højere op til de ænder som kommer hen over hovedet. Det kan trænes på spidsduerne på banen, hvis man lige lader dem komme lidt tættere på.

Og nej. Det er ikke i orden at skyde på 50 meter, uanset om man er sikker på at ramme. Risikoen for anskydninger er alt for stor og der er lige så stor chance for at haglene ryger ved siden af. Det er iøvrigt meget sjældent, at det der påstås som 50 meter er rigtigt. For det meste er det meget mindre. Tjek selv med testen, som er nævnt ovenover.

Så knæk og bræk derude….

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.