Essay: Myten om Karen Blixen som storvildtjæger – mere fiktion end virkelighed

Den danske forfatter Karen Blixen står for mange som en af pionererne blandt kvindelige jægere i Danmark og for den sags skyld hele verden. Men sandheden er nok snarere, at det var en myte Karen Blixen selv skabte, og at hun både i sine romaner, noveller og erindrings essays ikke altid er et sandhedsvidne.

F.eks. beskriver hun intenst en situation, hvor hun brugte sin elsker Denys Finch Hattons kaliber .450 Nitro Express dobbeltriffel til at nedlægge en løve. Men har man blot en smule kendskab til vægt og rekyle i et gevær i den kaliber er det en kendsgerning, at det ville være fysisk næsten umuligt for hende at skyde med riflen.

FinchHattonsLancaster1

 

 

 

I dette essay kan du læse, hvorfor jeg mener det er en myte.

KarenBlixenEssay

Denys Finch Hattons Charles Lancaster blev solgt på Holt’s Auctions i London for et par år siden. Læs artiklen om riflen i Gun Trade News.

En kortere version af artiklen har været bragt som en kronik i Politiken for to år siden

Dette indlæg blev udgivet i Essays. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Essay: Myten om Karen Blixen som storvildtjæger – mere fiktion end virkelighed

  1. Troels Pedersen skriver:

    Det er da spændende læsning, men Karen Blixen ejede faktisk flere rifler. Bl.a. den kaliber .350 Rigby Magnum, som nu ses i museet. Desværre er den indvendigt svejset til og kommer aldrig til at skyde igen. Hertil kom hendes .318 Westley-Richards og en lille dobbeltløber, forsynet med initialerne KBF. Måske var det en af dem hun brugte under løvejagten? I hvert fald tror jeg at hun var en ivrigere jæger, i det mindste i perioder, end du antyder i essayet. I øvrigt er der en vidunderlig scene i slutningen af filmen Pagten, hvor hun truer forfatteren Torkild Bjørnkjær med en Mannlicher! I øvrigt det mest interessante ved filmen! Men tak for historien!

    • thorkild skriver:

      Har godt set den plomberede riffel. Dobbeltriflen hun omtaler er helt sikkert den jeg beskriver. Det er jo netop det hun selv skriver at det var Finch Hatons. Tak for dit input, thorkild

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.